fbpx

ANTE TOMIĆ: Zdravstveni odgoj po mjeri Biblije. Odlično! Precizno definiraju rodne uloge: “Ako se žena ne pokriva, neka se šiša”

Zdravstveni odgoj u školama, koji bi namlađe trebao uputiti u tajne spolnosti, što je prilično, a što neprilično u činu tjelesnog sjedinjavanja, koje su zadaće muškaraca, a koje žena, gdje što točno ide, odozdo ili odozgo, sprijeda ili straga, izazvao je mnogo negodovanja među tradicionalnijim, katoličkim dijelom populacije. Roditelje je naljutilo da im se kćeri ohrabruje kako nema ništa pogrešno ako koja od njih poželi najbolju prijateljicu, a gnušanje od muške homoseksualnosti da i ne spominjemo, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

avio se, očekivano, naposljetku i kler, s propovjedaonica se zagrmilo protiv srednjoškolskog razvrata, muškarci koji se odijevaju u vezene haljine obrubljene čipkom gnjevno su se okomili protiv transvestita. Školski program koji je usvojen u ovome predmetu doista je nešto preslobodan i umnogome suprotan crkvenom učenju. Koješta bi tu valjalo ispraviti da bude sukladno vjeri naših djedova, a to zapravo nije teško.

Treba samo čitati Bibliju i po njoj krenuti sve iznova. U Svetom pismu, i u Starom i u Novom zavjetu, na mnogo se mjesta mudro, odmjereno i trezveno govori o odnosima muškarca i žene, o spolnoj higijeni i sličnim stvarima. Želi li nadbiskup Bozanić novi program, ne mora ga ni pisati.

Sve je već tu, gotovo, ready for use. Uzmite samo Prvu poslanicu apostola Pavla Korinćanima, besmrtne retke u kojima se precizno definiraju rodne uloge: “Jer ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije. A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža.”

Iz žene zloća izlazi

Na ovakvim bi osnovama trebalo skockati jedan bolji, boguugodniji zdravstveni odgoj u školama, odgoj po mjeri Kaptola. Početi od apostola Pavla, nastaviti s apostolom Petrom i njegovom porukom: “Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima”, a i Knjiga Sirahova bila bi u ovom smislu dragocjena, da se mlade djevojke ne umisle, da ih se stavi na mjesto koje im prirodno pripada: “Dar je Gospodnji žena šutljiva, i nema cijene duši dobro odgojenoj.”

Mladim gimnazijalcima, prije nego se odvaže od vršnjakinje iz razreda upitati broj mobitela ili joj poslati zahtjev za prijateljstvo na Facebooku, nesumnjivo će dobro doći pouka iz istog poglavlja: “Ne zaustavljaj pogleda ni pred čijom ljepotom i ne sjedaj sa ženama. Jer iz odijela izlazi moljac, a od žena ženska zloća.” Dobro, u Knjizi Sirahovoj ima i nešto zbunjujućih savjeta poput: “Ne druži se s pjevačicom, da te ne smete umijećem svojim.”

Arsen Dedić ovo zacijelo nije znao kad se spetljao s Gabi Novak. Zdravstveni odgoj u školama zatim bi svakako morao uzeti i jedan citat iz Propovjednika. Zanese li se koji dečko bujnim dekolteom neke prerano razvijene kolegice, nastavnik ga mora potegnuti za uho i strogim mu glasom izdeklamirati: “Otkrih da ima nešto gorče od smrti – žena, ona je zamka, srce joj je mreža, a ruke okovi; tko je Bogu drag, izmiče joj, a grešnik je njezin sužanj.”

Napokon, tu je i Levitski zakon, zbirka starozavjetnih propisa dušu je dala za zdravstveni odgoj. Želite li, na primjer, djevojčicama objasniti što je menstruacija, kud ćete boljega od ovoga: “Kad žena imadne krvarenje, izljev krvi iz svoga tijela, neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne neka je nečist do večeri.”

Ponovljeni zakon možda je i korisniji jer nedvojbeno osuđuje transvestiju: “Žena ne smije na se stavljati muške odjeće, a muškarac se ne smije oblačiti u ženske haljine. Tko bi to činio bio bi odvratan Jahvi, Bogu svome.” No, s druge strane, Ponovljeni zakon zabranjuje i da se zajedno nose odjeća od vune i lana.

Neka se utroba nadme

Meni vjerojatno ipak najzanimljivije u ovome poglavlju je propis: “Ako se dvojica potuku, pa žena jednoga pođe da izbavi svoga muža iz šaka onoga koji ga tuče i pruži ona svoju ruku i onoga uhvati za sram, odsijeci joj ruku i neka je ne sažaljuje oko tvoje.”

Autor katoličkog programa za zdravstveni odgoj morao bi, osim toga, uzeti u obzir i Knjigu brojeva. Djevojčice sklone mijenjanju mladića trebalo bi zastrašiti hebrejskom kaznom za preljubnice: “Ovdje neka svećenik zakune ženu ovom kletvom: neka joj rekne: Jahve te postavio za prokletstvo i kletvu među tvojim narodom, učinio da ti uvene rodnica i da ti se utroba nadme! Neka ova voda prokletstva zađe u tvoju utrobu! Trbuh ti se od nje naduo, a rodnica uvenula!

– A žena neka poprati: Amen! Amen!” Našlo bi se među drevnim svicima još mnogo toga od čega bi svećenici mogli složiti jedan kvalitetan i suvremen školski program, daleko bolji od ove sodome i gomore koju sad imamo, no ja ću ipak zaključiti nešto drukčije. Čitajući Bibliju, shvaćate kakva je sreća da svećenicima ne treba zdravstveni odgoj i da je njihov celibat zapravo super. Tim je tipovima zaista bolje da su podalje od žena, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Jutarnji list