fbpx

Balkan 2012. – Ubojstva, nesreće, izbori, prosvjedi, uhićenja…

Novinari i urednici agencije Anadolija (AA) Faruk Vele i Bedrudin Brljavac pripremili su pregled najvažnijih balkanskih događaja iz 2012. godine. Inače, godinu na izmaku obilježili su brojni značajni događaji na zapadnom Balkanu, a neki od njih bit će, po mnogima, presudni za budućnost ovog dijela svijeta.

U drugom nastavku pregleda najvažnijih događaja na Balkanu donose presjek događanja u travnju, svibnju i lipnju 2012. godine.

TRAVANJ

U Memorijalnom centru Potočari obilježena je deveta godišnjica od prvog ukopa žrtava genocida u Srebrenici. Šestero ljudi poginulo je 1. travnja u požaru koji je izbio u diskoteci u Novom Sadu. Stradali su, naime, tri mladića i tri djevojke, dok su još dvije osobe lakše ozlijeđene.

Istovremeno, na snagu je stupio Sporazum Europske unije (EU) s Crnom Gorom o uspostavi okvira za sudjelovanje Crne Gore u operacijama EU za upravljanje kriznim situacijama.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke poručili su povodom 20. godišnjice međunarodnog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine da 2012. godina treba biti godina napretka prema europskim integracijama, dok se Hrvatska našla pod monitoringom Europske komisije koji će trajati sve do ulaska u punopravno članstvo EU 1. srpnja 2013. godine.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su Zakon o reviziji privatizacije privrednih društava i banaka.

Šef Specijalne jedinice za borbu protiv korupcije u Specijalnom tužilaštvu Kosova Nazmi Mustafa uhapšen je u Prištini zbog primanja mita, a hrvatska kriminalistička policija zatražila je od Kabineta predsjednika Hrvatske informacije o posjetima Pantovčaku dok je šef države i vrhovni komandant Hrvatske vojske (HV) bio Stjepan Mesić, a zbog spornih odluka o kupovini oklopnih vozila finske kompanije Patria za HV.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je u Beogradu da će skratiti svoj predsjednički mandat te da će o tome pismom obavijestiti predsjednicu Skupštine Slavicu Đukić-Dejanović, koja će potom raspisati i predsjedničke izbore.

Nove optužnice protiv Kirina i više direktora zbog Fimi medije

U Hrvatskoj je podignuto sedam novih optužnica protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina i nekoliko direktora državnih poduzeća koji su sudjelovali u aferi Fimi media. Istovremeno, predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović raspisala je predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji za 6. svibnja.

U Sarajevu je 6. travnja obilježena 20. godišnjica agresije na BiH. Ugledni bh. redatelj Haris Pašović realizirao je tim povodom spektakularni projekt “Sarajevska crvena linija”. Duž centralne sarajevske Titove ulice postavljeno je 11.541 stolica koje su simbolizirale ubijene građane Sarajeva.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić najavio je da će se kandidirati za predsjednika Srbije na predstojećim izborima koji će biti održani 6. svibnja. Tih dana policija je u Novom Sadu privela deset osoba u akciji hapšenja osumnjičenih za paljenje zgrade Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine.

Albanska nacionalna armija ponovno je prijetila intervencijom na sjeveru Kosova, ali i u zapadnoj Makedoniji, na jugu Srbije i Grčkoj. Tijela četvorice mladića i jednog muškarca srednjih godina pronađena su 13. travnja kod jezera u blizini sela Smiljkovci, sjeverno od Skoplja. Muškarci su ubijeni iz vatrenog oružja. Tijela su otkrili ribari u blizini dvaju automobila za koje se pretpostavlja da su pripadali žrtvama.

Nakon toga došlo je do napetosti, a grupa Makedonaca zapalila je kuću čiji su vlasnici Albanci. Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na zasjedanju u Sarajevu donio je odluku da se pokrene procedura za izbor novog reisu-l-uleme.

Započeo “proces stoljeća” protiv Sanadera

Na Županijskom sudu u Zagrebu 16. travnja započeo je “proces stoljeća” protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, bivšeg glasnogovornika Vlade Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Ratka Mačeka i ostalih u slučaju Fimi media, odnosno “crni fondovi HDZ-a”

Tisuće slovenskih sindikalnih aktivista okupile su se na protestima na poziv Sindikata javnog sektora protestirajući protiv mjera štednje koje je najavila Vlada Slovenije.

Tabuti s kostima 26 Bošnjaka iz Vlasenice, ubijenih u etničkom čišćenju na prostoru te općine 1992. godine, ispraćeni su ispred Komemorativnog centra Tuzla za Vlasenicu.

Ministar obrane Srbije Dragan Čutanovac i turski ambasador Ali Riza Čolak potpisali su Sporazum o donaciji 10 milijuna eura koje će turska vlada uložiti u Aerodrom Morava u Laševcima kod Kraljeva. Crna Gora je postala 154. punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što je bio jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta te zemlje.

SVIBANJ

Povodom 1. svibnja, praznika rada, na protestima u Hrvatskoj sudionici su vladi dijelili žute kartone. Holivudska diva Angelina Jolie izabrana je za počasnog građanina Sarajeva. Internacionalna liga humanista dodijelila je najveće humanističko priznanje Zlatna povelja “Linus Pauling” ministru vanjskih poslova Turske Ahmetu Davutogluu.

U Sarajevu je 3. svibnja obilježena godišnjica događaja u “Dobrovoljačkoj ulici” u Sarajevu. Stotine sarajevskih policajaca onemogućilo je kontakt predstavnika srpskih udruženja žrtava, odnosno vlasti Republike Srpske i branilaca Sarajeva, koji su ponovili kako je u Dobrovoljačkoj izvedena “legitimna vojna akcija”, te da je isto konstatirao i Haški tribunal. Policija Srbije uhapsila je 4. svibnja na jugu Srbije osam osoba albanske nacionalnosti, od kojih se pet tereti za ratne zločine nad Srbima.

Početkom svibnja u Sarajevu je otvoren i deveti sastanak Europskog vijeća vjerskih lidera – Religije za mir (ECRL) čiji je domaćin bila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli 11. svibnja ispraćeni su posmrtni ostatci 34 civilne žrtve ubijene u Bratuncu tijekom agresije i genocida od 1992. do 1995. godine. Dan kasnije obavljena je dženaza nevinim žrtvama. U Sarajevu je umro legendarni fotoreporter Danilo Krstanović, autor čuvene fotografije Alije Izetbegovića dok uči Fatihu na Kovačima.

Policija je u Ljubljani, Kopru i po Gorenjskoj uhapsila 50 osoba koje sumnjiči da su pripadnici mafije, a među njima i “kumovi” slovenskog ogranka balkanske mafije. Sumnjiči ih se da su trgovali drogom i oružjem na području EU-a i Balkana.

U nekoliko makedonskih gradova održan je protest više tisuća Albanaca zbog policijske akcije “Monstrum” u kojoj je zbog ubojstva pet osoba uhapšeno 20 Albanaca. Ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Karić odlučio je da se neće se kandidirati za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od 16. do 18. svibnja održan je treći po redu Sarajevo Business Forum (SBF). Prijavljeno je oko 650 sudionika SBF-a, od čega oko 350 stranih i 250 domaćih. Ove godine napravljena je velika knjiga projekata sa 137 novih ideja. Na SBF-u je bilo prisutno 100 dužnosnika.

“Izborni potres”: Nikolić pobijedio na izborima u Srbiji

Tomislav Nikolić pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji 20. svibnja. Riječima “Postoji Božja pravda”, Nikolić je proglasio pobjedu nad dotadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, a analitičari su ovaj rezultat okvalificirali kao “izborni potres”. Do tada neprikosnovena Demokratska stranka (DS) završila je u opoziciji, a Boris Tadić se vrlo brzo povukao iz političkog života.

Glavni državni tužitelj Bosne i Hercegovine Milorad Barašin prihvatio je smjenu s te pozicije zbog sumnjivih susreta s trgovcima oružjem koji su snimljeni i kasnije objavljeni na Federalnoj televiziji. U Haškom tribunalu 16. svibnja je započelo suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

U svibnju je obilježeno 549. godina čuvene Ahdname. Slučaj 19-godišnje njemačke državljanke Betine Siegner koja je osam godina bila u ropstvu i na najbrutalniji način maltretirana u mjestu Karavlasi kod Kalesije šokirao je Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju. Slučaj je otkrio tuzlanski novinar i vlasnik Bportala Elvir Huremović.

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je 7. svibnja Sloveniju gdje se sastao s premijerom Janezom Janšom. Stranački delegati izabrali 21. svibnja Tomislava Karamarka za novog šefa Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske. Sa summita u Chicagu poručeno je da NATO ostaje u BiH i na Balkanu.

Bh. režiserka Aida Begić osvojila je svojim filmom Djeca vrijedno priznanje na 65. festivalu u Cannesu. Begić je dobila Posebno priznanje žirija (Special Distinction of the Jury). Nepoznata osoba zapalila je 23. svibnja dvije kuće Srba s Kosova u mjestu Drenovac, općina Klina. Europska komisija je preporučila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Nekoliko tisuća radnika i članova Saveza samostalnih sindikata BiH okupilo se 26. svibnja ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu u znak protesta. Sindikat traži zaštitu prava bh. radnika od socijalnih nejednakosti.

U Budvi je održan skup dužnosnika Jugoistočne Europe. Sa skupa su upućene poruke mira. Na haremu Stražište obavljen je ukop 66 Bošnjaka koji su 1992. godine ubijeni i bačeni u Drinu. Pronađeni su 2010. godine na dnu akumulacije Prućac. 27. svibnja je obilježena godišnjica masakra u ulici Ferhadija u Sarajevu.

LIPANJ

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je proračun te države u iznosu od 950 milijuna KM. Stavljanjem bijelih traka na rukav širom BiH obilježeno je stradanje Bošnjaka Prijedora u genocidu.

Tabuti s kostima 32 Zvorničanina, ubijenih tijekom agresije i genocida od 1992. do 1995. godine ukopani su u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji. State Department je u svom specijalnom izvještaju objavio da je na “crnu listu” dodao tri osobe među kojima se nalazi i građanin BiH, kontroverzni Naser Keljmendi. Sva imovina Nasera Keljmendija na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je blokirana i njemu je onemogućen pristup toj zemlji.

Šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić izabran je 8. lipnja za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda s 99 glasova. U sukobu pripadnika KFOR-a i lokalnih Srba kod Zvečana na Kosovu ozlijeđeno je sedam osoba, a nekoliko Srba je privedeno. KFOR je uklonio planirane barikade, dok su Srbi postavili nove.

Prihvaćanjem Deklaracije o vjerskom i kulturno-povijesnom naslijeđu kao temelju snažnije suradnje među državama, u Mostaru je završen 10. UNESCO-ov summit šefova država i ministara deset zemalja jugoistočne Europe.

Bivši premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da će se kandidirati na predsjedničkim izborima ove godine. Tri osobe su poginule, a osam je lakše i teže ozlijeđeno u eksploziji bombe u diskoteci u banatskom mjestu Idvor, na sjeverozapadu Srbije, koju je aktivirao gost. Grupa građana Trebinja spriječila je odvoz kamena s kule Petrina iznad tog grada.

Otkriveno je da je kamen nelegalno namjeravao pokupiti režiser Emir Kusturica. Cijeli događaj se pretvorio u regionalnu aferu. Direktor kosovske Agencije za privatizaciju Dino Asanaj podlegao je ozljedama zadobivenim u napadu izvedenom dan ranije. Sud BiH donio je 16. lipnja presudu kojom je pripadnike Desetog diverzantskog odreda Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju osudio na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u srpnju 1995.

Žalba zbog UN-ovog imuniteta za genocid u Srebrenici

Na sjeveroistoku Kosova, u području Podujeva, pripadnici kosovske policije zaplijenili su 109 kilograma droge, pri čemu su tri osobe lišene slobode. Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije i jednom od čelnika zemunskog klana Miloradu Ulemeku Legiji trajno je oduzeta kuća od 178 kvadrata u Beogradu, jer je sud utvrdio da je stečena kriminalom.

U Pruscu kod Donjeg Vakufa održana je 502. vjersko-kulturna manifestacija “Dani Ajvatovice” kojoj je prisustvovalo više desetina tisuća vjernika. Nakon što je Vrhovni sud Nizozemske u travnju ove godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, iako su dopustili da jedinice zločinca Ratka Mladića u srpnju 1995. godine izvrše genocid u Srebrenici, pravni zastupnici najavili su da će podnijeti žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila 24. lipnja na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani poginulo je osam osoba. Četrnaest bivših pripadnika JNA, snaga teritorijalne obrane i paravojnih formacija “Dušan Silni” osuđeno je na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina u selu Lovas u Hrvatskoj. Presudu je donijelo Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu oslobodio je 28. lipnja bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića točke optužnice koja ga je teretila za genocid počinjen u gradovima BiH nad Bošnjacima i Hrvatima, ali ga i dalje tereti za genocid u Srebrenici. Ivica Dačić izabran je istog dana za novog premijera Srbije.

Izvor: Index.hr