fbpx

Birkić ostaje do imenovanja sanacijskog upravitelja

Zadnji sastanak UV-a Bolnice održat će se početkom siječnja. – Tada ćemo imati uvid u stanje obveza sa 31. prosinca 2012., vidjet ćemo kakav je saldo te ćemo s čistim stanjem ići prema Ministarstvu zdravlja, odnosno prema Županijskoj skupštini, kazala je Grozdana Perić

Iako je natječaj za ravnatelja Opće bolnice Zadar završen još u prvoj polovini studenoga odluka tko će između dvojice prijavljenih kandidata – dr. Nevena Birkića, aktualnog v. d. ravnatelja, i dr. Edija Karuca, postati novi ravnatelj još nije, niti će biti donesena.

Podsjetimo da je Upravno vijeće Bolnice početkom prosinca donijelo odluku o odgađanju izbora ravnatelja, a nakon toga nije se ni sastalo. Razlog je u međuvremenu doneseni Zakon o sanaciji javnih ustanova koji na snagu stupa 1. siječnja i po kojemu će osnivačka prava nad bolnicama gubitašima preuzeti država.

– Po zakonu osoba na mjestu v. d. ravnatelja može biti šest mjeseci, nakon čega mu se mandat može produžiti za još šest mjeseci. Prema tome, neizborom ravnatelja nismo prekršili zakonske odredbe, kaže predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar Grozdana Perić koja nas je informirala da će se UV bolnice sastati još jedan put i to početkom siječnja.

– Sastanak bi trebao biti što prije, najvjerojatnije u prvih desetak dana 2013. godine. Tada ćemo imati uvid u stanje obveza sa 31. prosinca 2012., vidjet ćemo kakav je saldo te ćemo s čistim stanjem ići prema Ministarstvu zdravlja, odnosno prema Županijskoj skupštini, kaže Perić od koje doznajemo da trenutačni dug zadarske Bolnice prema dobavljačima iznosi 78 milijuna kuna.

Po Zakonu o sanaciji javnih ustanova osnivač javne ustanove, u slučaju Bolnice je to Zadarska županija, je ako ne pokrije dug dužan u roku od 30 dana od stupanja Zakona na snagu donijeti odluku kojom Vladu poziva na provođenje sanacije.

Odluka treba sadržavati popis vjerovnika do 31. prosinca 2012. godine, razloge zbog kojih se ne može pokriti dug, zahtjev kojim se Vlada poziva da donese odluku o sanaciji te izjavu osnivača da se odriče svih prava, tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon dana stupanja na snagu odluke o njenom završetku.

Odluku donosi Županijska skupština i prosljeđuje je ministru zdravlja, a ministar Vladi koja donosi odluku o provođenju sanacije, načinu njenog provođenja, imenuje sanacijskog upravitelja i tročlano sanacijsko vijeće u kojemu će sjediti po jedan predstavnik Ministarstva financija, Ministarstva zdravlja te predstavnik Bolnice.

Izvor: Zadarski list