fbpx

Dobar otpor, ali previše izgubljenih lopti

Zadrani su ponovno u Beogradu odigrali hrabru utakmicu i pali u posljednjih pet minuta. Nakon prvih 17 minuta egala, počeli su prvi problemi u vidu izgubljenih lopti i prevelikog broja prekršaja važnih igrača. Krajem druge i početkom treće četvrtine Crvena zvezda je došla do najvećih 13 poena prednosti, ali ipak nije uspjela prelomiti susret. Momčad Ante Nazora nije se predavala i do kraja treće dionice vratila se na samo jedan napad zaostatka. Pritom se morala boriti i sa nesportskim uvjetima u prepunoj dvorani Pionir, od uvreda s tribina, s kojih su u jednom trenutku poletjeli i brojni predmeti, do ometanja laserom prilikom šutiranja slobodnih bacanja. Unatoč tome, Zadrani su pružili vrlo dobar otpor višestruko skupljem protivniku, a mogli su još i bolji da mu nisu poklonili čak 22 lopte. Jedna od tih, u posljednjem napadu treće četvrtine, omogućila je domaćima kontranapad za +4. Još nekoliko minuta je Zadar prijetio, no u posljednjoj dionici je vrlo brzo ušao u bonus, a zbog pet prekršaja ostao je bez Delaša, Ramljaka i Allena. To je, uz novu porciju izgubljenih lopti, bilo presudno da Zvezda relativno mirno kontrolira završnicu utakmice.

Hrabro otvaranje

U potrazi za četvrtom uzastopnom pobjedom Nazor nije mijenjao petorku, koja je otvorila posljednje tri utakmice, Allen, Delaš, Ramljak, Krasić, Kaštropil. Za domaće su krenuli Nelson, Rakočević, Scott, Subotić i Katić. Prvi koš na utakmici zabio je Ramljak, no domaći su preko Rakočevića i Katića vrlo brzo poveli i za nekoliko minuta došli do +5, 13:8. Šuter je pritom postigao šest poena, centar pet (i promašio dva penala), a u strijelce se upisao i Subotić. Za goste su poentirali Delaš i dvaput Kaštropil, koji je rano napravio dva prekršaja. Zato su nakon tri minute u igru ušli Brkić i Travis umjesto Kaštropila i Krasića, koji je promašio prvih nekoliko šuteva. Malo kasnije Vrbanc je zamijenio Allena i u tom je razdoblju Zadar preokrenuo. Opet su zabili Ramljak i Delaš, Travis je pogodio jedno bacanje, a Vrbanc tricu za seriju 8-0 i vodstvo 13:16. Katić je pritom promašio još dva penala pa je domaći trener u 8. minuti morao pozvati time-out. Dugo njegova momčad nije uspijevala pronaći put do koša iz igre, ali je zato Cvetković pogodio četiri bacanja, a Savović dva. No, gosti su imali odgovor u raspoloženom Ramljaku, bacanjima Allena i prvom košu Brkića pa su u jednom trenutku poveli i sa pet razlike, 17:22. Ipak, nakon gotovo šest minuta, Katić je uspio zabiti iz igre i smanjiti zaostatak domaćih na pola koša, 21:22.

Zvezdin bijeg

Seriju 4-0 s kraja prve četvrtine, Simonović je tricom i dvicom na otvaranju druge povećao na 9-0 pa je Zvezda u 12. minuti povela 26:22. Zadarski post prekinuo je Travis sa četiri vezana poena za izjednačenje. Nerješeno je bilo i na sredini druge četvrtine (28:28), a onda su Scott, nakon napadačkog skoka i Rakočević (trica) vratili svojima +5. No, gosti su uzvratili prvim košem Krasića i to tricom, te novim penalima Travisa (33:33). I opet je Vukoičić reagirao minutom odmora. Na koš Rakočevića opet je odgovorio Krasić (35:35), no tada se, tri minute prije poluvremena, „crveno-bijeli” prvi put ozbiljnije odvajaju. Do velikog odmora su za goste zabili samo Kaštropil i Travis i to po jedno bacanje, dok su se domaći razigrali. Krenuli su Scott i Nelson (koš-faul), koji su pritom iznudili treći i četvrti prekršaj Delaša. Potom je u kontranapadu položio Subotić pa je novi koš zabio Katić i promašio još dva penala (1-7 u prvom poluvremenu). Da je bio precizniji, mogla je njegova momčad na poluvrijeme otići i s više od sedam poena prednosti, 44:37. Zadar je, pak, mogao imati bolji rezultat da nije olako izgubio nekoliko lopti i olakšao protivniku posao. U tom ritmu počela je i treća četvrtina. Iako je Travis tricom odgovorio na koš Rakočevića (46:40), uslijedila je nova serija domaćih. Subotić je vezao dvicu i tricu, a Rakočević novim košem odveo svoje na najvećih +13, 53:40 u 24. minuti.

Zadrov povratak

Na trenutak se činilo da bi to mogli biti prijelomni trenuci utakmice, no Zadrani nisu ni pomišljali na predaju. Delaš je pogodio tri bacanja, Travis dva i nalet Beograđana je primiren, 53:45. Dvocifreno je bilo još u dva navrata (55:45 i 57:47), ali tada kreće zadarska serija. Četiri poena vezao je Ramljak, Travis je realizirao oba, a Kaštropil jedno bacanje za povratak na samo -3, 57:54. Savović je poentirao za 59:54, a onda su se dogodile scene slične onima iz prvog kola, kada je Zadar gostovao kod Partizana. Ovaj put se Zadrani ipak nisu povukli s terena, već je utakmica vrlo brzo nastavljena. Allen i Krasić bili su polovični s penala, a Travis je opet pogodio oba za -1, 59:58. Imali su gosti, pri rezultatu 60:58, posljednji napad u trećoj četvrtini za moguće izjednačenje ili čak vodstvo, ali napravili su najgore moguće. Krasić je nekoliko sekundi prije kraja izgubio loptu pa je Radivojević u kontri zabio za 62:58. Zadarski priključak trajao je još dvije minute, zahvaljujući dvici Vrbanca i koš-faulu Allena za 65:63, no onda su počeli problemi.

Završnica bez neizvjesnosti

Vrlo brzo su gosti ušli u bonus, a zbog velikog broja prekršaja počeli su gubiti igrače. Nakon Delaša, koji je otpao još sredinom treće dionice, peti faul zaradili su i Allen i Ramljak, dok je Brkić došao do broja četiri, kao i Kaštropil. U međuvremenu je Prostran izgubio loptu i napravio prekršaj u napadu, te omogućio Cvetkoviću da serijom 4-0 povisi na 69:63. Posljednje što je Allen napravio na utakmici bio je promašaj otvorene trice pa prekršaj na Subotiću, koji je pritom zabio i koš pa je Zvezda otišla na 72:63. Travis se odbijao predati. Smanjio je na 72:67, manje od pet minuta prije kraja, no tada je stvari u svoje ruke uzeo kapetan domaćih Rakočević. Nakon Katićevog koša, oteo je loptu Vrbancu, koji ga je zaustavio prekršajem na polaganju u kontranapadu. Ovaj je mirno stavio oba penala pa nakon time-outa i nove izgubljene lopte Prostrana, tricu za +12, 79:67. I tu je priči definitivno bio kraj. Prostran, Brkić i Travis sa još četiri poena smanjili su na 81:75, no vremena više nije bilo. Nelson bacanjima i Lazić tricom potvrdili su pobjedu Beograđana.

Prekid, uvrede i laseri

U 29. minuti utakmica je prekinuta. Vlada Vukoičić, trener Beograđana, zaradio je tehničku pogrešku, nakon čega je na teren, prema igračima Zadra, poletjela hrpa raznoraznih predmeta. Samo srećom nitko nije ozbiljnije ozljeđen. S tribina se čulo i gromoglasno skandiranje “ubi ustaše”, a prilikom izvođenja slobodnih bacanja Zadrani su gotovo svaki put bili ometani laserima s tribina. Suci su na to više puta upozoravali, prekidali pa i ponavljali izvođenje penala, a bit će zanimljivo vidjeti kako će ABA liga sankcionirati beogradski klub.

CRVENA ZVEZDA – ZADAR 88:79
(21:22, 23:15, 18:21, 26:21)

BEOGRAD – Dvorana Pionir. Gledatelja: 7000. Suci: Damir Javor, Sašo Petek (oba Slovenija) i Radomir Vojinović (Crna Gora).

CRVENA ZVEZDA: Cvetković 8 (6-6), Brown 4 (0-1), Subotić 12 (1-1), Rakočević 22 (4-4), Mitrović, Lazić 3, Simonović 5, Savović 4 (2-2), Katić 15 (3-10), Radivojević 2, Nelson 9 (5-5), Scott 4. Trener: Vlada Vukoičić.

ZADAR: Allen 6 (4-5), Travis 25 (14-16), Šango, Kaštropil 8 (2-4), Delaš 7 (3-3), Ramljak 10 (2-2), Brkić 9 (1-2), Krasić 6 (1-2), Batur, Vrbanc 5, Prostran 2 (2-2), Burgason 1 (1-2). Trener: Ante Nazor.

Šut za dva: C. zvezda 26-48, 54%; Zadar 20-41, 49%.

Šut za tri: C. zvezda 5-19, 26% (Rakočević 2, Simonović, Lazić, Subotić); Zadar 3-13, 23% (Vrbanc, Travis, Krasić).

Slobodna bacanja: C. zvezda 21-29, 72%; Zadar 30-38, 79%.

Skokovi: C. zvezda 29 (20+9); Zadar 32 (22+10).

Osobne pogreške: C. zvezda 27; Zadar 32.