fbpx

Dolaze Sv. Nikola, Djed Mraz i Sv. Luce

Sveti Nikola će i ovog prosinca razveseliti brojne male, ali i velike Zadrane, koji će četvrtak, dana 6. prosinca provesti u jutarnjoj šetnji gradom. Sveti Nikola će u četvrtak svojom zapregom proći Kalelargom, Forumom i Narodnim trgom te će u vremenu od 11 do 13 sati najmlađima dijeliti bombone uz pratnju neizostavnog zločestog Krampusa. Na odlasku, Sveti Nikola će najaviti i skori dolazak Svete Luce i to već sljedećeg četvrtka, 13. prosinca.

Sv. Nikola je možda jedan od najomiljenijih kršćanskih svetaca, no maloj i velikoj djeci u Zadru i Dalmaciji sigurno je draža i poznatija Sveta Luce, čiji ćemo blagdan obilježiti na ulicama i trgovima Zadra u četvrtak, dana 13. prosinca. Sv. Luce će na magarcu proći duž Narodnog trga, Kalelarge, Foruma i Trga sv. Stošije, darivajući male i velike Zadrane bombonima. U Zadru i Dalmaciji običaj je darivati djecu upravo na ovaj blagdan, a najmlađi nakon buđenja najčešće svoje male darove traže ispod jastuka ili u ormarima. Sv. Luca im obično donosi malene darove poput slatkiša ili voća.

Sveta Lucija od Sirakuze, također znana kao i Sveta Lucija, kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz dugu se kršćansku povijest štuje među kršćanima kao zaštitnica slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se smatra zaštitnicom očiju i vida.

U subotu 8. prosinca veseli kamion Djeda Mraza posjetit će Zadar i zaustaviti se na adresi Obala Kralja Tomislava (s donje strane mosta) od 11 do 12,30 sati.

Kamion Djeda Mraz, blještavo osvijetljen i originalno ukrašen, i ovog prosinca će, treću godinu za redom, krenuti u posjet djeci u Hrvatskoj. Na putu dugom 2.750 kilometara zaustavit će se u 11 gradova i biti pozornica priredbe Zimski san na 19 veselih susreta Djeda Mraza, Tigra Tea, vilenjaka i patuljaka s mališanima i njihovim roditeljima.

Izvor: Zadarski list