fbpx

EUROSONG JE MRTAV Hrvatska ukida Doru, a sve više zemalja odustaje od festivala

Grčka, Portugal, Poljska, Cipar i Slovačka dogodine se zbog velike krize neće sa svojim pjesmama predstavnicama natjecati na pedeset i osmom Eurosongu što će se u svibnju održati u Švedskoj. Grčka nacionalna televizija nije uspjela pronaći sponzore koji bi pokrili trošak participacije od 100.000 eura, pa su objavili priopćenje u kojem kažu kako smatraju da bi u ovom trenutku bilo nemoralno trošiti novac na europsko lakoglazbeno natjecanje.

Portugalci i Poljaci odustaju jer bi ih eventualna eurovizijska pobjeda – koja osim slave i euforije nosi i trošak težak oko 60 milijuna funti – priznaju, zavila u crno. Na Cipru strahuju da bi odlazak na Eurosong, nakon što su potražili financijsku pomoć i postigli sporazum s MMF-om, mogao izazvati negativne reakcije njihovih građana, dok je Slovačka od nastupa odustala zbog krize, ali i činjenice da njihovi predstavnici nikad nisu prošli do finala Eurosonga.

O tome hoće li nastupiti u Švedskoj ovih dana intenzivno razmišljaju i naši susjedi Slovenci. Novca nemaju, Zabavni program u potrazi je za sponzorima, a o tome hoće li imati svog predstavnika odlučuju do 15. prosinca, kad istječe krajnji rok za prijavu.

Što se tiče sudjelovanja Hrvatske, s HTV-a poručuju da dilema nema. Sredstva za odlazak na Eurosong osigurana su u godišnjem programskom budžetu koji će, obećavaju s Prisavlja, biti isplaniran kako bi se izbjegli dodatni nepotrebni troškovi. Uostalom, podsjećaju, zbog opće štednje ukinuta je i sama glazbena priredba “Dora”.

– Budžet predviđen za ‘Doru’ utrošit ćemo u glazbenu i vizualnu produkciju, promotivne elemente i multiplatformski medijski iskorak – kaže Velimir Đuretić, v.d. urednika Zabavnog programa HTV-a, u kojem je odlučeno da nas na narednom Eurosongu predstavlja super klapa. Poziv skladateljima da napišu pop-pjesmu temeljenu na klapskom izričaju već je upućen, a nakon što HTV-ovci odaberu najbolju skladbu kreću u potragu za najboljim klapskim pjevačima.

Glazba nema granica

– Glasovi što će nas na Eurosongu predstavljati moraju biti na razini Il Diva, a izgled i scenski nastup momaka još atraktivniji – kaže Đuretić.

Međutim, skladatelji što su nas proteklih godina sa svojim pjesmama predstavljali na Eurosongu poprilično su skeptični po pitanju dobrog eurovizijskog plasmana klapske pjesme i super klape u Švedskoj.

– Ja sam od onih koji vjeruju u vezu skladatelja i izvođača, pa bila ona i istospolna. Koliko sam shvatio, te veze u ovom slučaju neće biti. Autori će pisati pjesme na znajući za koga ih rade, a tek kad ih naprave HTV-ovci će sastavljati momčad koja će to otpjevati. Dakle, nitko ništa unaprijed neće znati – kaže Zrinko Tutić.

Tonči Huljić odluku HRT-a da na Eurosong idemo s klapom nije želio komentirati, dok Rajko Dujmić kaže:

– Daj Bože da bude uspjeha! Što se tiče klape, ja sam od onih koji smatraju da glazba nema granica, pa mislim da su u glazbenom smislu na Eurosong dobrodošli baš svi. No, priznajem, nije mi jasno zašto se, ako je već tako odlučeno, u Švedsku ne pošalje već postojeća klapa. Jer, klapu, kako to i samo ime kaže, čine dečki koji su zajedno odrastali, koji se godinama znaju, koji točno osjećaju kad tko treba i zašto zapjevati – govori Dujmić.

Zašto mora ići klapa

– Ideja o slanju klape nimalo mi se ne sviđa. To je moje mišljenje i ne moram biti u pravu. Na Eurosongu se već godinama dobro plasiraju pjesme, s modernom, svjetskom produkcijom i jakim scenskim nastupom. Iskreno, na Eurosongu zapravo sve ovisi o tome koliko je zemlja predstavnica spremna promovirati i uložiti a HRT se tu posljednjih godina baš i nije iskazao – oštar je bio Boris Đurđević.

Izvor: Jutarnji list