fbpx

Ferdo Milin: Zadar su svi unaprijed otpisali, ali ne predajemo se tako lako

1. Ocjena polusezone?

Valja se prisjetiti da su nas prije nego je počela sezona mnogi unaprijed otpisali ne dajući nam nikakve izglede u borbi za ostanak u ligi. Nema tko nas već nije preselio u drugu ligu, međutim, pokazali smo kako imamo dovoljno čvrstine, hrabrosti i sportskoga karaktera da se borimo do kraja. Nije ni sad nešto previše bajno, ali ne mislimo se tek tako predati. Iskreno, moglo je biti bolje, isto tako mora se priznati da nam ni raspored nije išao na ruku. Zar je lako u kratkom vremenskom razdoblju preživjeti utakmice s Rijekom, Dinamom, Hajdukom i Slaven Belupom. Jasno da je to utjecalo na ukupni učinak i dojam. Ali nas sve skupa vedrijima čini završnica ovoga dijela i budu nadu u bolje proljeće.

2. Koji su igrači iskočili, a koji imaju još rezerve?

Nikad ne volim takva pitanja jer će se uvijek naći netko nezadovoljan, međutim, primjetno je kako se u prvi plan nametnuo Stipe Perica koji je zabio tri gola u prvenstvu i dva u Kupu, a tek mu je sedamnaest godina. Mene ipak najviše veseli da tako kažem povratak Luke Begonje, koji je nakon četiri prvoligaške sezone tek sad sazrio u igrača. Nadalje, ne smije se smetnuti ozbiljnost i nogometno znanje Antonija Mršića ili pak Igora Banovića koji je više nego zahvalan igrač. Ono to bih podcrtao jeste dobra suradnja dvaju obrambenih igrača Jure Jerbića i Igora Prahića koji su nam u ključnim trenucima donijeli samopouzdanje i vjeru da možemo.

3. Najbolja i najgora utakmica?

Nedvojbeno, je to ogled s Dinamom u Kupu, jer malo tko se može vratiti nakon što se nalazi u minus od dva pogotka. Mi smo zabili tri gola i stavili na znanje kako nismo za baciti. Ipak, moram istaknuti naš prvenstveni ogled sa Sleven Belupom. Jeste dobili smo jedan nula, ali je to bila naša taktički i tehnički najzrelija izvedba. Nisu nam praktički zapucali na gol i sve je štimalo kao po špagu. Najgora je bila ona s Rijekom, doista ružno za gledati jer smo pogubili niti igre, nismo imali formaciju, ni jedna linija štimala. Ali mi je kao treneru taj poraz puno pomogao, vidio sam što treba mijenjati.

4. Što promijeniti za bolje proljeće?

Već se nalazimo na tom tragu, a to je rad na treningu kojeg moramo izdignuti na još višu razinu. Drago mi je što igrači to traže od mene, pa se može zaključiti da imamo dobar vjetar u leđa prije proljeća. Ono na čemu će se naveliko raditi jeste promjena sustava igre kojeg smo istina u jednom dijelu već nešto učinili, ali ne toliko koliko je potrebno. Nadalje, igračima valja izbiti iz glave sve što je bilo prije i zato je dobra ova zimska stanka i pripreme koje ćemo odraditi izvan Zadra. Igrači se moraju naviknuti na režim rada, karantenu i zajedništvo.

5. Što vam treba u prijelaznom roku?

Nisam za neko tjeranje igrača, ali ni dovođenje, jer imamo okosnicu momčadi, međutim, želio bih pod svaku cijenu izbjeći opuštanje momčadi. Jeste, pokazalo se da možemo i da imamo unutarnje rezerve u našim juniorima, ipak, ukoliko bude moguće doveo bih trojicu igrača na poziciji, stopera i u špici. Ne zato što ne vjerujem onima koji su tu, nego da pojačam konkurenciju na treninzima, što je najbolji i najjeftiniji put do dobroga igrača.

Izvor: Slobodna Dalmacija