fbpx

Gotovina odgovorio desnici: “Ja ne mogu pogriješiti jer sam iskren”

Nisam se još prilagodio. Još ne znam što bih mogao raditi u životu, rekao je Gotovina

To je njihova stvar. Ja sam slobodan čovjek. I tako mislim – kratko i jasno odgovorio je general Ante Gotovina nekim ultradesničarskim krugovima koji su se na njega obrušili zbog njegovih apolitičnih i pomirljivih izjava nakon oslobađajuće presude i dolaska u Zagreb.

Gotovina je svoj odgovor ‘marginalcima’, kako je te krugove opisao njegov odvjetnik Luka Mišetić, poslao iz Matice hrvatske, gdje je danas zajedno s generalom Mladenom Markačem sudjelovao na predstavljanju najnovijeg broja Vijenca posvećenog pravomoćnoj presudi iz Haaga.

Pitanja o podizanju prijave protiv Carle del Ponte glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, o političkom angažmanu, popularnosti i političkoj situaciji u zemlji Gotovina nije želio komentirati, no na pitanje o oštrim napadima krajnje desnice kao da je jedva dočekao odgovoriti.

Generali u Sisku: “Nismo se još naviknuli da nakon toliko godina u ćeliji od 12 kvadrata sada možemo gdje god želimo”
Dva tjedna od oslobađajuće presude na Gotovinu se obrušio ultradesničarski Hrvatski list, koji je na naslovnicu svoga malotiražnog uratka, uz Gotovininu slilku, stavio naslov “Je li ovo naš Gotovina”.

Glavni urednik lista Ivica Marijačić u tekstu napada generala što nije izdvojio vrijeme za posjet Škabrnji i Vukovaru, ali je zato, smatra Marijačić, mogao dati intervju beogradskom Kuriru ili pak otići na svetu misu u Mariju Bistricu.

Osim tih velikih grijeha, Marijačić je napisao i kako je general Gotovina oduševio hrvatsku ljevicu, za koju je do 16. studenoga bio ratni zločinac, kriminalac i narkoman, a od toga dana general, gospodin i idealni predstavnik građanske Hrvatske.

U nekoliko svojih redaka Marijačić je optužio Gotovinu da se ne želi sjećati rata, da poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku te na prvome mjestu ističe činjenicu da su Zadar i Hrvatsku branili građani svih nacionalnosti, a ne spominje ni pobjede, ni poginule, ni branitelje, ni Tuđmana, ni Šuška.

Osim Hrvatskog lista, na Gotovinu se obrušio i Pokret “Stop progonu hrvatskih branitelja”, i to priopćenjem “Ako je i od Ante, previše je”, na čijem je čelu Zvonimir Trusić, nekadašnji suradnik Tomislava Merčepa. Trusić je pak u svom priopćenju naveo kako nam je “naš donedavni idol opalio takav šamar da nam od njega još bride obrazi”.

“Veseli i razdragani Ante lakonski nam objavljuje: Rat je završio, okrenimo se budućnosti. Ja sam svima oprostio. Ne mogu vjerovati da to uistinu čujem!”, stajalo je u Trusićevu priopćenju.

– Ja pogriješiti ne mogu. Kad ste iskreni, ne možete pogriješiti. Ako glumite, onda možete – komentirao je danas Gotovina takve napise.

Priznao je kako je u Maticu hrvatsku stigao na poziv svoga prijatelja Igora Zidića koji ga je posjetio dok je još bio u zatvoru u Haagu te dodao kako još ne zna čime će se baviti u budućnosti.

– Nisam se još prilagodio. Još ne znam što bih radio u životu. Sigurno ću otići na jedrenje – rekao je.

Posebno mu se svidio, istaknuo je, naslov Vijenca “Slom specijalnog rata protiv Hrvatske”.

– On sadrži svu istinu svih ovih godina. To je bila naša istina. I iz nje smo izašli kao pobjednici. U ratu oružjem i sad kroz ovu pravnu bitku koja je vođena protiv nas. Sve to sadrži ovaj naslov – izjavio je.

Uz Gotovinu i Markača, koji je otkrio kako neće ući u politiku i da će se baviti humanitarnim radom i pisanjem, na predstavljanju novoga broja bili su i Lilja Vokić, bivša ministrica školstva, te Josipa Rimac, gradonačelnica Knina.

Izvor: Jutarnji list