fbpx

Hajdaš Dončić: Gaženicu pokušavamo ponuditi strateškim partnerima; Podijeljene stipendije

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas u Zadru, vezano uz projekt izgradnje zadarske Luke Gaženica, kako je taj projekt vjerojatno na početku preambiciozno postavljen, jer nije uobičajeno da se zadnja faza gradi bez partnera, odnosno koncesionara.

“Upravo zbog toga mi u Ministarstvu pokušavamo ponuditi Luku strateškim partnerima. Hoće li zgrada terminala biti u projektiranom obujmu ovisit će isključivo o krajnjem korisniku. Vrlo je neodgovorno projektirati nešto za nekoga, ako ne znamo je li taj uopće postoji”, izjavio je ministar Hajdaš Dončić odgovarajući na upite novinara.

Gradnja luke Gaženice u Zadru počela je u svibnju 2009. Luka će biti smještena 2,5 kilometara jugoistočno od starogradske jezgre. U završnici projekta trebala bi biti izgrađena zgrada budućega terminala u luci.

Što se tiče premještanja željezničke pruge iz Bibinja pokraj Zadra, ministar Hajdaš Dončić je rekao kako takvi planovi Hrvatskih željeznica (HŽ) postoje, ali da su oni vezani uz EU fondove.

Neovisno o tome pruga Zadar – Knin se u potpunosti obnavlja, rekao je ministar koji je danas u Zadru bio na dodjeli stipendija Ministarstva za 13 učenika zadarske Pomorske škole i osam studenata Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Ministar uručio stipendije za učenike i studente pomorstva u Zadru

Hajdaš Dončić je na zadarskom Sveučilištu uručio stipendije za 13 učenika Pomorske škole u Zadru i osam studenata Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, koji su ove godine ostvarili pravo na stipendiju toga Ministarstva.

Tijekom školovanja učenici će mjesečno primati 800 kuna, a studenti 1.200 kuna, uz uvjet da nakon završetka studija plove na brodovima onoliko dugo koliko su primali stipendiju.

Ravnatelj zadarske Pomorske škole Svetko Perković rekao je kako nije isprazna floskula da je najbolja investicija, investicija u ljude.

“Ovim akcijama je to zapravo definitivno pokazano jer ovo je jedinstven primjer u kojem imamo izvrsnih rezultata”, istaknuo je ravnatelj Perković dodajući kako Hrvatska već ubire plodove obrazovanja mladih pomoraca jer je već stvoren ljudski resurs koji je utemeljen na trudu i radu naših škola.

Ministar Hajdaš Dončić kazao je kako mu je zadovoljstvo da kao resorni ministar nastavlja dobar program stipendiranja učenika i studenata budućih pomoraca.

“U ovim recesijskim vremenima podrška kroz ovu stipendiju je značajna. Pomorstvo je važno u vidu budućih zapošljavanja. Industrijskim revolucijama rad je nažalost izjednačen s kapitalom, što znači da bez ulaganja u rad, odnosno u sebe ne možemo biti konkurentni na tržištu rada”, izjavio je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako i ove stipendije mogu pomoći učenicima i studentima da kroz izvrsnost, završe svoja školovanja i očuvaju Hrvatsku kao zemlju pomorske tradicije.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture već šestu godinu stipendira redovite studente preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, te učenike nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera u cilju poticanja upisa učenika i studenata na pomorske škole i fakultete te unapređenje pomorstva i brodarstva.

Stipendije Ministarstva trenutačno prima oko 400 učenika i studenata, budućih pomoraca, a na natječaju za dodjelu stipendija za akademsku 2012./13. godinu pravo na stipendije ostvarilo je 66 učenika i 35 studenata.

Ministar Hajdaš Dončić također je danas ranije, u Prometno-tehničkoj školi u Šibeniku uručio stipendije dvojici učenika, jednom učeniku iz Prometno-tehničke i jednom učeniku iz Tehničke škole Šibenik.

Izvor: Slobodna Dalmacija