fbpx

Hajdaš Dončić smijenio cijelu Upravu HAC-a: “Nisu napravili ništa na planu restrukturiranja, stalno se svađaju i skrivaju mi podatke!”

Ministar nam je priznao i kako se zgrozio kad je nedavno čuo da HAC ima iznajmljene urede u Zagrebu, van upravne zgrade, u kojoj su u najvećem broju smješteni smijenjeni kadrovi HAC-a. Oni tamo godinama dolaze na posao, primaju plaće i u principu ništa ne rade. ‘To je naprosto strašno i tome ću stati na kraj’, poručuje

Vlada će na sutrašnjoj sjednici na prijedlog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića smijeniti cjelokupnu Upravu Hrvatskih autocesta. “Smjenjujem cjelokupnu Upravu jer ništa nisu napravili na planu restrukturiranja HAC-a, sakrivali su mi podatke i međusobno se svađali što je blokiralo rad cjelokupne tvrtke“, kazao nam je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

U upravi su tek devet mjeseci sjedili Dražen Guštin kao predsjednik Uprave, te članovi Jure Bajić, Nikola Bačurin i Narciz Delsaso. Dončić nam je kazao kako će nova Uprava biti dvočlana i u njoj će biti sadašnji direktor sektora za pravne poslove Marijan Sente i direktor naplate cestarine Davor Mihovilić. Upravo Mihovilić bi trebao biti imenovan predsjednikom Uprave HAC-a. Ovo je prva smjena neke Uprave koju je imenovala Vlada Kukuriku koalicije.

Prema planu restruktuiranja, koji predstavljen još u kolovozu, iz HAC-a i ARZ-a trebalo je izdvojiti Sektore održavanja i naplate i stvoriti novu tvrtku koja bi bila tvrtka kćer HAC-a. U sklopu restruktuiranja do kraja godine iz HAC-a je trebalo otpustiti 200 zaposlenih od ukupno 2822 radnika. Uprava HAC-a trebala je napraviti temeljit plan kojim bi se po stručnim kriterijima utvrdilo tko treba otići i zašto. No, tvrdi ministar učinjeno je potpuno suprotno.

“Po političkoj podobnosti, osobnim simpatijama i bez ikakve analize kreirane su liste za otpuštanje. To nije imalo nikakve veze sa stručnim kriterijima. Namjeravali su svakom otpuštenom dati 150 tisuća kuna otpremnine i tome sam odlučio stati na kraj“, kazao nam je ministar.

Prilikom donošenja odluka Guštin i Bačurin su uvijek glasali na jednoj strani, a Bajić i Delsaso na drugoj. Članovi Uprave tek su nedavno ministru priznali da plan restruktuiranja neće biti proveden na vrijeme, što Hajdašu Dončiću bio jasan signal da Upravu mora smijeniti.

O tome je razmišljao još prije nekoliko mjeseci kada je rad tvrtke bio blokiran neprestanim svađama članova Uprave, ali je od toga odustao kako se nebi blokirala provedba restruktuiranja. Ovu Upravu HAC-a imenovao je bivši ministar Zoran Komadina i u javnosti se odmah prepoznalo kako su Guštin i Bačurin kadrovi Radimira Čačića, a Bajić i Delsaso kadrovi Slavka Linića. Osim toga, Bajić je detektiran kao kartaški partner ministra financija.

Nova Uprava rad je počela sa skandalom. Naime, odmah nakon imenovanja Dražen Guštin je za zamjenika direktora Sektora naplate imenovao svog brata što je nakon pritiska medija kasnije povučeno.

Ministar nam je danas priznao i kako se zgrozio kad je tek nedavno čuo da HAC ima iznajmljene urede u Zagrebu, van upravne zgrade, u kojoj su u najvećem broju smješteni smijenjeni kadrovi HAC-a. Oni tamo godinama dolaze na posao, primaju plaće i u principu ništa ne rade. “To je naprosto strašno i tome ću stati na kraj”, poručuje ministar.

Hajdaš Dončić otkriva kako će nova dvočlana Uprava odmah prionuti poslu te da ima rok od 60 dana da napravi plan restrkuiranja. “Mislim da je to dovoljno vremena da se plan realizira i da nova tvrtka profunkcionira. Sente i Mihovilić će potpisati ugovore na godinu dana i to je rok u kojem tvrtku moraju dovesti u red”, odlučan je ministar.

Izvor: Jutarnji list