fbpx

Kada dođe završnica, osjećamo se moćnije od protivnika

Dosta utakmica smo dobili u završnicama, Partizan, Split, prije toga Igokeu i to nam sigurno dosta znači za samopouzdanje – kaže Delaš

Nakon posljednje ovogodišnje utakmice, poraza od Crvene zvezde u Beogradu, košarkaši Zadra imali su tri dana odmora. Uobičajenom ritmu treninga vratili su se u srijedu navečer.

– Nekoliko dana smo se odmorili i onda nastavili raditi još jače nego prije. Trebamo iskoristiti ovu kratku stanku da se fizički dignemo i potpuno spremni dočekamo drugi dio sezone – kaže Ante Delaš.

A kakav je bio prvi dio, kojega je momčad Ante Nazora zaključila na desetom mjestu s omjerom 6-9?

– Možemo biti zadovoljni. Prije početka sezone svi su, s obzirom na raspored, očekivali da ćemo u prvom dijelu imati tri-četiri pobjede, a sada ih imamo šest, što je svakako dobro. No, mi igrači uvijek mislimo da smo mogli i bolje. Imali smo nekoliko utakmica, koje smo trebali dobiti, prije svega onu u Širokom Brijegu. U drugom dijelu imamo nešto povoljniji raspored, iako to zna biti varka. Nastavit ćemo raditi kao i do sada i vjerujemo da će nam taj rad donijeti rezultate.

Realan omjer

Osim završnice u Širokom, jedini kiks je zapravo bio domaći poraz od Makedonaca.

– Najviše žalimo za tim dvjema utakmicama, ali i za onom protiv Cibone u Zagrebu, kada smo izgubili u produžetku, iako su oni realno trideset minuta bili bolji. MZT je jednostavno odigrao bolje od nas te večeri. Odlična su momčad, dobro vođena, što su pokazali i nakon te utakmice, a i stanje na tablici dosta govori o tome. To nam se može pripisati kao kiks, jer smo igrali na domaćem terenu. Trebali smo pobijediti, a nismo, ali isto tako smo dobili neke utakmice, za koje nitko nije očekivao da ćemo dobiti. Zato mislim da je ovaj omjer realan.

Igokea, Crvena zvezda, Partizan, Cedevita, to su trenutno četiri vodeća kluba na tablici, a zajedničko im je to da su svi izgubili od Zadra.

– Dobili smo četiri najbolje i najskuplje momčadi u ligi, što je velika stvar. Kada se tako gleda, da smo dobili neke momčadi iz donjeg dijela, bili bismo praktički među četiri, ali bezbroj puta se pokazalo da je liga vrlo izjednačena i da svatko svakoga može pobijediti. Uostalom i stanje na tablici je vrlo izjednačeno i jedna ili dvije vezane pobjede vas guraju gore, a porazi dole.

Koliko daleko može otići ovaj Zadar?

– Ne trebamo puno gledati tablicu. Sigurno je ljepše kada nismo pretposljednji, kao što smo bili neko vrijeme. Idemo utakmicu po utakmicu i pokušavamo ih pobijediti što više. Ako nastavimo ovako, mislim da ne bi trebalo biti problema s ostankom.

Slijedi Krka

Ono što sve navijače posebno veseli je uzlazna putanja forme. Nakon tri uzastopna poraza, Zadar je nanizao tri pobjede, a dobro raspoloženje nije poremetio ni posljednji poraz u Beogradu. Svi se nadaju još boljim igrama u nastavku sezone.

– Bili smo u maloj krizi i tih nekoliko utakmica smo odigrali stvarno loše. Nakon tridesete minute u Širokom smo nekako pali i iduća dva-tri kola smo igrali jako loše. Ali izvukli smo se i sada igramo stvarno dobro. Posljednju utakmicu protiv Zvezde nismo dobili, ali odigrali smo čvrstu, mušku utakmicu i potukli se do kraja. Ipak je ta momčad u ovom trenutku u najboljoj formi i bilo je teško odnijeti bodove iz Beograda.

Koliko su vam samopouzdanja donijele dramatične pobjede protiv Splita na Gripama i posebno Partizana na Višnjiku?

– Dosta utakmica smo dobili u završnicama, Partizan, Split, prije toga Igokeu i to nam sigurno dosta znači za samopouzdanje. Kada dođe takva završnica, vjerujemo da imamo tu utakmicu i osjećamo da smo fizički moćniji od protivnika, što je sve rezultat naših treninga.

Prva utakmica u 2013. godini na rasporedu je 6. siječnja, kada u Krešin dom stiže Krka, koja ima pobjedu manje.

– Svaka utakmica na domaćem terenu je jako važna, pogotovo protiv momčadi iz donjeg dijela. Ne smijemo više kiksati kao protiv MZT-a. Krku moramo pobijediti. Shvatit ćemo ih maksimalno ozbiljno i mislim da, ako odigramo na nivou posljednjih utakmica, možemo očekivati pobjedu – za kraj će Delaš.

Igokea igra najviše momčadski

Najugodnija iznenađenja dosadašnjeg dijela ABA lige su vodeća Igokea i MZT, koji ima isti broj bodova kao četvrta Cedevita. A upravo je zagrebačka momčad ona koja je, s obzirom na uloženo, sakupila mnogo više poraza od očekivanog.

– Igokea me ne iznenađuje. To je skup iskusnih igrača, koji su stvorili pravu kemiju unutar momčadi i igraju jako dobro. Igraju najviše momčadski u cijeloj ligi. Točno se zna tko što radi, uloge su odlično raspoređene, svi to poštuju i igraju čvrstu obranu. MZT je također iskusna momčad. Možda nisam očekivao da će biti tako visoko, ali sigurno posjeduju kvalitetu. Dobru su se posložili, stvorili kemiju i imaju jako dobar domaći teren. Svi su očekivali da će Cedevita imati koju pobjedu više i da Crvena zvezda neće onako loše startati, ali sve je to tu negdje. Zvezda igra sve bolje, a vjerujem da će se i Cedevita dići u drugom dijelu sezone – smatra Delaš.

Izvor: Zadarski list