fbpx

Kazna za nedozvoljenu pirotehniku i do pet tisuća kuna

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna

Kao i svakog prosinca mnogim će Zadranima blagdansko raspoloženje narušavati pucnjava i buka petardi. Iako je uporaba opasnih pirotehničkih sredstava ograničena na kratko razdoblje između Božića i Nove godine već sada se neki toga ne pridržavaju. Unatoč upozorenjima policije, koja uoči blagdana tradicionalnom akcijom “Mir i dobro” apelira na povećanu potrebu opće sigurnosti kao i na potrebu prevencije teških, pa i tragičnih posljedica uporabe petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, učinak te akcije još uvijek nije posve zadovoljavajući.

Pirotehnički razredi

A što o uporabi i prodaji pirotehnike nalaže zakon? Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu II. i III. razreda, a riječ je o sredstvima za tzv. male i srednje vatromete (petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete, rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće itd.) zabranjena je u svim zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba i to u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, što znači da je njihova uporaba dozvoljena samo u kratkom međuperiodu od šest dana.

Kad je pak riječ o prodaji pirotehničkih sredstava II. i III. razreda, kao i razreda T1 (manje opasna sredstva) i P1 (pirotehničke igračke) ona se mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji, ali samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijima od osamnaest godina.

Novčane kazne

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava, kao i prodaje pirotehničkih sredstva za zabavu razreda II. izvan odobrenih prodavaonica ili prodavaonica oružja i streljiva, kao i u slučajevima prodaje tih sredstava u razdoblju od 2. siječnja do 1. prosinca ili prodaje osobama mlađima od 18 godina, propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, te odgovornu osobu u pravnoj osobi od 4.000 do 8.000 kuna.

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Osim nestručnog rukovanja pirotehnikom, do ozbiljnih ozljeda može dovesti i prodaja neispravnih pirotehničkih sredstava kojima je, primjerice, istekao rok trajanja ili je proizvod držan u vlažnim prostorijama i neodgovarajućim uvjetima, što bi trebali imati na umu kupci ovih proizvoda za zabavu koji lako mogu uzrokovati tragediju.

Izvor: Zadarski list