fbpx

Korak ka rješavanju problema ili puste priče?

Nadamo se da je novi sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike korak ka početku rješavanja nagomilanih umirovljeničkih problema jer hrvatski građani treće životne dobi dosad nisu dobili ništa od očekivanog i onoga što su zaslužili svojim radom, navodi predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Joško Gatara

Za danas je u Zagrebu najavljeno potpisivanje novog sporazuma o Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koje bi trebalo biti savjetodavno tijelo pri Vladi i koje bi, među ostalim, sudjelovalo u pripremama prijedloga zakona i propisa koji se odnose na umirovljenike i starije osobe prije nego što prijedlozi dođu na usvajanje u Sabor. Sporazum će u ime Vlade potpisati premijer Zoran Milanović, a u ime umirovljenika predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Koordinacije umirovljeničkih udruga.

Inače, Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe osnovano je pri Vladi u veljači prošle godine, a u njemu su uz predstavnike Vlade bili predstavnici umirovljeničkih udruga i nekih umirovljeničkih stranaka, ali bez Hrvatske stranke umirovljenika. Najavljenim novim sporazumom rad vijeća trebao bi se urediti na novi način i u novom sazivu.

– Nadamo se da novi sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike nisu samo “puste priče” već doista korak ka početku rješavanja nagomilanih umirovljeničkih problema jer hrvatski građani treće životne dobi dosad nisu dobili ništa od očekivanog i onoga što su zaslužili svojim radom, navodi predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Joško Gatara. On, nadalje, ističe da bi novi sporazum trebao omogućiti bolju suradnju i koordinaciju između Vlade i umirovljeničkih udruga, ali i to da su umirovljenici skeptični prema Vladinim obećanjima.

Jedno od posljednjih obećanja koje je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dao hrvatskim umirovljenicima, uoči potpisivanja navedenog sporazuma, jest i to da će 2013. godine mirovine biti isplaćivane na vrijeme, da će se njihov rast usklađivati po novoj formuli koja će biti povoljnija za umirovljenike i da se stabilizacija državnog proračuna neće raditi na račun mirovina koje je ministar Mrsić nazvao “posljednjom crtom obrane.”

[stextbox id=”okvir” caption=”Darovni paketi za najugroženije ” image=”null”]

Udruga umirovljenika Poluotok, koja trenutačno broji oko 350 umirovljenika, iz svoje skromne blagajne izdvojit će za najsiromašnije članove povodom nadolazećih blagdana po nekoliko darovnih paketa s namirnicama i ostalim potrepštinama kaže predsjednik Udruge Joško Gatara.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list