fbpx

Kuma Danijela bodrila pilote u prvom samostalnom letu

Postrojba smo koja provodi i humane misije u gašenju požara, potragama i spašavanjima i hitnim medicinskim letovima. Neka vam to bude dodatni motivator i snaga u nastavku karijere kako biste časno i profesionalno razvijali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Oružane snage Republike Hrvatske, rekao je pukovnik Mandušić

U vojarni Zemunik održana je promocija petorice budućih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 18. naraštaja Pilotske škole u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik. Prve samostalne letove obilježili su na helikopterima BELL 206 B: Martin Debuš (Zagreb), Tomislav Baturina (Sinj), Matija Hudžek (Đurđevac) te dvojica Zagrepčana, Dominik Jerinić i Luka Šapina na avionima Pilatus PC-9M.

Emotivno najdraži let u karijeri

Kadeti su uspješno završili temeljnu obuku na avionu ZLIN 241 L, nakon čega su raspoređeni u Eskadrilu aviona za obuku pilota aviona i Eskadrilu helikoptera za obuku pilota helikoptera. Zanimljivo je da su svoje prve samostalne letove, kadeti obavili nakon svega desetak sati letenja na Pilatusima i dvadesetak sati na Bellovima. Za ilustraciju, vozači B-kategorije motornih vozila u cestovnom prometu na ispit izlaze tek nakon više od 30 sati vožnje automobila u pratnji instruktora. To sve govori o temeljitosti “zemaljske” pripreme za prvi samostalni let ili, kako ga još nazivaju, laširanje.

Čestitku kadetima uputio je uime zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Dražena Ščurija pilot prvog naraštaja hrvatskih vojnih pilota pukovnik Ivica Mandušić.

– Ovo je važan korak u školovanju vojnih pilota, za neke i emotivno najdraži let u karijeri kao potvrda spremnosti razvoja uspješne letačke karijere. Za ovaj let osobito priznanje zaslužuju nastavnici letenja koji su kadete doveli do samostalnog upravljanja izabranog tipa aviona i helikoptera, ali i zrakoplovni tehničari u oba stupnja održavanja koji su naše druge oči u pripremi letjelica za sigurnu provedbu letačkih aktivnosti. Postrojba smo koja između ostalog provodi i humane misije u gašenju požaru, potragama i spašavanjima i hitnim medicinskim letovima. Neka vam to bude dodatni motivator i snaga u nastavku karijere kako biste časno i profesionalno razvijali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Oružane snage Republike Hrvatske, rekao je pukovnik Mandušić, inače učenik prvog naraštaja pilota HRZ-a.

Izoštrena sva osjetila

– Osjećaj prvog samostalnog leta je doživljaj koji se ne može lako opisati. Jednostavno oči i sva druga osjetila su puno jača nego onda kad letiš s instruktorom. Prvo je uslijedilo desetak sati na zrakoplovu ZLIN, kao bi se vidjelo jesam li uopće spreman za zvanje pilota, a nakon toga, desetak sati na Pilatusu PC-9, rekao je Luka Šapina.

Njegovom kolegi Matiji Huđeku želja je da što prije počne s obukom i letenjem na većim helikopterima ko što je Mi 171š.

Nakon samostalnih letova piloti nastavljaju s programima letačke obuke temeljnog i akrobatskog, navigacijskog, grupnog i noćnog letenja te taktičku obuku koja uključuje temeljne manevre borbe u zraku.

Daniela Trbović kumovala pilotima

Tadicionalno, kadetima je čestitku uputila i posebna gošća, kuma naraštaja. Do sada su u programu promocije sudjelovale missice Martina Novosel i Ana Grbić, pjevačice Jelena Rozga, Minea i Severina, glumica Mia Begović te atletičarka Blanka Vlašić. Ovog puta, pred svečani postroj, Pilatusom PC-9 stigla je poznata tv voditeljica Daniela Trbović koja se u revijalnom tonu obratila budućim vojnim pilotima. Daniela je, kao prava profesionalka, naučila nekoliko osnovnih podataka o školovanju pilota te ih ukomponirala u zabavno obraćanje pilotima. Posebno je istaknula da su piloti onaj mali dio, tek jedan posto nacije koji ima prirodne preduvjete da uopće može postati vojni pilot. Od toga postotka, još je manji broj onih koji, nakon zahtjevnog školovanja, mogu doći do prvog samostalnog leta, a kasnije i zvanja vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Izvor: Zadarski list