fbpx

Lučić gubi “Bagatov” teren

Zagrebačka tvrtka “Euro Ivi” završila je u stečaju, a kao posljedica uskoro se može očekivati prodaja čak 21.745 četvornih metara građevinskog terena usred Zadra, cijeli preostali prostor tvornice “Vlado Bagat” na zapadnoj strani Ulice Nikola Tesle. Ta je tvrtka, u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Milana Lučića, kupila prije osam godina gotovo cijeli kompleks nekadašnjeg tvorničkog prostora, tada u suradnji sa zadarskom tvrtkom “Lignum”. U međuvremenu su se nekadašnji partneri razišli, a dio prostora prodan je “Lidlu”, koji je tu izgradio svoj prodajni centar.

Dugo u problemima

No, “Euro Ivi” već je godinama u velikim poslovnim teškoćama. Prije proglašavanja stečaja na Trgovačkom sudu u Zagrebu imao je blokiran račun čak 1744 dana neprekidno, dakle skoro punih pet godina. Tvrtka je osnovana kao podružnica za dio Lučićevih poslova u Hrvatskoj, a sudeći prema informacijama iz BiH, on i ondje ima dosta poslovnih problema.

Dužan je državi za neplaćeni porez oko milijun eura jer lanac njegovih benzinskih crpki nije uplaćivao PDV, porezni je dužnik i njegova druga tvrtka “Hermes export import”, a “Auro” d.o.o., tvrtka koja je bila osnivač “Euro Ivija”, već je nestala. Jedan od založnih vjerovnika “Euro Ivija”, njegova druga zagrebačka tvrtka “Hermes nekretnine” koju vodi Mirjana Lučić, ima upisano založno pravo na iznos od 800 tisuća eura.

Potraživanja od “Euro Ivija” ima druga Lučićeva tvrtka iz Ljubuškog u iznosu od 1,1 milijun eura, no glavni su vjerovnici HEP, Slavonska banka i Hypo Alpe-Adria banka. Hypo banka pokrenula je stečaj jer “Euro Ivi” ne vraća kredit od 4,5 milijuna eura.

Lučić je s Hypo bankom na prostoru nekadašnjeg “Bagata” namjeravao izgraditi stambeni kompleks, kao što se to Prostornim planovima predviđa. No, stanje na tržištu se promijenilo, došla je i nova uprava Hypo banke, koja očito ne želi takvu poslovnu avanturu i traži povrat kredita.

− “Euro Ivi” je insolventna i prezadužena tvrtka, blokada je iznosila 88,3 milijuna kuna. No, tvrtka knjigovodstveno nije prezadužena jer ima imovine u vrijednosti od 92,9 milijuna kuna, koja se sastoji od terena u Zadru, nešto malo na Hvaru i poslovnih udjela u jednoj tvrtki koja ima benzinske crpke i zemljište pokraj Pule. Vrijednost je veća jer obveze iznose 82,8 milijuna kuna, pa vjerujem da će se u stečajnom postupku potraživanja vjerovnika moći naplatiti − kaže stečajni upravitelj Jure Marušić.

Jasno, na tržištu će se vidjeti vrijedi li ta imovina toliko i hoće li se vjerovnici moći naplatiti, no izvjesno je da će u stečajnom postupku vrlo skoro doći do odluke o prodaji terena nekadašnjeg “Bagata”.

Budući da nad tim terenima postoji založno pravo ne samo Hypo banke, nego i Slavonske banke i HEP-a, tereni će se prodavati u ovršnom postupku.

Izvor: Slobodna Dalmacija