fbpx

MALIĆ: Bajić ubija mrtve, on je higijeničar

Istraživački novinar portala index Gordan Malić, koji je dugo vremena radio za Jutarnji i Globus, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2. Sukobljavao se s Pukanićem kojeg je proglašavao zastupnikom mafije, također je iznio kako je i Ninoslav Pavić njegov bivši šef na popisu sa Sanaderom oko afera Kamensko, te primatelj provizije od Hypoa.

Malić je nedvojbeno bio ratnik od početka svog rada, koji se u Latinici znao svađati sa suprostavljanim klanom EPH – novinarom Berislavom Jelinićem iz Nacionala, kada je zlostavljana od muža, pokojna Mirjana Pukanić iz sefa dala pisma Pukanića koji se dopisivao sa Hrvojem Petračem iz zatvora, te vodio politiku uređivanja Nacionala. U detalje su se pod pseudonimima iznosili podaci što treba učiniti zajednički prijatelji Stipe Mesić i Ratko Maček. Pukanić je pričao sa Bajićem, a Sanadera ucjenjivao provokativnim naslovnicama, i to aferama koje su se otkrile 10 godina kasnije, iako su Mladenu Bajiću bile jasne odmah. Gordan Malić je dijelio pisma iz ruke u ruku na konferencijama, tako je sve isplivalo bez Globusa i Jutarnjeg. Malić je izravno sam ušao u rat sa svima, riskirajući posao kod Pavića koji mu je zabranio objavu.Nedugo nakon svega toga, i dolaska Vladimira Zagorca u zatvor, glavu gubi Ivana Hodak, pa Ivo Pukanić.

Pitanje je vodi li ova vlast uopće državu. Moj je dojam da ona provodi politiku okretanja u krugu, zavaravanja same sebe. Nakon godinu dana ne možemo reći da oni vode politiku, već da politika vodi njih.”, tvrdi Malić za rad Vlade Zorana Milanovića koji je na skijanju u Austriji. “To je imidž premijera, zdrav život, skijanje, trčanje, jogging… On poručuje narodu da je njegovo zdravlje najvažnije i pokazuje da stanje i državi ipak nije izvanredno.”, zaključuje Malić. “Budući da je ta presuda izrečena od najkvalificiranije garniture na tom sudu, onda je ona ujedno i pobjeda pravde. Je li to i pobjeda pravde u Hrvatskoj, to je sasvim drugo pitanje.”, komentirao je Malić presude generalima Gotovini i Markaču.

U svakom slučaju treba proslaviti što su generali na slobodi, jer oni su nevini, a s druge strane treba se zapitati, zašto oni koji su krivi nisu u zatvoru i tko su uopće krivci. Glavni krivac za neprocesuiranje ratnih zločina u Oluji je Mladen Bajić. Ja mislim da će se tim zločinima baviti samo oni koje grize savjest i koji danas ne mogu spavati zbog noćnih mora.”, kaže Malić dodajući da ga oštre reakcije iz Srbije nimalo ne čude.“Izjave iz Srbije nisu iznenađujuće, srušeni su stoljetni mitovi kako su oni stoljetne žrtve svih politika, susjeda i ratova. To je naprosto pozicija iz koje se može roditi novi fašizam. Šovinisti žele da Hrvati budu zarobljeni mitom o žrtvi, na isti način na koji se danas tako predstavljaju Srbi”.

[quote] DOGODITI ĆE SE VELIKE TURBULENCIJE, ISTRAŽITELJ RATNIH ZLOČINA U HRVATSKOJ, POSTATI ĆE META ISTRAGE – tvrdi Majić aludirajući na Bajića [/quote]

“Ja sam od DORH-a dobio 2003. godine iskaz svjedokinje, to je poznat slučaj, ali nisam objavio članak o tome, već sam dijelio dokumente kolegama. Za mene je taj dokument bio simbol korupcije, simbol sistemske korupcije. Riječ je o popisu isplata na crno financijske direktorice Miroslava Kutle. To je Biblija korupcije.”, prisjeća se Malić jedne od najvećih priča koju je razotkrio, ali nije smio objaviti. Ninoslav Pavić zabranio mu je da objavi taj dokument uz tvrdnju da to nije sudski dokaz. “Kada mi je Pavić rekao da to nije sudski dokaz, ja sam mu rekao da možda nije, ali da je to istina.”, kaže Malić.

Bajić se u slučaju Kamensko ponio kukavički. Ponašao se kao odvjetnik koji igra ziher. On je higijeničar svake vlasti, a to nama više ne treba, posebno ne ovoj vlasti. Ova vlast nije poštena, poštenija je od prethodnih, ali nije poštena. Zašto onda drži ziheraša na mjestu glavnog kontrolora, osim ako želi imati nekoga na toj poziciji bliskog vlasti? Mladen Bajić ne bi smio biti ni HDZ-ovac ni SDP-ovac, a on je oboje.”, komentira Malić upite o svom odnosu s glavnim državnim odvjetnikom. O odnosu s Bajićem kaže kako je nekoliko puta bio u posjetu kod njega, ali da se uvijek trudio da informacije “procure” u javnost. “Smiješno je, ali istinito, da sam se bavio curenjem. Ovo što se događa danas nije curenje, već tsunami i poplava!”.

Oni koji su nekada činili stup Sanaderova režima danas su se okrenuli protiv njega, baš kao i institucije. Kada čujem Turudića da kaže da su zbog Sanadera ljudi izgubili povjerenje u državu, pa on je bio u vrijeme Sanadera na čelu jedne vrlo važne institucije. Isti komentatori pišu o Sanaderu nekad i danas. Sanadera je osudila oligarhija preko koje je on upravljao. Duboko sam uvjeren da je Sanader bio neoliberalan demokrat koji je autokratski upravljao svojom strankom. Prema van, on je bio demokrat, nije prisiljavao mog kolegu Butkovića da ga hvali, nikoga ni na što nije prisiljavao. On je bio općeprihvaćena društvena figura, i na medijskoj, diplomatskoj, međunarodnoj sceni.

Razmjeri korupcije danas se mogu usporediti samo s genocidom. Moć se s nekih adresa koje su vrijedile u autokracije preselila u medije. Političari nisu toga svjesni.”, komentira Malić. “Portali su zadnja oaza istraživačkog novinarstva. Ono je doslovno nestalo nakon Sanadera jer je puno lakše otkriti jednog radikala i šovinista, nego lopova. Korumpirani političari zahtijevaju konturirano istraživanje.”, zaključio je Malić.

Izvor: HRT