fbpx

MENADŽERI O PROBLEMIMA NA KOJE NAILAZE: “Radimo u koruptivnom okruženju u kojem možete staviti ključ u bravu ako posao radite časno”

Pitam se što mi je trebalo da se vratim u Hrvatsku prije više od deset godina, razočarano je na radnom doručku konzultantske kuće Alexander Hughes konstatirao Želimir Bodiroga, direktor i suosnivač poduzeća BBR Adria za specijalne građevinske radove.

Iako je naslovna tema “Transfer menadžmenta: nastavak vodstva i održivosti organizacijskih izvedbi” govorio kako će okupljeni menadžeri iz 22 kompanije pričati o iskustvima tranzicije menadžmenta u svojim tvrtkama, čini se da je sumorna domaća stvarnost neke ponukala da otkriju kako postoje temeljne zapreke koje treba riješiti prije bilo kakve rasprave i potrazi za menadžerima na čelnim pozicijama u tvrtki.

Koruptivno okruženje
Bodiroga je tako prepričao kako se iz inozemstva vratio s najvećih njemačkih gradilišta te krenuo u potragu za poslom u Hrvatskoj. Usprkos brojnim referencama, vlasniku jedne od građevinskih kompanija s kojim je razgovarao o poslu bilo je jedino bitno kakve veze ima u Hrvatskim autocestama ili Vladi. – Protiv tog gospodina danas se vode istrage koje viđamo u vijestima. Živimo i radimo u koruptivnom okruženju u kojem možete slobodno staviti ključ u bravu ako svoj posao radite časno i pošteno – kaže Bodiroga.

Upravo je zbog toga nedavno u tvrtki izgubio mladog sposobnog inženjera koji je, razočaran, sreću odlučio potražiti u inozemstvu.

– Trebat će nam više od deset godina da dođemo do neke zdravije klime. Za sada nam ne preostaje drugo nego kresati novac – u inovacijama i ulaganjima – zaključio je Bodiroga.

Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, smatra da je osnovni problem cjelokupnog društva, nedostatak ljudi koji imaju sposobnost kvalitetno voditi i odgovarati za svoje odluke.

– U HUP-u imamo vlasnike tvrtki koji misle kako samo zbog toga što su vlasnici mogu uspješno voditi tvrtke. Mnogi od njih ne snalaze se u modernom okruženju i ne žele naći kvalitetan menadžment koji bi imao autonomiju u upravljanju. Zbog toga su suodgovorni za propast svojih tvrtki – upozorio je Majetić.

Osobna predanost
Upravo je o tom problemu pričao Ivan Topčić, vlasnik obiteljske tvrtke Tim Kabel, koji je objasnio da do sada nije uspio pronaći dovoljno kvalitetan upravljački kadar kojem bi se usudio dati tvrtku na upravljanje. Stoga je pojedine zaposlenike poslao na polugodišnje školovanje iz područja menadžerskih vještina.

– Zaključili smo da nam ne treba toliko stručnjak u svojem polju koliko osoba koja će biti posvećena poslu. – objasnio je Topčić.

Izvor: Jutarnji list