fbpx

Mišetić traži ispriku nekadašnje tužiteljice Carle del Ponte

Obrana Ante Gotovine prijavila je bivšu tužiteljicu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu

Nakon što je nekadašnju hašku tužiteljicu Carlu del Ponte prijavila švicarskoj odvjetničkoj komori, obrana Ante Gotovine prijavila je bivšu tužiteljicu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, zahtijevajući da se nad njom provede istraga zbog njezinih izjava da oslobađajuća presuda za Gotovinu i Mladena Markača ne predstavlja zadovoljenje pravde te da se zbog tih izjava ispriča generalu Gotovini.

Od bivše tužiteljice obrana traži i da javno povuče svoje izjave o pravomoćnoj presudi hrvatskim generalima, u kojima del Ponte ne prihvaća oslobađajuću presudu, tvrdeći da osjeća “punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin”, a koji je tužiteljstvo – barem tako tvrdi del Ponte – “čvrsto dokazalo činjenicama”.

Kako je na Twitteru objavio Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić, Gotovinina obrana traži da se del Ponte ukine imunitet i da je se sankcionira zbog izjava beogradskom Blicu, koje su prenesene i u drugim medijima.

Gotovinina obrana od glavnog tajnika UN-a traži da poduzme potrebne korake i da zaštite Gotovinina temeljna prava, ali i integritet Haškoga suda, kao i njegovih sudaca, te da se del Ponte ubuduće suzdrži od takvih izjava.

Nekadašnja tužiteljica, zbog koje je devet nevinih osoba provelo ukupno 40 godina u pritvoru, danas je članica UN-ove komisije za Siriju.