fbpx

Na pomolu smjena Renate Sabljar Dračevac

Sjednici s koje je upućen ovaj zahtjev nazočan je bio i glavni tajnik stranke Igor Dragovan što je, po procjenama dijela zadarskih esdepeovaca, svojevrsno jamstvo prihvaćanja ovakve odluke od strane stranačke središnjice, tim više što je za odluku o prijevremenim izborima glasovalo 27 članova i članica Županijskog odbora, dok je jedini glas “protiv” bio onaj županijske predsjednice Renate Sabljar Dračevac

Županijski SDP, prije lokalnih, najvjerojatnije čekaju prijevremeni unutarstranački izbori. Kako neslužbeno saznajmo, Županijski odbor SDP-a Zadarske županije je, sa sjednice održane u ponedjeljak, Predsjedništvu SDP-a uputio zahtjev za provođenjem prijevremenih izbora za sva tijela Županijske organizacije, što uključuje i izbor predsjednika.

Usamljeni glas protiv

Sjednici s koje je upućen ovaj zahtjev nazočan je bio i glavni tajnik stranke Igor Dragovan što je, po procjenama dijela zadarskih esdepeovaca, svojevrsno jamstvo prihvaćanja ovakve odluke od strane stranačke središnjice, tim više što je za odluku o prijevremenim izborima glasovalo 27 članova i članica Županijskog odbora, dok je jedni i glas „protiv” bio onaj županijske predsjednice Renate Sabljar Dračevac, pri čemu su dvojica članova Odbora, inače članovi virskog SDP-a, ostali suzdržanima. Prijevremeni izbori bi se trebali održati do sredine veljače.

SDP, podsjetimo, predsjednike organizacija na svim razinama, pa tako i na županijskoj, bira izravno pri čemu svaki član glasuje za željenog kandidata, dok se članovi Predsjedništva i Županijskog odbora biraju na konvenciji i za njih glasuju delegati. Stoga se očekuje kako će Predsjedništvo stranke u najskorije vrijeme donijeti pravila po kojima bi se trebala pripremiti izborna konvencija, a koja uključuju i način izbora delegata.

Elegantno rješenje

Prijevremeni izbori za SDP predstavljaju najelegantniji način da se provede smjena predsjednice ŽO SDP-a Zadarske županije Renate Sabljar Dračevac i tako prije lokalnih izbora razriješi sukob u županijskom SDP-u koji je postao javnim prije više od godine i pol dana. Sabljar Dračevac je za predsjednicu izabrana u proljeće 2010., a već u ljeto 2011. natpolovična većina članova Županijskog odbora je od zadarskog Gradskog odbora zatražila pokretanje pitanja članskog statusa županijske predsjednice kojoj su zamjerali vođenje stranke mimo stranačkih tijela – Županijskog odbora statutarno zaduženog za kreiranje političke platforme i Predsjedništva kao izvršnog tijela Odbora. No, s obzirom na to da se ovo zbivalo u vremenu koje je prethodilo parlamentarnim izborima, postupak je bio zaustavljan, a neslužbeno se moglo čuti kako je to učinio sam predsjednik stranke Zoran Milanović na preporuku Arsena Bauka, a radi očuvanja predizbornog unutarstranačkog mira. To, međutim nije spriječilo Nikolu Turčinova da podnese ostavku na mjesto tajnika ŽO SDP-a što bio znak kako ovdašnji esdepeovci nisu odustali. U međuvremenu je usvojen novi Statut stranke koji je praktično onemogućio smjenu predsjednika organizacija s lokalne razine. Suspenzija s dužnosti i isključenje iz stranke po novom su Statutu u domeni Glavnog odbora SDP-a čiji su, među ostalima, članovi i Sabljar Dračevac i Nikola Turčinov. Nedugo nakon usvajanja spomenutog Statuta, zahtjev za smjenom županijske predsjednice aktualizirao je Željko Mikin koji je ljetos, podnoseći ostavku na dužnost potpredsjednika Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije, Renatu Sabljar Dračevac među ostalim optužio i za nesazivanje sjednica Županijskog odbora i Predsjedništva te za političku korupciju.

Sabljar Dračevac nije željela komentirati odluku Županijskog odbora kojom se traži provođenje prijevremenih izbora.

 Izvor: Zadarski list