fbpx

Na Udbini treniraju američki komandosi

Navodno su u Udbini su vježbali i pripadnici DEVGRU-a, jedne od dvije najelitnije američke postrojbe, koja je poznata po tome što je izvela prepad i ubila Osamu bin Ladena

Govorkanja o Udbini kao potencijalnoj američkoj ili NATO bazi traju već godinama, a još je ondašnji ministar obrane Branko Vukelić takvu mogućnost negirao u javnim nastupima. Ipak, »puzajućim« načinom, Amerikanci su došli do toga da tu zračnu bazu koriste redovitije od hrvatskih snaga. Još od prijema Hrvatske u NATO zna se da su Udbina, Zemunik, Gašinci, Delnice i Lora uvršteni kao lokacije kojima se Savez može koristiti. Hrvatske snage od svih navedenih lokacija najmanje koriste baš Udbinu, a kad se na to doda relativna geografska izoliranost, baza je odmah od početka postala omiljena kod Specijalnih snaga Sjedinjenih Država, odnosno njihovog europskog kontingenta. Special Operations Command Europe (SOCEUR) tako često koriste Udbinu kao poligon za treniranje komandosa.

Zajedničke vježbe
Pri tome često korist imaju i Oružane snage RH, jer su primjerice u nekoliko navrata imali priliku trenirati sa SEAL Team Two, jedinicom SEAL-sa zaduženom za Europu i Afriku (Afrika tek sad dobija svoje zapovjedništvo za specijalne operacije, nakon incidenta u Benghaziju i smrti američkog veleposlanika). Također, 10. Grupa Specijalnih Snaga i 352. Grupa Specijalnih Operacija održavale su treninge za hrvatske vojnike i vojnike susjednih država, koje su obučavali u medicinskoj pomoći u ekstremnim ratnim uvjetima. Tada se, kruži angedota, spoznalo da hrvatski zakoni nisu naklonjeni domaćim vojnicima. Naime, neke od uobičajenih stvari ne mogu koristiti, jer je zakonima propisano da ih samo doktori i medicinske sestre uz nadzor liječnika smiju raditi.

Iz MORH-a su nam potvrdili kako američka vojska svaka tri mjeseca ima i redovne vježbe sa zajedničkim djelovanjem zrakoplovstva i specijalnih snaga. Avioni F-16 iz Aviana tada obavljaju simulacije jurišnih misija, dok pripadnici specijalnih postrojbi obavljaju navođenje zrakoplova sa zemlje. Prema nekim nepotvrđenim pričama, u Udbini su vježbali i pripadnici DEVGRU-a, jedne od dvije najelitnije američke postrojbe, koje se medijski najviše pamti po tome da su izveli prepad i ubili Osamu bin Ladena.

Bez vojnih aviona
Ono što se sigurno može kazati je da Udbina, odnosno baza »Josip Jović« nikada neće biti namjenjena US Air Forceu, odnosno nikada neće biti zrakoplovna baza. Prilaz pisti nije napravljen najidealnije za lovačke avione, tako da je koriste samo u slučajevima krajnje potrebe. Stoga na Udbinu najčešće slijeću tek transportni zrakoplovi C-130 Hercules, koji prevoze specijalce i njihovu opremu.

Treba napomenuti kako je američka vojska već pokazala da im je Udbina bitna. Po njihovom već uobičajenom scenariju, pokušavaju biti u što boljim odnosima s lokalnom zajednicom. Stoga su u Udbini sudjelovali u modernizaciji vodovoda te u rekonstrukciji dječjeg vrtića, što su obavili mornarički inženjerci. Vrijednost radova na ta dva projekta procjenjena je na oko 280 tisuća dolara.

Izvor: Novi list