fbpx

NAJVEĆI SKANDAL KARAMARKOVE POLICIJE: Ostojić naredio istragu zbog uhođenja Bajića, glavnog urednika Jutarnjeg i još 7 novinara!

Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, suočen je s dosad najvećim policijskim skandalom koji se dogodio u zadnjoj godini njegova ministarskog mandata: tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić naredio je u srpnju 2011. da se u tajnosti prate glavni državni odvjetnik i osmero novinara! Mladen Bajić, glavni urednik Jutarnjeg lista i još sedam novinara bili su pod tajnim policijskim nadzorom više od četiri mjeseca! Novinare se pratilo zbog afere Fimi Media, ali i zbog članaka o Dijani Čuljak

U trenutku kada je Oliver Grbić naredio da se moje kolege i mene prati, istraživala sam korupciju Ive Sanadera. Otkrila sam Vinka Šundu, prijatelja Eugena Laxe, i njegovo pismo, koji je u sudskom postupku protiv bivšeg premijera ubrzo nakon objave članka postao dokaz, a Šunde jedan od svjedoka.

Sumnjam, međutim, da je ta tema, kao i druge kojima sam se tada bavila vezane uz Sanadera i HDZ, toliko okupirala Grbića i njegova šefa Karamarka. Njima je, pretpostavljam, za oko zapeo jedan od niza članaka o Dijani Čuljak, djevojci Olivera Grbića.

Cijela afera počela je u lipnju 2008. Jutarnji list prvi je objavio transkript ugovora o tajnom društvu iz kojeg je očito da je Dijana Čuljak Šelebaj, tadašnja HRT-ova novinarka i urednica, četiri godine teško kršila ugovorne obveze s matičnom javnom kućom. Prema tom dokumentu utvrđeno je da je urednica HTV-ove emisije ‘Otvoreno’ istodobno i suvlasnica producentske kuće Core Medije. Ta tvrtka proizvodila je emisije za konkurentsku televiziju Novu TV.

TEŠKI DANI ZA KARAMARKA ‘Pola policije’ odavalo je tajne podatke mafijašima i usput su pratili novinare…
Morali smo doznati odakle cure informacije, rekao je danas Tomislav Karamarko upitan zbog čega je policija za vrijeme njegova mandata tajno pratila osmero novinara Jutarnjega i Večernjega lista.
Objašnjenje sadašnjeg prvoga čovjeka HDZ-a, a nekadašnjeg prvoga čovjeka policije i obavještajnih službi, zvuči jako neuvjerljivo jer dolazi u trenutku kada Uskok na sve strane hapsi čitav niz njegovih kriminalista i to zbog odavanja informacija iz najtajnih Uskočkih istraga, poglavito u slučajevima korupcije i organiziranoga kriminala.
U vrijeme dok je policija pratila novinare kako bi vidjeli od koga uspijevaju dobaviti iskaze svjedoka u slučaju Fimi medija, iz policije je međutim curilo na sve strane.
I što je najvažnije istaknuti, nije curilo novinarima kako bi oni od tih materijala pravili svoje tekstove, curilo je osobama iz kriminalnoga miljea kako bi one izbjegle kaznenu odgovornost.
Curilo je i iz policijskog elitnoga djela, a jasno je da su ti policajci čitav niz istraga optsruirali i dok je na čelu Ministarstva bio Karamarko. Dvoje policajaca uhićeno je u zagrebačkom USKOK-u. Jedan je Marko Svalina, a druga Selma Abadžić, bliska Karamarkova poznanica.
Upravo u njezinu društvu ljetos su na terasi Lisinskog viđeni na kavi Ivan Šuker i Božidar Kalmeta koji je u svom megaministarstvu svojedobno kontrolirao HAC. A Selma Abadžić bila je zadužena za antikorupcijske istrage upravo u tom poduzeću.
Uhićen je i Tomislav Jerkić, službenik PNUSKOK-a RH, najtajnijeg policijskoga odjela u zemlji.

Milanović: Ne želim svoje političke protivnike cipelariti
Slučaj navodnog ilegalnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara komentirao je i premijer Zoran Milanović.
– Ako je bilo, to je bilo u vrijeme bivše administracije i to morate pitati njih. Ja, za razliku od njih ne skačem u optužbe preko noći, ja volim stvari provjeriti, svjestan da moram reagirati u razumnom vremenu, rekao je Milanović.

Ostojić naredio pokretanje istrage
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić održao je u konferenciju za novinare danas u Valbandonu kod Fažane povodom novinskih napisa kako je bivši ravnatelj policije Oliver Grbić naredio praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.
Na konferenciji, Ostojić je izjavio kako je naredio pokretanje istrage o tome slučaju, te da je aktivirao MUP-ovu unutarnju kontrolu da istraži je li bilo prekoračenja ovlasti.

Grbić: Nisam potpisao nikakav nalog za praćenje Bajića ili za novinare
Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić odgovorio je danas na napise o tome kako je naložio prisluškivanje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea i sedam drugih novinara.
– Ko prvo, nikada nisam potpisao nikakav nalog za praćenje glavnog Državnog odvjetnika Mladena Bajića ili za novinare. Morate znati da je novi ZKP omogućio USKOKU-u da provodi kriminalistička istraživanja. I to na način da se u sjedištu USKOK-a uzimaju iskazi osumnjičenika. Zapisnici se ne dostavljaju policiji. Jedan zapisnik, odnosno audio-video snimka ostaju u USKOK-u, a drugi zapisnik dobiva stranka u postupku. Policija nema ama baš nikakvih službenih saznanja što se događalo na ispitivanju, a još manje što su govorili osumnjičenici, kaže Grbić, najavljujući da će tužiti Novi list.

Odvjetnici: ‘Praćenje Bajića i novinara je delikatna stvar za koju mora postojati vrlo snažna, besprijekorna legalna pozadina’
Nisu mi poznati svi detalji vezani uz navodno policijsko praćenje glavnog državnog odvjetnika i osmero novinara, ali mogu izreći načelan stav. Policijsko praćenje glavnog državnog odvjetnika i novinara krajnje je delikatna stvar za koju mora postojati vrlo snažna, besprijekorna legalna pozadina. Odluka o primjeni mjera praćenja nikako ne bi smjela biti stvar nečije samovolje jer jako je opasno ako institucije poput vojske, policije, sigurnosno-obavještajnih službi koje imaju ovlast upotrebe sile nastoje izmaći nadzoru – rekao je Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP).

DORH bez komentara
U Državnom odvjetništvu RH odlučili su da neće davati izjave ni priopćenje o navodnome prošlogodišnjem tajnom praćenju glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara, a za reakciju na napise o tom slučaju upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova. Na pitanje o slučaju navodnoga tajnog praćenja Bajića i novinara glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin u pismu je za Hinu odgovorila da DORH neće davati izjave ni priopćenje o tome te je za reakciju na današnje napise uputila na MUP.

Josipović: ‘Treba istražiti slučaj navodnog praćenja Bajića i novinara’
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da u slučaju navodnog tajnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara po nalogu bivšeg ravnatelja policije Olivera Grbića treba utvrditi je li sve bilo zakonito i opravdano ili je bila riječ o zloupotrebi, a prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je u nadležnim službama potrebno uvesti red.

Karamarko: ‘Da, to je točno. Radilo se o policijskoj akciji koja je pokrenuta na zahtjev DORH-a’
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je bio u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na summitu EPP-a, komentirao događanja oko uhođenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea, kao i još sedmero novinara Jutarnjeg i Večernjeg lista.
– Mogu i trebam komentirati. Tada sam bio ministar unutarnjih poslova. Radi se aktivnosti policije koja je počela na zahtjev Državnog odvjetništva. U to su vrijeme curile informacije čini mi se o Fimi-mediji, iskaz gospođe Pavošević i tome slično. Primjenom nekih mjera policija je došla do nekakvih rezultata i nalaza te o tome izvjestila Državno odvjetništvo. Ali, nije bilo mjera praćenja i prisluškivanja, mislim da su bili izlisti i nekakve analize – rekao je Karamarko.
– Policija je koristila zakonom utemeljene metode i instrumente da dođe do načina kako su curile informacije, dakle nije bio u pitanju atak na novinare, nedaj Bože, dapače novinari nisu niti smiju biti mete, ali slabe točke u sustavu to jesu – dodao je.
Za navode da je održan neki sastanak, na kojem on nije bio, a na kojem se razmatralo uhićenje novinara koji su bili praćeni, Karamarko je rekao da je to “znanstvena fantastika”.
– To je sigurno znanstvena fantastika. Meni je neobično da se baš danas o tome priča, interesantno kako je ta tema sad došla na dnevni red, kada smo jučer bili frapirani činjenicom da smo prešli 350 tisuća nezaposlenih. Mislim da oni koji sada fabriciraju ovakve afere zamagljuju prave teme o kojima treba pričati. Mislim da je našim građanima dosta afera i igara, radna mjesta su primarni interes Republike Hrvatske.

Izvor: Jutarnji list