fbpx

Ni jučerašnji vještaci ne znaju uzrok stradavanja vatrogasaca

– Nemoguće je utvrditi što se stvarno dogodilo. Ne mogu potvrditi, ali ni opovrgnuti teoriju da je uzrok nesreće pojava nehomogene plinske smjese, ni eruptivni požar. Moje je mišljenje da numerička simulacija kao alat ne može odgovoriti na pitanje o uzroku tragedije – pojasnio je vještak Hrvoje Jasak

Mi u Državnom hidrometeorološkom zavodu dobili smo zahtjev 1. rujna 2007. godine da im dostavimo sve elemente, odnosno meteo uvjete koji su na dan tragedije vladali na otoku. Odmah je rađena kraća analiza. Toga 30. kolovoza 2007. godine na otoku je bilo sparno i djelomično oblačno te vjetrovito vrijeme. Zrak je bio vlažan, a vlage je bilo između 50 i 70 posto. Nebo je bilo prekriveno oblacima, a puhalo je umjereno do jako jugo. Ne možemo sa sigurnošću reći pod kojim je kutom puhao vjetar u odnosu na klanac u uvali Šipnat – odgovarala je na pitanja poznata meteorologinja dr. Branka Ivančan Picek.

Ona je bila član stručnog tima vještaka koji su pokušali doći do odgovora što se zapravo dogodilo tog kobnog 30. kolovoza prije pet godina na otoku Kornatu gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog za što je optužen njihov bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, a njemu je jučer pred Sudskim vijećem Borisa Babića nastavljeno suđenje.

Tužitelj Ivić pitanjima iscrpljuje svjedoke

Ispitivanje poznatog TV-lica trajalo je gotovo dva sata jer je tužitelj Zvonko Ivić kao i uvijek imao niz pitanja poput onog – kojim je smjerom vjetar nosio dim?

Meteorologinja Ivančan Picek mu je odgovorila kako je vjetar dim nosio iz smjera jugoistoka prema sjeverozapadu. Opet je postavljao pitanja o nehomogenoj plinskoj smjesi kao jednom od uzroka požara te o virtualnom stropu.

– Virtualni strop, mi to zovemo inverzija. Dakle, s visinom se vjetar pojačavao. Ispod tzv. virtulanog stropa ima vjetra, ali on sa smanjenjem brzine slabi – pojasnila je dr. Ivančan Picek, dok je njezina kolegica dr. Alica Bajić mogla samo ponoviti ista pojašnjenja o meteo uvjetima toga dana na otoku.

Svjedočila je i dr. Mirela Čarapina koja je obducirala mrtva tijela četvorice vatrogasaca. Riječ je o Karlu Ševerdiji, Josipu Lučiću, Marinku Kneževiću te Tomislavu Crvelinu. Uzrok smrti su opekline trećeg i četvrtog stupnja koje su zahvatile od 50 do 90 posto površine kože njihova tijela.

Na pitanje kako se određuje stupanj opeklina, liječnica je pojasnila kako se u takvim slučajevima primjenjuje tzv. pravilo devetke jer je svaki dio tijela opečen oko devet posto.

Nema odgovora na pitanje što je uzrok tragedije

Numeričku simulaciju požara je izradio dio stručnog tima predvođen prof. dr. Hrvojem Jasakom.

– Naš je zadatak bio postavljanje geometrijskog modela i fizikalna analiza rezultata. Geometrijski su podaci laserski prikupljeni, nismo bili na terenu. Zapaljiva smjesa koja je nastala nije nastala od vegetacije, već je donesena vjetrom. U trenutku kad se smjesa zapaljuje ona može biti u plinovitom stanju. Nemoguće je utvrditi što se stvarno dogodilo. Ja ne mogu potvrditi, ali ni opovrgnuti teoriju da je uzrok nesreće pojava nehomogene plinske smjese, ni eruptivni požar. Moje je mišljenje da numerička simulacija kao alat ne može odgovoriti na pitanje o uzroku tragedije, to u današnje vrijeme tom metodom jednostavno još uvijek nije moguće utvrditi – pojasnio je dr. Jasak dodajući kako je nedavno bio i u SAD-u te da ni dodatna ispitivanja tamošnjih vodećih stručnjaka nisu dala rezultata.

Suđenje Draženu Slavici u “slučaju Kornat” nastavlja se krajem siječnja sljedeće godine.

“VEĆ MJESECIMA SLUŠAM GLUPOSTI”
Otac stradalog Ivana, Igor Marinović već pet godina od pogibije sina doslovce živi sa “spisom Kornat”. Njegova je fascikla, moguće, deblja od one sudske. Uvijek ima pitanja, primjedbi i prigovora, a jučer je na trenutak izgubio strpljenje pa je nezadovoljan nekim odgovorima rekao kako već mjesecima sluša “njihove gluposti” misleći pritom na niz vještaka raznih struka koji su se pojavili u sudnici zadarskog Županijskog suda. No, na to je reagirao sudac Babić i upozorio ga kako mora paziti jer takav rječnik nije primjeren sudu.