fbpx

NOVA PRAVILA NA INSTAGRAMU Facebook će prodavati fotografije korisnika bez pitanja!

Facebook je danas otkrio kako će pokušati vratiti dio od milijardu dolara koje je dao za popularni fotoservis Instagram. Naime, izmjenama pravila korištenja tog servisa, fotografije više od 100 milijuna korisnika Instagrama Facebook će ubuduće moći prodavati drugim tvrtkama, marketinškim agencijama i svima koji su spremni dati novac za njih. Pritom tvrtka osnivača Marka Zuckerberga autorima fotografija neće biti dužna dati nikakvu naknadu.

Korisnici Instagrama imaju samo dvije opcije: ili će do 16. siječnja ugasiti svoj profil ili pristaju na to da se njihove fotografije koriste u komercijalne svrhe bez ikakve naknade i njihova pristanka.

Potez je izazvao bijes velikog broja korisnika, ali i zabrinute prosvjede zbog kršenja privatnosti. Taj potez ukratko znači da će se privatna fotografija, koja je dosad bila dostupna isključivo krugu ljudi koje je odobrio njezin vlasnik, uskoro moći naći na, primjerice, jumbo-plakatima, a dijete ili odrasla osoba na fotografiji ili onaj tko ju je snimio neće biti obaviješteni da je fotografija prodana, niti će za to dobiti naknadu. Neki su analitičari taj potez opisali kao samoubojstvo društvene mreže koja je dosad imala eksplozivan rast. Facebook je i prije mijenjao svoje odluke zbog nezadovoljstva korisnika, a čini se da bi ova mogla izazvati najveći bijes.

Još otkako je Zuckerberg donio odluku da za Instagram plati milijardu dolara, menadžment Facebooka bio je suočen s pitanjem kako taj uloženi novac namjeravaju vratiti.

– S vremenom ćemo pronaći način da na njemu zaradimo – izjavila je početkom prosinca Carolyn Everson, Facebookova potpredsjednica zadužena za globalna marketinška rješenja.

Izvor: Jutarnji list