fbpx

NOVI SKANDAL U POLICIJI Inspektor za prostituciju uhićen: BIO JE SVODNIK!

Mislav Merkaš, jedan od najiskusnijih inspektora Odjela organiziranoga kriminaliteta zagrebačke policije i de facto višegodišnji voditelj grupe za razbijanje prostitucije u sjedištu krim-policije u Heinzelovoj, priveden je u po nalogu USKOK-a zbog sumnji da se u slobodno vrijeme bavio – organiziranjem prostitucije.

Merkaš je, kako neslužbeno doznajemo, prvoosumnjičeni u sklopu velike akcije PNUSKOK-a i USKOK-a u kojoj je zbog organiziranja prostitucije privedeno petnaestak osoba. Premda nitko iz policije ni iz Državnoga odvjetništva nije želio ništa reći o toj novoj akciji, neslužbeno smo doznali da se osumnjičenike tereti da su, organizirani kao grupa, najviše na području Zagreba organizirali podvođenje više mladih djevojaka, i to u hotelima, kao i u za to posebno unajmljenim stanovima.

Podjela posla
Djevojke koje su za novac pružale seksualne usluge su, kako neslužbeno doznajemo, iz Hrvatske. Za sada nije poznato hoće li i one biti kazneno gonjene ili će se protiv njih pokrenuti samo prekršajni postupak, pa bi tako eventualno mogle svjedočiti protiv svodnika.

Međutim, drugim osobama u ovome lancu ne gine kazneni postupak. Njima se na teret stavlja da su na razne načine sudjelovali u organiziranju toga unosnog nezakonitog biznisa. Neki od njih bili su zaduženi za unajmljivanje stanova u kojima su pružane usluge, neki su pak služili kao vozači koji su razvozili djevojke do klijenata. Također, osumnjičenici su imali, kako to obično biva, i odjel za marketing, a usluge su oglašavali ili u Plavom oglasniku ili preko interneta. Akcija je, kako neslužbeno doznajemo, trajala nekoliko mjeseci, a policajci su, kako bi prikupili dokaze, među ostalim, koristili i mjere tajnoga snimanja telefonskih razgovora.

Činjenica da se na čelu grupe navodno nalazio baš Merkaš ipak je iznenadila njegove kolege jer je slovio kao jedan od vodećih policajaca u Heinzelovoj. Radio je na nizu poznatih slučajeva iz područja organiziranoga kriminaliteta, među ostalim na rješavanju otmice sina generala Vladimira Zagorca 2004. godine. No, najviše je radio baš na suzbijanju prostitucije. U intervjuu za Jutarnji list 2007. godine Merkaš je opisao da je upravo praćenje oglasnika jedna od glavnih metoda da se otkrije prostitucija.

“Jedan od načina je i praćenje oglasnika. Ostalo su naše operativne metode o kojima ne možemo javno govoriti. Escort tzv. visoke klase teško je otkrivati jer postoji obostrani interes klijenta i davatelja usluga da ostanu neotkriveni”, ispričao je tada Merkaš. Prošle je godine, pak, kratak intervju o istoj problematici dao i portalu Javno.hr.

Frustriran zbog DORH-a
“Mi radimo konstantno i privodimo i makroe i prostitutke”, ispričao je u intervjuu Merkaš prošle godine, odgovorivši na novinarsko pitanje što policija poduzima da se suzbije prostitucija koja se sve evidentnije oglašava preko oglasa u novinama i na internetu.

“Iako ima stotine oglasa za prostituciju, iza njih se krije tek desetak svodnika. Mi često glumimo mušterije, odlazimo u stanove gdje se obavlja prostitucija i lovimo makroe”, ispričao je Merkaš i, nezadovoljan, dodao da ti svodnici gotovo odmah bivaju pušteni na slobodu, odnosno kazni ih se uvjetnim kaznama od pola godine ili godinu dana zatvora. “Zašto je to tako, pitajte Državno odvjetništvo. Naravno da je to nama frustracija”, zaključio je prošle godine Merkaš.

Izvor: Jutarnji list