fbpx

Objavljen Registar hrvatskih branitelja

Registar je otvorio ministar branitelja Predrag Matić predstavljajući svoj ratni put, a svoje ratne putove objavili su i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Ministarstvo branitelja danas je objavilo dugonajavljivani Registar hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Ovaj čin svečano je obavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, predstavljanjem ratnih puteva ministra branitelja Predraga Matića, te ministara obrane Ante Kotromanovića i ministra unutranjih poslova Ranka Ostojića.

– Registar branitelja najčasniji je popis u povijesti Republike Hrvatske. Ovo su imena za vječnost, utvrdio je pri otvaranju Registara javnosti resorni ministar Predrag Matić Fred. Dodao je, također, da je ovaj čin iskaz poštovanja prema hrvatskoj javnosti.

– Sve koji su na nemoralan i ilegalan način došli do statusa i privilegija trebaju znati da će se njima baviti policija a ne ovo ministarstvo, rekao je Matić. Onima koji su iskazali svoje protivljenje objavi Registra poručio je da je njegovo ministarstvo u ovom poslu konzultiralo sve nadležne institucije i utvrdilo da nema opasnosti za one koji će se u Registru naći.

Ministar obrane Ante Kotromanović bio je vrlo sažet u svom govoru.

– Ajmo više to napokon učiniti, o tome smo govorili sto godina, rekao je Kotromanović.

Svečanosti predstavljanja Registra javnosti prisustvovao je i predsjednik države Ivo Josipović, prva potpredsjdnica Vlade Vesna Pusić, predsjednik Sabora Josip Leko, ministri Andrea Zlatar, Mirando Mrsić i Željko Jovanović te nekoliko saborskih zastupnika i veleposlanika na službi u Hrvatskoj.

Uvjeti za objavu registra stvoreni su prošloga tjedna kada su saborski zastupnici izglasali Zakon opravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata.

Registar će biti dostupan na adresi registar.branitelja.hr