fbpx

Obrtnička godina u znaku borbe za preživljavanje

Peto udruženje po veličini u Hrvatskoj s 3.441 obrtom ipak se bori za opstanak jer 2005. godine imali su 4.229 članova

Pod predsjedanjem Mladena Malte održana je u četvrtak navečer Skupština udruženja obrtnika Zadar na kojoj se obrtnicima pridružio i Alan Kociper, pročelnik UO za gospodarstvo Grada Zadra, a na kojoj je usvojen rebalans ovogodišnjeg te proračun za 2013. godinu i Program rada.

Prema obrtničkom registru u Ministarstvu, ovo udruženje broji 3.441 obrta i peto je od 116 udruženja u zemlji, a još 2005. bilo ih je 4.229. Otada se broj obrta i ovdje smanjuje, iako ovo udruženje i dalje slovi za jedno od najjačih u zemlji.

Što očekuju od vlasti?
– Udruženje dogodine obilježava i 45. godišnjicu postojanja što ćemo svakako na dostojan način obilježiti, naglasio je Malta.

Naznačeni su planovi svih tijela Udruženja, a uz redovna tijela ostaje djelovati Odbor za tradicijske i umjetničke obrte. Davor Hofman i Mile Baričević, članovi iz Udruženja zaduženi za akciju “Đir po gradu”, ostaju do daljnjeg u toj aktivnosti.

Suradnja s jedinicama lokalne samouprave, u prvom redu najvećim Zadrom, ovog trenutka je na visokoj razini. Bili su i u Poličniku, Preku, Salima, već su u dogovoru za posjet Privlaci.

Upravni odbor Udruženja napravio je i promjenu u ponašanju te održao press konferenciju te pola godine prije lokalnih izbora naznačio što su bine stvari potrebne obrtnicima, odnosno obrtnička očekivanja od budućih lokalnih vlasti. Otkup poslovnih prostora, poticaj i zaštita tradicijskih djelatnosti, problemi otoka, graditeljstvo u problemima izdavanja građevinskih dozvola, reklame u gradu Zadru i traženje uključenja u odbor za malo i srednje poduzetništvo…

Muke graditelja
U ožujku će se u Zadru održati susret prijevoznika Hrvatske obrtničke komore, provode se informatičke edukacije uz potporu Ministarstva, edukacije na usklađivanju poslovanja uz nove propise, radionice za frizere, tečajevi jezika za ugostitelje, radionice tradicijskih vještina aplicirane su prema Ministarstvu poduzetništva… Renata Marušić, tajnica udruženja, navela je dva projekta koja su financirana iz EU fondova – cooworking aktivan do lipnja te ugostiteljski – stručno usavršavanje vlasnika, djelatnika, obitelji ugostitelja i malih hotela u inozemstvu u tri zemlje EU za 15 sudionika i profesore iz Ugostiteljske škole ide, a odobren je lani. Još je jedan program na rezervnoj listi.

Pročelnici su po djelatnostima sekcija iznijeli svoje temeljne zadatke u idućoj godini. U proizvodnom obrtu poradit će se na tome da se dobiju informacije o javnim nabavama, ali i da se kod raznih oblika poticaja prihvati da je proizvodni obrt poseban. Valja naglasiti muke graditelja i želju da se stupi u kvalitetniji dijalog i dobije informacije od službi Grada Zadra oko sporosti izdavanja dokumenta za gradnju. Ugostitelji žele zaštititi postojeće obrte i kroz Strategiju razvoja turizma na ovom području, posebno brinuti o otocima. Svi žele rješenje za reklame na Poluotoku. Ugostitelji i trgovci posebno pozdravljaju ssporazum s Ryanairom, a traže i cjelogodišnju trajektnu vezu s Anconom.

Plaće u javnom i obrtničkom sektoru
Bilo je i oštrijih tonova pa i traženja neposluha, odnosno i mogućeg zatvaranja lokala ako ne bude većeg razumijevanja za obrtnike.

Mile Baričević istaknuo je kao primjer plaće djelatnika u Gradu Zadru i svojih djelatnika pred 5-6 godina i danas:

– Najprije treba vidjeti koliko smo radnika uopće mogli zadržati i uz drastično manje plaće, a koliko je radnika u gradu više i koliko su im plaće veće.

Iznesene su primjedbe i na niz lokala ovo ljeto dodijeljenih a sada izlijepljene kartonom. U svemu tome zatražena je snažnija suradnja grada s obrtnicima i kao što je na ovom sastanku bio pročelnik Kociper da bude uobičajeno da i drugi pročelnici to čine.

Izvor: Zadarski list