fbpx

Oliveru Bacalji 15 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine

Oliveru Bacalji sudac je presudio sedam mjeseci zatvora zbog prijetnje bombom većem broju ljudi, šest mjeseci zbog prijetnje policajcima i pet mjeseci zbog nedopuštenog držanja oružja, odnosno jedinstvenu kaznu u trajanju od 15 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine

Zbog prijetnje ručnom bombom vlasniku kafića Ritam u mjestu Ugljan prije tri godine, prijetnje smrću dvojici policajaca te držanja oružja u kući, jučer je na Općinskom suda u Zadru uvjetno osuđen 41-godišnji Oliver Bacalja.

Obje strane bez žalbe
Nakon što je Bacalja priznao kazneno djelo te prihvatio predloženu kaznu zadarskog Općinskog državnog odvjetništva sudac Domagoj Kurobasa za prijetnju bombom odredio mu je sedam mjeseci zatvora, za prijetnju policajcima šest mjeseci zatvora te pet za držanje oružja.

– Okrivljenika Olivera Bacalju osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, ali se navedena kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo – poučio je Bacalju sudac Kurobasa, a kako su se sve strane u postupku odrekle prava na žalbu ova presuda odmah je postala pravomoćna.

Prijetio bombom gostima, policiji…
Općinsko državno tužiteljstvo Bacalju je teretilo da je pod utjecajem alkohola od 0,93 promila 21. ožujka 2010. godine oko 20.30 sati došao u kafić Ritam u vlasništvu Zorana Karlovića u Ugljanu gdje se u tom trenutku nalazilo dvadesetak ljudi. U optužnom aktu navodi se kako je on tada u lijevoj ruci držao ručnu bombu i govorio: “Tko će mi sada zabraniti popiti piće, sve ću vas pobiti”, potom da je zaprijetio i vlasniku kafića kako će aktivirati bombu pa da će nastradati i on i njegova obitelj, zbog čega su se gosti kafića u strahu udaljili, a izrečene riječi prijetnje da su izazvale osjećaj straha kod Karlovića i njegove supruge. Pod točkom dva optužnog prijedloga Bacalja je bio optužen da je oko 21,25 sati isti dan zaprijetio i dvojici policajaca koji su na poziv vlasnika kafića došli intervenirati. Teretilo ga se da je izrekao ozbiljnu prijetnju smrću službenim osobama, a osim toga, pod točkom tri na teret mu se stavljalo i nezakonito držanje oružja.

Izvor: Zadarski list