fbpx

Optuženi prevalili stotine kilometara, a tužitelj nije došao na ročište

Petoricu optuženika sumnjiči se da su krivotvorili službene isprave, a konkretno dokumentaciju prilikom gradnje hotela Lun na Pagu u vlasništvu Nevena Badurine

Suđenje poznatom paškom poduzetniku, “kralju inćuna” Nevenu Badurini (42), poduzetniku Siniši Krekiću (47), vlasniku tvrtke Invest Zadar, građevinskim inženjerima Damiru Bukovcu i Damiru Škari iz Vrbovca te Pavlu Reljiću iz Zadra odgođeno je jučer zbog nedolaska tužitelja na zakazano ročište.

Upisivali jedno, trošili drugo
Iako su trojica optuženih na Općinski sud u Zadru jučer doputovala iz unutrašnjosti Hrvatske i prevalila nekoliko stotina kilometara, predsjednik Sudskog vijeća Željko Đerđ kazao je kako nema drugog izbora nego odgoditi raspravu jer nije imao dokaza da je Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo poziv.

Petoricu optuženika sumnjiči se da su krivotvorili službene isprave, a konkretno dokumentaciju prilikom gradnje hotela Lun na Pagu u vlasništvu Nevena Badurine. U optužnom prijedlogu stoji da su oni u vremenu od 25. studenog 2005. pa do 28. lipnja 2007. godine prilikom izgradnje hotela Lun gdje je Badurina, tada vlasnik poduzeća Luna d.o.o., bio investitor, Krekić izvođač radova, Bukovac šef gradilišta, Škaro zamjenik šefa gradilišta, a Reljić nadzorni organ, dogovorili, a potom 10. svibnja 2007. godine sastavili, potpisali i ovjerili 13 privremenih situacija iako su znali da stvarno stanje ne odgovara izvedenom. Tako da su za privremenu situaciju pod brojem jedan kojoj je stvarna vrijednost izvedenih radova 2.486,947,83 kune unijeli iznos od 3.442,191,90 kuna, za situaciju pod brojem tri čija je vrijednost izvedenih radova 3.662,691,88 kuna unijeli 1,575,888,61 kuna, za situaciju broj 10 umjesto 2.187,453,69 kuna unijeli su 4.687,474,86 kuna, a u situaciji broj 11 umjesto 3.026,608,97 unijeli 4.137,516,29 kuna.

Tužiteljstvo traži uvjetnu osudu
Tužiteljstvo ih tereti da su na isti način puno veće iznose od stvarnih troškova unijeli i za sve preostale privremene situacije koje se odnose na temeljne radove pa da su tako prikazivali veće utroške betona i armature negoli je bilo utrošeno, a kad je riječ o elektroinstalacijama, tamo da su umanjili vrijednost utrošenog materijala. Takve ovjerene i potpisane situacije prema optužbi su predavane periodično u Hypo banku koja je potom temeljem njih isplaćivala novac Invest Zadru, a tvrtka je tim novcem avansno plaćala materijal i tako ostvarivala gotovinske popuste kako je to unaprijed dogovorio Badurina.

Tužiteljstvo za svih pet okrivljenika traži uvjetnu osudu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Izvor: Zadarski list