fbpx

Optuženi priznao krivnju žaleći što nije poginuo on umjesto rođaka

Pri odmjeravanju kaznene sankcije optuženom je kao olakotno uzeto to što nije ranije kažnjavan, što nije konzumirao alkohol, njegovo iskreno priznanje i kajanje zbog stradavanja njegova rođaka

Kad bi mogao išta promijeniti, ja bih se i sada u ovom trenutku bez razmišljanja mijenjao, da to budem ja, a ne moj bratić. Strašno mi je žao zbog nesreće – rekao je Kristijan Berišić (32) u potpunosti priznavši krivnju za prometnu nesreću iz lipnja 2007. godine u kojoj je poginuo tada 39-godišnji Smiljan Dučkić, a teško ozlijeđen njegov dvije godine mlađi brat Roko i to na način kako mu se to optužnicom stavljalo na teret, nakon čega je osuđen na 16 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

Zaspao za volanom?
Berišiću se na Općinskom sudu u Zadru pred predsjednicom sudskog vijeća Sandrom Radanović sudilo zbog prometne nesreće koja se na samom ulazu na Maslenički most dogodila 23. lipnja 2007. godine u 5.50 sati. Kristijan Berišić vozio je posuđeni BMW star tek dvije godine iz pravca juga prema unutrašnjosti te je zbog brzine od 125 kilometara na sat u jednom trenutku izgubio kontrolu, zanio se, udario u betonsku ogradu s desne strane ceste, nastavio se nekontrolirano kretati i zaustavio tek stotinjak metara dalje. Smiljan Dučkić koji je sjedio na suvozačevom mjestu, od siline udara ispao je iz vozila i na mjestu ostao mrtav, dok su vozač Berišić i Roko Dučkić koji je sjedio iza suvozača ozlijeđeni.

– Ja se ne sjećam detalja. Probudio sam se u bolnici tako da mislim da se sve i odigralo onako kako to piše u optužnici. Umor je učinio svoje i ja sam u jednom trenutku očito zaspao – rekao je Berišić odgovorivši na upit tužiteljice kako misli da je njegov danas pokojni bratić Smiljan bio vezan u trenutku nesreće. Za svog preživjelog, a u nesreći teško ozlijeđenog rođaka Roka kazao je kako i danas ima posljedice iz te nesreće te da je stoga zatražio invalidsku mirovinu.

Mladost i žaljenje
– Nitko od mene osobno ništa ne traži, ali je rođak Roko tražio mirovinu jer i danas ima problema s tom nogom. Još od prometne teško hoda i šepa – rekao je Berišić, a Miljenko Beram, svjedok koji nije niti saslušan zbog priznanja okrivljenog, prije odlaska samo je napomenuo da je Kristijan Berišić bio korektan i da u situaciji u kojoj se našao nije ništa drugo ni mogao već udariti u ogradni zid.

Osim uvjetne osude Berišiću je dosuđen i dio troška sudskog postupka u iznosu od dvije tisuće kuna iako je i danas nezaposlen te ga uzdržavaju roditelji, a pri odmjeravanju trajanja kaznene sankcije kao olakotna okolnost uzeta mu je mlada životna dob, priznanje i iskreno žaljenje zbog čina kaznenog djela te činjenica da nije konzumirao alkohol.

Izvor: Zadarski list