fbpx

Po hranu u Sloveniju, evo koliko su točno jeftiniji

Zbog skoka cijena hrane i pada standarda, mnogi građani Hrvatske koji se nalaze u blizini granice idu u Sloveniju, Austriju ili Italiju kako bi uštedjeli koju kunu. Evo kakve su točno razlike u cijeni kad kupujete u susjednoj deželi.

U namjeri da provjere jesu li u susjednim državama doista niže cijene prehrambenih namirnica nego u Hrvatskoj, novinari Pametne kune su se zaputili u slovenske Brežice te tamo posjetili trgovine Interspar, Mercator i Lild. Potom su posjetili trgovine istih lanaca u Zagrebu i usporedili cijene namirnica koje su pronašli u obje države.

Kupovinom guma u Sloveniji može se uštedjeti gotovo 3.000 kuna

Tako su za trgovine Interspara uočili kako svi izabrani proizvodi imaju višu cijenu u Hrvatskoj nego u Sloveniji, a jedinu iznimku čine deterdženti za pranje rublja brenda Ariel. Svi ostali artikli u slovenskom Intersparu bili su jeftiniji od onih u Hrvatskoj za cijenu od pet lipa pa do čak 11.28 kuna. Ukupna cijena 10 artikala u Intersparu u Hrvatskoj iznosi 217.30 kuna, a u Sloveniji 182.25 kuna.

U Mercatoru su usporedili cijene 20 artikala, a šest ih je imalo višu cijenu u Sloveniji nego u Hrvatskoj i to za najviše 9.19 kuna. Najveća razlika u preostalim artiklima koji su u Sloveniji jeftiniji od onih u zagrebačkom Mercatoru iznosi 8.84 kune. Ukupna cijena za 17 artikala u Mercatoru u Hrvatskoj iznosi 358.23 kuna, a u Sloveniji 339.39 kuna.

Posljednji je Lidl, gdje su novinari usporedili cijene 13 artikala. Samo je jedan artikl skuplji u Sloveniji nego u Zagrebu, a riječ je o pecivu kajzerica. Ostali su artikli skuplji u Zagrebu, a najveća razlika u cijeni je 6.09 kuna. Ukupna cijena za 13 artikala u Lidlu u Hrvatskoj iznosi 118.19 kuna, a u Sloveniji 89.02 kuna.

Naravno, na umu valja imati i trošak prijevoza ili goriva koji ćete morati izdvojiti ukoliko se odlučite na prekograničnu kupovinu, a morate paziti i da ukupna vrijednost kupljenog ne prelazi 1.000 kuna, inače morate platiti carinu i porez na dodanu vrijednost.

Izvor: net.hr