fbpx

Pobuna protiv korumpiranih elita: U sukobima u Ljubljani ozlijeđeno 15 policajaca, uhićeno 14 prosvjednika

Policija je prilikom rastjerivanja nasilnog dijela prosvjednika pred parlamentom i na Kongresnom trgu upotrijebila suzavac i vodeni top

Više osoba ozlijeđeno je u petak navečer u sukobima prosvjednika i policije u središtu Ljubljane – po podacima policije koja je prilikom rastjerivanja nasilnog dijela prosvjednika pred parlamentom i na Kongresnom trgu upotrijebila suzavac i vodeni top, ozlijeđeno je 10 do 15 policajaca, a uhićeno 14 osoba.

Prema neslužbenim podacima u ljubljanski klinički centar primljeno je 6 osoba s lakšim ozljedama. Prosvjedi su započeli popodne u 16 sati, a masa od nekoliko tisuća kasnije se prebacila pred zgradu parlamenta koji je štitila policija.

Mediji navode da su se prosvjedi osim u završnom dijelu, kad je policiju provocirala i napadala skupina od oko 30 izgrednika u kapuljačama, odvijali pretežno mirno.

Protesti započeti u Mariboru početkom tjedna, gdje je revolt izazvalo odbijanje gradonačelnika Franca Kanglera da dade ostavku zbog niza slučajeva korupcije i predkaznenih postupaka koji se protiv njega vode, ovih su se tjedana prelili i u druge slovenske gradove.

Kao motive prosvjednici koji se organiziraju preko Facebooka uglavnom navode želju za promjenom korumpiranih političkih elita na lokalnoj i državnoj razini bez obzira na stranačke boje, ali i težak socijalni položaj dijela stanovništva koji je najteže pogođen krizom, pa je među prosvjednicima najviše mladih.

Osim u Ljubljani gdje je po nekim procjenama prosvjedovalo i do desetak tisuća ljudi, danas su manji prosvjedi zabilježeni i u Kopru, Velenju, Novoj Gorici i nekim drugim mjestima. prosvjedi će se po najavama nastaviti i idućeg tjedna, najprije u ponedjeljak opet u Mariboru.

Izvor: Hina