fbpx

Pomoć za 737 siromašnih vukovarskih obitelji

Pomoć koja ovih dana stiže iz vašeg grada je našim siromašnim obiteljima tim dragocjenija jer za razliku od prošlih godina, kada bi u ovo vrijeme iz naših misija u svijetu stizale barem slastice i mandarine za Sv. Nikolu, još nije stiglo ništa. Pokazatelj je to kolika je zapravo ekonomska kriza, poručuje fra Vjenceslav Janjić

Zadrani su još jednom pokazali veliko srce!
Humanitarna akcija “Vukovaru ZaDar”, 14. po redu, ponovno je “mobilizirala” žitelje cijele Zadarske županije koji su – svatko koliko je mogao i htio, dali svoj doprinos ovoj nadaleko poznatoj akciji. Rezultat ni ovaj put nije izostao – u subotu je na Narodnom trgu u novcu skupljeno 26.000 kuna, a novčani prilozi mogu se uplatiti još tijekom cijelog ovog tjedna na broj žiro-računa: 2500009-1102034879.

Najprijateljskiji grad
Paketa s hranom i najosnovnijim potrepštinama, koji su se osim na trgu prikupljali i u 59 osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, i ovaj se put nakupio cijeli špleper.

Koliko je paketa bilo najbolje znaju učenici osmih razreda Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje preko čijih ruku je prošao svaki od njih.

Ispred škole u grupi osmaša koji su tijekom jučerašnjeg jutra pakete vrijedno ukrcavali u veliki Sirovinin šleper zetekli smo Martinu Dedaj i Ivana Barića. Oni su, kažu, jedva dočekali još jednu akciju “Vukovaru ZaDar”.

– Super je ovo, nemamo prva dva sata i uopće nam nije teško, složili su se Martina i Ivan.

Slijedio je i blagoslov koji je udijelio don Dario Tičić, tajnik zadarskog nadbiskupa, i šleper je napokon bio spreman za put u Vukovar gdje ga željno očekuje 737 siromašnih vukovarskih obitelji.

– Zadar se pokazao kao naš najprijateljskiji grad. Pomoć koja ovih dana stiže iz vašeg grada je našim siromašnim obiteljima tim dragocjenija jer za razliku od prošlih godina, kada bi u ovo vrijeme iz naših misija u svijetu stizale barem slastice i mandarine za Sv. Nikolu, još nije stiglo ništa. Pokazatelj je to kolika je zapravo ekonomska kriza ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

Skrb o 2.261 osobi
Zadranima, žiteljima Zadarske županije stoga uime ovih 737 obitelji najsrdačnije zahvaljujem i želim vam svima sretan i blagoslovljen Božić, poručuje fra Vjenceslav Janjić, ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata, koji nas je informirao da vukovarski Caritas redovito skrbi o 2.261 osobi što je više od deset posto stanovnika Vukovara kojih prema zadnjem popisu ima oko 25.000.

– Ovome treba pridodati i oko 300 korisnika s povremenom pomoći za Božić i Uskrs. Treba naglasiti da Caritas prilikom raspodjele pomoći ne radi razliku prema nacionalnoj ni vjerskoj pripadnosti pa tako skrbimo o 517 rimokatoličkih obitelji, 160 pravoslavnih i 28 obitelji čiji se članovi izjašnjavaju ateistima.

Uz sve pomoći koje stižu, vukovarski Caritas je do sada u novcu potrošio 198.509,05 kuna za kupnju brašna, ulja, šećera, higijenskih potrepština te za plaćanje režija najpotrebitijima. Evo, i u petak je kod nas bila jedna gospođa koja je molila da joj hitno platimo račun za struju jer joj je prijetilo isključenje. Računamo da ćemo i ovog Božića da bismo svakoj od ovih obitelji omogućili nekakav blagdanski paket, i uz pomoć koja stiže iz Zadra, kupiti još 10 tona brašna, 1.000 litara ulja, nekoliko stotina kilograma riže i tjestenine te ćemo za to potrošiti oko 50.000 kuna, kaže fra Vjenceslav, ističući da je svaka pomoć siromašnim vukovarskim obiteljima dobrodošla i prijekopotrebna.

Izvor: Zadarski list