fbpx

Raskol u stranci: zadarski SDP bira novog predsjednika

Pokušavajući razriješiti dvogodišnju unutarstranačku krizu, članovi ŽO SDP-a u ponedjeljak su odlučili predložiti Predsjedništvu stranke raspisivanje novih izbora za predsjednika, Predsjedništvo i članove Županijskog odbora.

Time je izbjegnuto raspuštanje županijske organizacije samo šest mjeseci prije lokalnih izbora, a s obzirom na to da je sjednici ŽO-a prisustvovao i glavni tajnik Igor Dragovan, koji se također zauzeo za izglasavanje takvog prijedloga, gotovo je sigurno da će stranački vrh prihvatiti inicijativu s Trga pet bunara i aktualnom Predsjedništvu županijskog SDP-a povjeriti organizaciju novih unutarstranačkih izbora.

Protiv te odluke očekivano se izjasnila predsjednica ŽO-a Renata Sabljar-Dračevac, dvojica SDP-ovaca s Vira bila su suzdržana, pa je prijedlog o novim izborima prihvaćen velikom većinom.

− Nemam komentara! To je jedina “izjava” koju nam je dan nakon sjednice ŽO-a htjela dati Renata Sabljar-Dračevac. Na pitanje hoće li se ponovno kandidirati za predsjednicu, Sabljar-Dračevac identičnim je odgovorom zaključila raspravu o zbivanjima unutar SDP-a.

Vodstvo zadarskog SDP-a već je dvije godine blokirano neprekidnim sukobima i nesporazumima u čijem se središtu nalazila Renata Sabljar-Dračevac, a samo se naizgled radilo o nekakvom personalnom sukobu između nje i Ingrid Antičević-Marinović, županijskog i gradskog čelništva stranke.

Ispod površine kuljala je politička prljavština praćena skandaloznim optužbama i ostavkama. Ostavku je najprije podnio tajnik ŽO-a Nikola Turčinov, ali o tome se nije otvorila rasprava, pa se za ostavku odlučio i potpredsjednik ŽO-a Željko Mikin, ali ni o tome ŽO nije imao što reći, a nakon razgovora zadarskih SDP-ovaca sa Zoranom Milanovićem pod tepih su gurnuti i već stari zahtjevi za smjenu Renate Sabljar-Dračevac.

Mikin protiv Sabljar

Mikin je, nezadovoljan načinom na koji stranku vodi županijska predsjednica Renata Sabljar-Dračevac, zatražio od stranačkog vrha njezino izbacivanje iz stranke i raspuštanje županijske organizacije, optužujući je za despotsko ponašanje, političku korupciju, samovoljno raspolaganje stranačkom blagajnom bez podnošenja izvještaja o poslovanju i trošenju novca, podmetanja, pritiske i opstrukciju stranke.

Ipak, politički skandal koji je prepunio čašu bio je propali pokušaj srpanjskog izbora tajnika ŽO-a u režiji Renate Sabljar-Dračevac i ministra uprave Arsena Bauka: za izbor tajnika nije bilo kvoruma, a ministar Bauk odlučio je uvesti novost u izborni postupak, jer su na ručno ispisanim izbornim listićima ime budućeg tajnika zaokružili samo pristigli članovi Županijskog odbora, dok su ostali to − učinili naknadno!? To “biranje na fete” prije mjesec dana poništila je Statutarna komisija SDP-a i to je bio uvod u odluku o novim izborima.

− Sve što sam činio, činio sam zbog stranke. Koštalo me to visokog tlaka, ali velika većina ljudi sada je pokazala da sam bio u pravu. Ne želim govoriti o pobjedi jedne ili druge struje unutar SDP-a, ovo smatram pobjedom pameti i zdravog razuma − kaže danas Željko Mikin.

Smatrajući da najprije treba pričekati odluku Predsjedništva stranke, Mikin procjenjuje da je prerano govoriti o zainteresiranim kandidatima za funkcije u županijskom SDP-u. Ma tko oni bili, među njima neće biti njegova imena.

− Neću se više kandidirati. Sazrela je ekipa mladih, sposobnih, principijelnih mladih ljudi. Podržat ću ih, a ja ću ostati član Gradskog odbora, kaže Mikin.

 Izvor: Slobodna Dalmacija