fbpx

SABOR DONIO PRORAČUN: Vladajući nisu htjeli raspravljati o amandmanima! Ljutiti HDZ-ovci napustili dvoranu

Sabor je danas usvojio proračun za 2013. godinu težak 124 milijarde kuna. Proračun je podržalo 83 zastupnika vladajuće većine, šest zastupnika HDSSB-a bilo je protiv, a šest zastupnika Laburista suzdržano.

Glasanje je prošlo bez zastupnika oporbenog HDZ-a koji su i prije izjašnjavanja o amadmanima napustili sabornicu. Najveća oporbena stranka demonstrativno je napustila sjednicu jer tvrde kako amandmani zastupnika nisu prošli propisani proceduru odnosno o njima nije raspravljano na sjednici Vlade.

Zastupnici oprobe su podsjetimo, podnijeli 51 amandman na proračun i svi su odbijeni.
Vlada je zato sama predložila četiri amandamana kojima povećeva proračun Hrvatskog centra za razminiranje za 30 milijuna kuna, Ministarstva graditeljstva za 62 milijuna te Ministarstva znanosti i obrazovanja za 23 milijuna kuna, a istovremeno su smanjenja sredstva ministarstvima zdravlja za 26 milijuna, financija za 48 milijuna, regionalnog razvoja za 5 milijuna kuna te graditeljstva za 36 milijuna kuna.

11:08 HDZ je, nakon nekoliko replika, još jednom zatražio stanku u ime Kluba zastupnika. Ovoga puta to je učinio potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, tražeći stanku kako bi HDZ-ovi zastupnici odlučili hoće li sjediti u sabornici dok se glasuje o oporbenim amandmanima.

Kako im predsjendik Sabora Josip Leko nije dao stanku, zastupnici najjače oporbene stanke demonstrativno su napustili sjednicu, a Leko im je u tom trenutku poručio: ‘Želimo da se dobro osjećate, idemo dalje raditi.’

Sabor glasuje o proračunu za 2013. godinu s projekcijama proračuna za 2014. i 2015. godinu. Počeli su s amandmanima, a osim 51 amandmana zastupnika, Vlada je predložila svoja dva amandmana. Jedan u financijskim planovima Hrvatskih voda, drugi u proračunu, i to povećanje od 23 milijuna kuna na posve novoj stavci Ministarstva obrazovanja “za preuzimanje obaveza za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Korpivničko-križevačkoj županiji.

Zanimljivo, javno privatno partnerstvo bio je omiljeni oblik ulaganja nekadašnjeg župana Varaždinske županije i nedavno smijenjenoga prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića (HNS). Dok je vodio Varaždinsku županiju, Čačić je preko JPP-a izgradio ili obnovio tridesetak škola i sportskih dvorana. Jedini problem s tim poslom činjenica je da je JPP regionalnoj samoupravi preskup.

Nadalje, povećan je iznos namjenjen razminiranju, i to za 30 milijuna kuna na stavci Hrvatskog centra za razminiranje, te stavka u proračunu Ministarstva graditeljstva za 62 milijuna kuna i to za plaće zaposlenih na izdavanju građevinskih dozvola.

Da bi se namirila ova povećanja rashoda na tri stavke, u proračunu su skresani iznosi četiriju ministarstava. Ministarstvu zdravlja oduzeto je 26 milijuna kuna – prevencija malignih bolesti – tri milijuna kuna, na investicijama u bolnice i bolničke kliničke centre 23 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pronašao je pet milijuna kuna ušteda na stavci za stambeno zbrinjavanje prognanika i izbjeglica na područjima od posebne državne skrbi, dok je ministar financija najveću uštedu napravio u svom ministarstvu – pronašao je 48 milijuna kuna koje mu nisu trebale.

Nakon što Sabor izglasao dva Vladina amandmana, krenulo je odbijanje oporbenih amandmana. Nakon njih nekoliko, Ivan Šuker (HDZ) zatražio stanku u ime Kluba zastupnika uz tvrdnje kako Vlada uopće nije raspravljala o amandmanima na Državni proračun. Zahtjevu za stankom pridružžio se HDSSB.

Na to je reagirao ministar financija Slavko Linić kazavši kako je Vlada amandmane raspravila na sjednici u četvrtak.

Nakon 10-minutne stanke koju je odobrio predsjendik Josip Leko Ivan Šuker sa saborske je govornice mahao dnevnim redom posljednje sjednice Vlade od prošlog četvrtka, dopunama dnevnog rada te priopćenjem sa zatvorene sjednice Vlade.

– Ni na dnevnom redu, ni u dopuni dnevnog reda, a niti u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice nema traga raspravi o amandmanima na Državni proračun. Dakle, Vlada o amandmanima nije raspravljala – ustvrdio je zastupnik Šuker te optužio ministra Linića da ne govori istinu kada je tvrdio da se amandmanima raspravljalo.

– Možda su neki od žurbe da što prije stanu na skije zaboravio elementarno, a to je da se, prema zakonu, Vlada mora očitovati o amandmanima Sabora – rekao je Šuker aludirajući na priču da je premijer Milanović vikend proveo na austrijskom skijalištu.

HDZ optužuje Vladu kako je to što nisu raspravljali o amandmanima saborskih zastupnika iz redova oporbe dokaz bahatosti ne samo prema Saboru, nego i prema građanima koje zastupnici predstavljaju na Markovu trgu.

Dinko Burić (HDSSB) ustvrdio je kako neraspravljanje o oporbenim amandmanima nije samo potcjenjivanje Sabora, već je naglasio kako je to nedozvoljeno i protuustavno.

I on se dotaknuo navodnog snježnog odmora Zorana Milanovića na skijaškim stazama u Austriji.

– Nedopustivo je što danas u Saboru nema predsjendika Vlade. Ne znam da li skija ili ne, a nije dozvoljeno niti to što o amandmanima u ime Vlade govori svega nekoliko zastupnika. To je uvredljivo i pokazuje bešćutnost Vlade – ustvrdio je Burić.

Predsjendik Sabora Josip Leko branio je Vladu te tvrdio, objašnjavajući kako je smisleno da Sabor rasporavlja o amandmanima, te da Vlada su sa svojim prioritetima predloži slaže li se ili ne s amandmanima.

Nakon toga, Ivan Šuker zatražio je da se iz Vlade dostave fonogrami sjednice Vlade, odnosno dijela koji se odnosio na raspravu oporbenim amandmanima.

Hrvatski sabor danas će zasjedanje nastaviti raspravom i glasovanjem o amandmanima na Vladin prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, a potom će i glasovati o samom proračunu.

Na predloženi proračun zastupnici su podnijeli ukupno 51 amandman – HDZ je podnio 34 amandmana, HDSSB 16, a SDSS jedan.

Stranke vladajuće koalicije nisu podnosile amandmane, ističući da predloženi proračun realno odražava očekivanja za iduću godinu, a isto su odlučili i oporbeni Hrvatski laburisti, ne želeći, kako su rekli, priuštiti Vladi da im odbija amandmane. Među 34 HDZ-ova amandmana je i onaj “težak” 330 milijuna kuna, koliko se traži za nastavak gradnje Pelješkog mosta, kao i 120 milijuna kuna vrijedan amandman za projekt subvencioniranja državnih jamstava za stambene kredite.

HDSSB-ovi amandmani ukupno su vrijedni 1,46 milijardi kuna, a svi se odnose na projekte u pet slavonsko-baranjskih županija.

Oko 600 milijuna kuna HDSSB traži za izravna plaćanja u poljoprivredi, a 500 milijuna kuna za nastavak izgradnje koridora Vc od Osijeka do Belog Manastira te od Belog Manastira do granice s Mađarskom.

Izvor: Jutarnji list