fbpx

Šest mjeseci liječenja od alkohola u zatvorskoj bolnici

Šime Marijačić iznio je svoju obranu i rekao da ne zna zašto je izazvao požar i da mu je žao, a zatvorska psihijatrica je pojasnila njegovo zdravstveno stanje i naglasila kako je “u trenutku počinjenja kaznenog djela – bio neubrojiv”

Zbog namjernog izazivanja požara ovoga ljeta u okolici Nadina u petak je na Općinskom sudu u Zadru 64-godišnji Šime Marijačić presudom Sudskog vijeća Domagoja Kurobase prisilno smješten na liječenje od alkoholne ovisnosti u trajanju od šest mjeseci u Psihijatrijsku ustanovu. Produljen mu je i pritvor u kojem se nalazi od sredine kolovoza ove godine zbog opasnosti od ponavljanja djela.

On je tako u petak s lisicama na rukama i u pratnji pravosudnih policajaca doveden iz zagrebačke Bolnice za osobe lišene slobode u kojoj se već nalazi, kako bi čuo presudu.

Marijačić priznao, ali ne zna zašto je izazvao požar

– Na temelju provedenog psihijatrijskog vještačenja optuženog Marijačića i njegovog ispitivanja pred ovim vijećem te priznanja, nedvojbeno je utvrđeno da je on počinio kazneno djelo koje mu je optužnim aktom i stavljeno na teret. Dokazano je da je u neoubrojivom stanju izazvao požar u blizini naseljenog mjesta te počinio znatnu materijalnu štetu, ali i doveo u opasnost obližnje mjesto- pojasnio je kratko u obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Domagoj Kurobasa.

Prije toga održane su završne riječi obrane i optužbe, a i optuženi Šime Marijačić kratko je iznio svoju obranu naglašavajući kako ne zna zašto je izazvao požar.

– Možda sam bacio čik. Ne znam zašto se to dogodilo. Nisam htio zapaliti vatru, nisam tako mislio. Nikada prije nisam tako zapalio vatru. Nije bila nezgoda, ali ne znam zašto sam to učinio. Kad sam vidio da se vatra širi nisam mogao reagirati jer je puhao jak vjetar. Možda je netko drugi bacio čik. Ja sam vatru zapalio upaljačem jer upaljač uvijek nosim za sobom. Kući često palimo roštilj. Kriv sam i žao mi je. Sretan sam što nema žrtava – rekao je, pomalo konfuzno iznoseći svoju obranu Šime Marijačić.

Višegodišnja ovisnost o alkoholu

O njegovom psihičkom stanju u petak je govorila i dr. Esta Sušić, psihijatrica iz zagrebačke Bolnice za osobe lišene slobode gdje se Marijačić liječi. Ona je na početku suđenja procijenila kako je on sposoban pratiti raspravu, sporazumijevati se sa svojim braniteljem te mu je, kako je rekla psihijatrica, aktualna raspravna sposobnost – očuvana.

– Radi se o osobi kod koje se uslijed dugotrajnog konzumiranja alkohola razvila prava ovisnost s najtežim komplikacijama alkoholne bolesti. Zbog toga je njegovo ponašanje u trenutku počinjenja kaznenog djela bilo psihopatski motivirano. Nije vladao svojom voljom. U njegovom slučaju i dalje postoji opasnost za okolinu i vrlo velika opasnost da i u budućnosti počini teže kazneno djelo. Sada je zbog liječenja njegovo zdravstveno stanje poboljšano. Dakle, radi se o alkoholnoj psihozi što je jedna od najtežih komplikacija alkoholne ovisnosti. Moja je pretpostavka da je i u trenutku počinjenja djela koje mu je stavljeno na teret bio pod utjecajem alkohola. Bio je neubrojiv – zaključila je psihijatrica Sušić.

Nanio veliku štetu i sumještaninu

A prema optužnom prijedlogu općinskog tužiteljstva, Marijačić je 21. kolovoza ove godine oko 13 sati u okolici Nadina u stanju alkoholne psihoze zapalio suhu travu u blizini kuća. Požar se munjevitom brzinom proširio pa je među ostalim izgorjelo i 15-ak stabala višanja, četiri badema, 50-ak čokota vinove loze, 70-ak stabala maslina, četiri košnice s pčelama jednog Marijačićevog sumještanina.

Požar su ugasili benkovački vatrogasci, a morao je intervenirati i kanader te air traktor.

Izvor: Zadarski list