fbpx

Slao mi je šećeraste mailove i potom hakirao kompjutor

Jednog jutra na ekranu kompjutora mi se pojavila poruka Crna ruka Kapetana Dragana! Ekran se zamračio, a kompjutor se ugasio i više se nije mogao upaliti – prisjeća se tadašnja ministrica pravosuđa

Velike zasluge za sve izvjesnije izručenje ratnog zločinca Kapetana Dragana Hrvatskoj, što bi po nekim procjenama, uz malo sreće, moglo biti pitanje mjeseca, nesumnjivo ima bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja je u proljeće 2005. godine u Edinburgu sudjelovala na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU kada ju je zatekao poziv kojem se itekako razveselila.

– Dobila sam na mobitel poziv iz Australije. Nazvala me novinarka The Australiana i pitala me je li mi poznato ime Dragan Vasiljković. Rekla sam joj da mi je poznato to ime, jer je to pravo ime za Kapetana Dragana. Bila je jako iznenađena što sam odmah pogodila o kome je riječ. Pitala me da li znam gdje se on nalazi. Odgovorila sam joj da ne znam, a ona mi je rekla da je u Australiji, da se bavi golfom, da njen list radi veliku priču o njemu te da joj je poznato da ga Hrvatska traži. Kako je sa mnom u Edinburgu bio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, prenijela sam mu tu informaciju i preko Interpola se cijeli postupak odmah pokrenuo na način da je raspisana međunarodna tjeralica i zatraženo je od Australije njegovo izručenje, kaže danas Vesna Škare Ožbolt.

Srpski lobij
Prisjeća se, još iz vremena rata u Hrvatskoj, da se Kapetana Dragana teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, mučenja i ubijanje zarobljenika. Teretilo ga se, kaže, i za mučenje zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u zatvoru u Kninu i u Bruškoj pored Benkovca, kao i za kršenje Ženevskih konvencija u ratnim operacijama u kojima su, prema tjeralici, ubijeni i ranjeni civili, među kojima i jedan strani novinar, a stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je sva imovina, devastirali su se kulturni i sakralni objekti.

Poziv iz Australije, punih deset godina nakon rata, značio je da se Kapetanu Draganu, među ostalim i zapovjedniku raznih srpskih postrojbi na Baniji ’91., konačno može ući u trag.

– Za njim su pravosudna tijela RH dugo vremena tragala, ali do ovog poziva nije se znalo gdje se on nalazi. I kada se cijeli slučaj konačno pokrenuo, na svoj privatni e-mail dobila sam pismo Kapetana Dragana! Nedugo nakon toga, jednog ranog jutra oko pet sati, upalila sam kompjutor. Na ekranu se pojavila poruka Crna ruka Kapetana Dragana! Ekran se odjednom zamračio, a kompjutor se ugasio i više se nije mogao upaliti! Došli su informatičari MUP-a, ali pomoći nije bilo. Kasnije su mi rekli da Kapetan Dragan ima neku svoju jedinicu za informatičku sabotažu kojom je ometao i NATO-ve zrakoplove, kaže Vesna Škare Ožbolt koja je od Kapetana Dragana dobivala, kako ih naziva, “šećeraste mailove”.

Naknadno je, kaže, saznala da je jedan dio srpskog lobija koji je bio u svađi s Kapetanom Draganom inicirao članak u The Australianu znajući da ga Hrvatska traži i praktički su ga sami otkrili.

Odgovornost za mučenja
Zasad, međutim, nije jasno da li je kapetan Dragan prokazan u srpskoj zajednici u Australiji zbog svog odnosa i svjedočenja prema Slobodanu Miloševiću ili je riječ, o čemu se također nagađa, da je žrtvovan zbog povezivanja s ubojstvima unutar tamošnje srpske zajednice. To pak prilično vjerojatnim smatra D. K., njegov bivši suradnik iz centra za obuku Alfi u Bruškoj kraj Benkovca i bivši Legijin specijalac s kojim je naš list ovih dana razgovarao. D. K., uz to mogući svjedok protiv Kapetana Dragana za zločine koji su se događali na Baniji ’91. godine, za naš list nije želio detaljnije govoriti o ulozi Kapetana Dragana u akciji Žaoka u srpnju te godine, za što bi taj “maneken rata”, kako ga D. K. posprdno naziva, mogao odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt slaže se da bi Kapetan Dragan mogao odgovarati i za mučenje zarobljenih i ranjenih hrvatskih gardista Ivana Turudića i Davora Jaklovića. Oni su, naime, 1991. godine upali u četničku zasjedu te su ranjeni prebačeni u zapovjedni centar Kapetana Dragana na Šamarici. Kapetan Dragan je u bivšem spomen-domu Šamarica, smještenom na strateški važnom brdu s kojeg se kontrolirao prostor Gline, Kostajnice, Petrinje, planirao akciju Žaoka zbog koje će po svemu sudeći također odgovarati za ratne zločine koji su počinjeni. Upravo je na Šamarici, očito u predahu između ratnih zločina, naložio likvidaciju hrvatskih gardista koji su samo igrom slučaja ostali živi.

[stextbox id=”okvir” caption=”Od komplimenata do uvreda” image=”null”]

U svojoj prvoj e-mail poruci, Kapetan Dragan je bio izrazito ljubazan i pun komplimenata, sitiče Škare Ožbolt.

– Uvjeravao me da nije ništa kriv i da su to sve podmetanja. Tražio je da odustanem od njegovog progona, pisao mi je da me cijeni i slično. Kako smo mi u Ministarstvu pravosuđa nastavili s postupkom, nakon tjedan dana poslao mi je novi mail. Više nije bio tako ljubazan i ljutio se zašto dižemo hajku na njega. Nakon nekoliko dana sam dobila treći mail gdje me izvrijeđao najružnijim izrazima. Za to vrijeme, temeljem zahtjeva Županijskog suda u Šibeniku potpisala sam postupak za njegovo izručenje.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list