fbpx

Stanari: Ne možemo doći do svojih kuća; Vlasnik uljare: Možete, helikopterom!

Iako za maslinu kažu da je drvo mira, komina masline – ostatak koji nastaje u uljarama nakon prerade maslina u maslinovo ulje, uglavnom mljevene i procijeđene maslinove koštice – bila je uzrok velikog incidenta i međususjedske svađe koja je izbila na Plovaniji.

Darko Dujela, vlasnik istoimene uljare na Plovaniji, kominu nastalu nakon meljave maslina iskoristio je kao gnojivo u svome masliniku, ali je ona zbog velikih kiša skliznula na kosom terenu na prilazni put prema Ravskoj ulici i stvorila opasne, zauljene nanose preko kojih je bilo pogibeljno voziti.
Njegov susjed Jure Marčina upozorio ga je na izlijevanje komine, a kad Dujela nije ništa poduzeo, Marčina je pozvao policiju, komunalne redare, inspektora za zaštitu prirode…

Sada je na Plovaniji nastala situacija koja u puno elemenata podsjeća na aktualan slučaj u Diklu u obliku spora između Grada Zadra i stanara Galićevih zgrada i Nikše Milinkovića. Naime, i ovdje je u pitanju javni put – na privatnom zemljištu.

Nesnosan smrad ljeti

– On bi trebao imati bazen za zbrinjavanje te komine, ali da izbjegne plaćanje za odvoz, on tu kominu prosipa ispod svojih maslina. I ljeti se taj smrad nesnosno širi uokolo, ali prošloga vikenda svježa komina koju je ponovno nanio izlila se na ovaj put i potekla ulicom niže prema kućama. Toga je bilo čudo jedno, a s obzirom da je riječ o komini, stvorilo se zauljeno blato preko kojega ne možete ni voziti ni hodati. Nakon što prođete autom, kočnice vam uopće više ne rade. To je gore od snijega i leda, nešto strašno, kao da po ulju vozite.

– Upozorili smo ga da počisti, bili smo spremni i sami pomoći, ali on je reagirao kao da ga uopće nije briga, uz izliku da je to njegov put. Riječ je o dijelu puta koji je njegov otac, uz tri svjedoka, dao na korištenje još prije 20 godina, jer je na samom dnu njihovih dviju parcela. Rekao je: “Ne trebamo ništa pisati, podignite mi zid i slobodno se koristite putom”, a isto je napravio i vlasnik susjedne parcele. Kad nešto koristiš 20 godina, to postaje javni put, koji je i Grad Zadar asfaltirao prije nekoliko godina kao jedini put koji vodi do naših kuća – ističe Marčina.

Nakon incidenta s kominom, zvali su policiju, komunalne redare, inspektore, ali nitko ništa nije učinio. Put je navodno trebala očistiti “Čistoća” toplom vodom jer se radi o ulju, međutim sve je ostalo netaknuto.

– Na kraju sam stavio ralicu na džip i nekako sam probio put iako je još toga ostalo. Kako je moguće da netko ovo učini i da nitko na to ne reagira? On je nečiji igrač u gradskoj upravi, drukčije se to ne može objasniti. Ali nama je više dosta, zvao sam odvjetnika i podignut ćemo tužbu protiv Grada Zadra i protiv Dujele zbog ovoga – kaže Marčina, dodajući kako bi Dujela sigurno zatvorio taj put da može, ali kad je to nemoguće, maltretira ih na ovaj način, kominom.

Kod Darka Dujele, vlasnika uljare i veterinara, događaj ima sasvim drukčije konotacije.

Sve je moje vlasništvo

– Ja sam tu kominu, prema propisima, tretirao bioalgenom, te je prosuo kao gnojivo na podlogu zaštićenu nepropusnom folijom, 50 metara poviše toga puta. Zbog velikih kiša, dio komine je ispran i skliznuo je niz teren do pristupnog puta. Oni su tu kominu mogli jednostavno posuti piljevinom i lako očistiti, ali nisu htjeli, nego su željeli da ja to učinim. Zašto bih ja čistio kominu čak i ako je iscurila na taj put, kad se radi o zemljištu koje je moje vlasništvo?

– Već 10 godina trpim njihovu uzurpaciju moga vlasništva koje bespravno i bez moga odobrenja koriste kao put. Prijavili su me i došla je policija koja je, nakon što su utvrdili da je riječ o mom vlasništvu, rekli da oni tu nemaju što djelovati. Bila je i služba za zaštitu okoliša koja je utvrdila da na potpuno ispravan i zakonit način koristim kominu. Ako je nju kiša i skliznula na put, pa što onda? Taj je put na mom zemljištu i ja mogu raditi s njim što me volja. On je i asfaltiran nezakonito, protiv moje volje. Dugo sam tolerirao njihovu uzurpaciju, ali ovo je prelilo čašu. Poduzet ću određene mjere preko svoga pravnika, nakon čega se oni više neće moći služiti mojim zemljištem za pristup, pa neka idu do svojih kuća helikopterom što se mene tiče – bio je ogorčen Dujela.

Osim Marčine, još dvije obitelji koriste prilazni put, Ante Prgeša i Jere Jeričević. Bez toga puta, oni ne mogu doći do svojih parcela koje su zbog toga i kupljene jeftino jer su parcele bez puta, dodaje Dujela. Pitamo ga jesu li mu vlasnici kuća na tim parcelama, ili možda Grad Zadar, ikada ponudili otkup tih 70-ak kvadrata preko kojih vodi put.

– Ma kakvi! Ne pada im na pamet. Pa lakše je uzurpirati tuđe. Oni očekuju da im ja to jednostavno dam, ali to se neće dogoditi. Nitko nije dao odobrenje da se taj put koristi i on je dio moje parcele, što možete vidjeti iz ZK uloška. Ako je to njihovo, zašto ne pokažu papire kojima to dokazuju? I za pravo služnosti mora postojati papir, a kamoli za vlasništvo. Oni neovlašteno i mimo moje volje koriste moj put do svoje kuće, ali ne još zadugo – zaključuje Dujela.

Piše Mišel Kalajžić
Foto:  Luka Gerlanc / CROPIX