fbpx

Stiže nevrijeme, ne krećite na put!

Gusti snijeg izazvao je prometni kolaps u nekoliko europskih zemalja, a to bi se u subotu moglo dogoditi u Hrvatskoj jer ciklona stiže u naše krajeve. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog, kako navode, opasnih vremenskih pojava.

Glavnina oborina očekuje se u noći s petka na subotu te tijekom subotnjeg prijepodneva. Moglo bi napadati oko 30 centimetara novog snijega, a u gorju i do pola metra.

U petak popodne umjeren snijeg je padao u većem dijelu Istre, a tijekom noći će ga biti posvuda u unutrašnjosti, u gorskim predjelima bit će obilniji. Moguće je da zabijeli i obala.

“U subotu posvuda snijeg, u gorju obilniji te uz jak sjevernoistočnjajk zapusi. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima te mjestimice snijeg. U Dalmaciji poslijepodne vjetar također u okretanju na buru i sjeverozapadnjak”, navodi se u objavljenom upozorenju DHZ-a.

Zbog vremenskih neprilika, koje će uzrokovati poteškoće u prometu, ukoliko stvarno ne morate, najbolje je ne kretati na put tijekom vikenda.

Zametene Njemačka i Francuska

Snijeg je u petak zameo ceste na zapadu Njemačke uoči vikenda izazvavši probleme brojnim vozačima. Prema njemačkoj meteorološkoj službi očekivalo se 10, a u višim područjima i do 15 centimetara snijega.

Posebno su oprezni morali biti vozači na području grada Mainza, gdje je do ranog poslijepodneva ceste gotovo potpuno prekrio snijeg. Dužnosnici su upozorili i na led jer se očekuje da će temperatura na sjeveru i istoku zemlje pasti i do -16 Celzijevih stupnjeva.

Snijeg je izazvao probleme i Francuzima. Prvi ovosezonski snijeg na sjeveroistoku Francuske primorao je vlasti da izdaju upozorenje o vremenu. Napadalo je i do 10 centimetara snijega, a temperature su ove sezone prvi put pale ispod nule, što je također dovelo do prometnih problema. Školski autobusi na istoku zemlje nisu vozili, a u pariškim zračnim lukama zrakoplovi su kasnili do jedan sat.

Obilni snijeg je u petak stvarao probleme i Belgiji te u Nizozemskoj.

Izvor: I.B./Agencija Vlm|Danas.hr