fbpx

Teorije o smaku svijeta i Majanskom kalendaru: Kakva uništenja predviđaju teoretičari apokalipse?

Najpoznatiji Majanisti poput Marka Van Stonea, Davida Freidela ili Susan Milbrath smatraju kako Maje nigdje ne spominju ‘Veliki Krug’, smak svijeta ili bilo što drugo, te slučaj nazivaju ‘fabrikacijom čiji je cilj zarada’. Sve je pokrenuo stručnjak za Maje i astronom Maud Worcester Makemson koji je 1957. napisao da će ‘završetak Velikog Razdoblja od trinaest b’ak’tuna imati najveću važnost za Maje’

Ukoliko popularni datum 21-12-2012 gledamo kao stvarni dan promjene, onda su najčešći navodi koji se uz njega vežu oni o možebitnom smaku svijeta. Koje teorije su najpopularnije i tko stoji iza ovih apokaliptičnih nagađanja?

Michael D. Coe prvi izvor teorije o smaku svijeta
Cijelu priču je pokrenuo stručnjak za Maje i astronom Maud Worcester Makemson koji je 1957. napisao da će ‘završetak Velikog Razdoblja od trinaest b’ak’tuna imati najveću važnost za Maje’. Devet godina kasnije, 1966., Michael D. Coe započinje današnju lavinu apokaliptičnih predviđanja izjavom da ‘postoji mogućnost da će na završni dan trinaestog b’ak’tuna Armageddon preuzeti degenerirano čovječanstvo te će naš svemir biti uništen kada Veliki Krug dođe do kraja’.

Coeovu priču posebno su zavoljeli mediji koji 90-tih godina sve plasiraju na naslovnice. Najpoznatiji Majanisti poput Marka Van Stonea, Davida Freidela ili Susan Milbrath smatraju kako Maje nigdje ne spominju ‘Veliki Krug’, smak svijeta ili bilo što drugo, te slučaj nazivaju ‘fabrikacijom čiji je cilj zarada’. Kako je kalendar cikličan, a ne linearan – ovo označava samo početak novog ciklusa i proslavu datuma koji bi se kolokvijalno mogao nazvati ‘Majanskom novom godinom’. No, koje su teorije zapravo kumovale ‘proročanstvima’ o smaku svijeta? Izdvojit ćemo neke najpopularnije.

‘Planet X’, Nibiru, Phaeton
Nibiru je hipotetski planet križanja koji je u drevnom Sumeru predstavljao planet Anunnakija, gmazolikih bogova koji su kreirali ljudsku rasu iz posude i vladali starim svijetom. Planet bi po jednoj od teorija trebao proći pored Zemlje unutar par dana u sklopu ciklusa od 3.661 godine. Znanstvene hipoteze su prilično kritički nastrojene, no nitko ne isključuje postojanje tzv. drugog Sunca (tzv. Nemesis, crveni patuljak u Oortovom pojasu). Nemesis je često opisivan kao Phaeton, Hercolubus ili Tyche.

Neobična odstupanja u kretnji određenih kometa primorala su dr. Johna Murraya na hipotezu o ‘postojanju velikog i nepoznatog objekta u Sunčevom sustavu’. Fizičar Daniel Whitmire i astronomi američkog Sveučilišta u Louisiani podržali su ove matematičke izračune, no uz mogućnost da se radi o već navedenom drugom Suncu. Najradikalniji teoretičari smatraju kako NASA već godinama prikriva istinsku telemetriju i fotografije poznatog svemira, te da se bliži dolazak Nibirua – koji je zapravo svemirski bojni brod. Prvi koji je spomenuo ovaj planet bio je Zecharia Sitchin, prevoditelj sumerskog jezika, no nikada nije drevni Nibiru povezivao s teorijama o ‘Planetu X’, tijelu što se bliži Zemlji.

Promjena polova Zemlje
Zanimljivo, prvi koji je uopće došao do ideje o ‘rapidnoj promjeni polova Zemlje’ bio je Charles Étienne Brasseur de Bourbourg, stručnjak za mezoameričke kulture, i to još davne 1872. On je globalnu kataklizmu i južnoameričke teorije o velikom potopu usko povezao s promjenom polova i godinom 10.500 pr.Kr. Kasnije se istom temom pozabavio Charles Hapgood, kao i brojni drugi autori, a bitno je objasniti i o čemu se zapravo radi – tzv. ‘promjena polova’ je geomagnetska tranzicija, odnosno, preokret iliti pomjeranje rastaljenog željeza u Zemljinoj jezgri.

‘Mainstream’ znanost tvrdi kako je ovaj fenomen već zabilježen, i to kao ‘Brunhes-Matuyama Kron‘ promjena, prije nekih 780.000 godina (promjena od 1 stupnja) , dok brojni znanstvenici smatraju kako je zapravo vremenski interval među promjenama daleko intenzivniji i kraći. No, što bude ukoliko ovaj fenomen započne? Tri dana Zemlja ostaje bez atmosfere (parcijalno), u ‘gole’ dijelove ulazi kozmička radijacija, gravitacijska sila pada, te započinju velike katastrofe, otapanje polova, umiranje bez kisika. Ono što je bitno naglasiti – ne postoji niti jedan dokaz da će se ovakva kataklizma dogoditi u skorije vrijeme, u pitanju su samo nagađanja.

Dolazak naglog ledenog doba
Neki autori vjeruju u početak novog ledenog doba. Naravno, rapidnom ledenom dobu bi trebao uzrok jer bi ono bilo posredno. Prvi potencijalni uzročnik bio bi svemirska prijetnja poput asteroida, kometa ili Nibirua. Asteroid Apofis proći će pored Zemlje tek 2029. i to je jedina potencijalna opasnost u skorije vrijeme. Atmosferski razlog bi se mogao povezati uz eventualnu promjenu polova, jer bi ona u svakom slučaju otvorila atmosferu temperaturi svemira – apsolutnoj nuli.

Naravno, tu je i neizbježni civilizacijski efekt. Kulminacija emisije štetnih plinova, tehnološka apokalipsa, nuklearni holokaust i zima, kao i religijski Armageddon samo su neke od čak i bizarnih ideja teoretičara rapidnog dolaska ledenog doba. Upozorava se i na ‘zavjeru svjetskih Vlada’, koje rade na bunkerima u Norveškoj (moderna Noina Arka) i FEMA postrojenja u SAD-u, radi spašavanja najpodobnijih ljudi u slučaju katastrofe. Jasno, u toj priči postoji i osmišljeni plan za eliminaciju ostatka čovječanstva u petak. Niti za ovu opciju ne postoji previše dokaza vezanih uz datum.

‘Podivljala’ Zemlja, vanzemaljci i svemir
Postoje i tumačenja da bi, ukoliko naš planet promatramo kao živi organizam, Zemlja tog datuma mogla prijeći na ‘višu razinu postojanja’ ili pak ukloniti nepoćudni element – ljude. Takve tvrdnje opravdavaju se porastom Zemljine rezonance iliti ‘otkucaja srca planeta’, najčešće zbog destrukcije čovjeka. Postoji čak pet različitih teorija o brzom uklanjanju ljudske civilizacije. Prva je aktivacija imunosnog sustava od strane našeg planeta gdje bi se isti borio protiv parazita – ljudi.

Zatim je tu već navedeni prelazak Zemlje na viši plato svijesti koji bi ‘nedorasle’ ljude jednostavno ili uklonio ili ih ostavio na trenutnom platou. Zatim je navedeno moguće potpuno (samo)uništenje planeta, kao i eventualni vanzemaljski utjecaj radi spasa planeta (prilično popularna priča u ekološkom SF-u) ili osvajanja Zemlje uz odvođenje čovječanstva na matični planet u funkciji roblja. Neki čak idu i do mogućnosti da će svemir odlučiti o ljudskoj sudbini, zbog nepoštivanja ‘univerzalnih pravila’. Izuzev bizarnosti, teško je pronaći ikakve relevantnosti u ovakvim konceptima.

Ostale teorije
Izuzev već navedenih katastrofa, postoji još čitav niz ‘proročanskih’ predviđanja. Zagrijavanje iliti zatopljenje Zemljine atmosfere za pojedince je moguće kao prirodni događaj (atmosferno ili promjene u jezgri) ili civilizacijska nuspojava s kulminacijom na famozni datum. Zatim je tu izboj Sunčeve baklje koji bi oštetio atmosferu i uništio tehnologiju. Smrtonosni galaksijski val (iz središta galaksije, s prirodnim ili vanzemaljskim utjecajem) bi pak Zemlju očistio od flore i faune.

Pretvaranje Sunca u crnu rupu ili supernovu (zbog nepoznate nuspojave galaktičkog poravnavanja) usisalo bi cijeli Sunčev sustav, a izboj gama zrake iz dubokog svemira (eksplozija masivne zvijezde, sjaj milijun trilijuna Sunca) Zemlju bi pretvorio u prah za stotinku sekunde. Postoje ideje i o kulminaciji potresa (koji su u 21. stoljeću daleko intenzivniji nego ranije) u megapotres koji bi raspolovio planet, a najfanatičniji smatraju da će se dogoditi Veliki rascjep, odnosno, raspad prostor vremena zbog ekspanzije svemira što će rezultirati uništenjem ‘svega vidljivoga i nevidljivoga’.

Za dan prije 21-12-2012 posvetili smo tekst o mogućim transformacijskim teorijama vezanim uz transformaciju svijesti i dizanje čovječanstva na višu razinu postojanja.

Izvor: Dnevno.hr