fbpx

Treba li djeci zabraniti SMS-anje?

Korištenje SMS-a i Twittera trebalo bi dopustiti tek u dobi od 14 godina, predlaže jedan utjecajni njemački lingvist. On smatra da ta vrsta komunikacije osiromašuje jezik.

Djeca bi SMS i Twitter trebala koristiti tek nakon navršene 14 godine, zatražio je predsjednik njemačkog Vijeća za pravopis Hans Zehetmair. Ovaj zahtjev nije dočekan s oduševljenjem, a ne podržavaju ga čak ni neki Zehetmairovi kolege.

Zehetmair je u razgovoru za njemačku novinsku agenciju DPA rekao da korištenje kratkih poruka uzrokuje osiromašenje njemačkog jezika. On kaže da je prije svega kod mladih zamijećen ne samo znatno manji vokabular, nego i manjkav pravopis.

Ne misle svi isto

Odmah se javio za riječ lingvist Karl-Dieter Bünting koji u izjavi za njemačke medije tvrdi: “SMS je bliži ljudima. Zbog svoje ležernosti ima potpuno drugačiju emocionalnu kvalitetu nego pismo.”

On smatra da novi način komunikacije ne uništava jezik nego da čak otvara nove mogućnosti izražavanja te da nužnost kratkog izražavanja potiče maštovitost, piše Deutsche Welle.

Ležerniji svakodnevni jezik

Lingvist Ulrich Ammon pak upozorava da je jezik kojim se služi kod SMS poruka svakodnevni jezik, koji je uvijek bio ležerniji nego onaj književni pa svejedno književnog ni ranije nije uspio ugroziti.

Nasuprot tim znanstvenicima, udruga Njemački jezik sa sjedištem u Dortmundu podržava Hansa Zehetmaira.

“Njemački jezik se premalo njeguje i propada na pojedinim područjima”, kaže šef udruge Holger Klatte. On prigovara da se njemačkom kao školskom predmetu pridaje premalo važnosti.

“Ono što Zehetmair opisuje je posljedica toga”, zaključuje Klatte.

Zabrana za mlađe od 14 godina

I Zehetmair je u razgovoru koji je izazvao te burne kritike rekao da se premalo radi na unapređenju i njegovanju njemačkog jezika. On smatra da su novi mediji doveli do njegova osiromašenja i sveli ga na svojevrsni “reciklirani jezik” koji se sve više minimalizira i koristi bez kreativnosti. Zato Zehetmair predlaže da se djeci mlađoj od 14 godina zabrani korištenje novih medija kako bi najprije treba naučili njemački jezik.

Izvor: net.hr