fbpx

Trećina Hrvata vozila pod utjecajem alkohola

Trećina aktivnih vozača u Hrvatskoj barem je jednom upravljala motornim vozilima pod utjecajem alkohola, a podaci MUP-a iz 2011. godine pokazuju da su alkoholizirani vozači krivi za svaku četvrtu nesreću s kobnim posljedicama.

Predstavljeni su ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju da sve više vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola.

U istraživanju na uzorku od 800 ispitanika, koje je provela Zagrebačka pivovara u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, rezultati upozoravaju na negativne trendove tako da je neodgovorna konzumacija i vožnja pod utjecajem alkohola i dalje učestalo ponašanje u prometu. U usporedbi s prošlom godinom, ovogodišnji rezultati potvrđuju isti, visoki postotak upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Među ispitanicima je oko 67 posto aktivnih vozača. Među njima je oko 8 posto onih koji su najmanje jednom vozili pod utjecajem alkohola, a čak 24 posto vozača koji su više puta upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Važno je istaknuti da je čak 32 posto upravljalo vozilom pod utjecajem alkohola što je značajan porast u odnosu na prošlo istraživanje o navikama konzumiranja alkohola koje je zabilježilo 9 posto manje vožnji pod utjecajem alkohola.

Zabrinjava podatak i da većina ispitanika koje u velikom broju čine žene i visokoobrazovani ispitanici nije platila kaznu za vožnju u alkoholiziranom stanju. Čak 10 posto ispitanika doživjelo je prometnu nesreću uzrokovanu zloupotrebom alkohola. Bez obzira na to što je zabilježen značajan porast vožnje u alkoholiziranom stanju, 31 posto ispitanika nakon policijske kontrole ipak nije više sjedalo za upravljač pod utjecajem alkohola. Negativan primjer čini 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću upravo zbog vožnje u pijanom stanju.

Žene, starija populacija i nevozači podupiru nultu toleranciju (0,0 promila), dok više od polovice ispitanika, točnije muškarci, mladi, aktivni vozači i konzumenti alkohola, podupiru zakon koji dopušta 0,5 promila.

MUP-ovi statistički podaci upozoravaju i na neodgovorno ponašanje mladih vozača koji su skrivili ukupno 1.201 prometnu nesreću.

Izvor: s.b./MUP/Razmisli.net