fbpx

U Zadarskoj županiji oko sedam tisuća pomoraca

Miočić je naglasio da u Hrvatskoj ima oko 27.000 pomoraca, a samo u Zadarskoj, najpomorskijoj županiji, je oko 7.000 onih koji kruh zarađuju ploveći morima

Polaganjem vijenaca u more danas je u Zadru obilježen blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Prvi su to učinili učenici Pomorske škole u Zadru koji su se ovom prilikom sjetili svih stradalih pomoraca.

– Tradicionalno smo svoje učenike i nastavnike podsjetili na složeno zanimanje pomorca. Kroz blagdan Sv. Nikole želimo osvijestiti mlade ljude prema tom zanimanju i biti mu zahvalni. Kako je to vrijeme darivanja, odabrali smo Dom starih i nemoćnih Sv. Frane. Naši učenici su pripremili prigodne darove te će provesti neko vrijeme s ljudima koji su potrebiti pomoći, rekao je ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković.

Na drugom kraju Poluotoka, svih onih koje je more uzelo sjetili su se i njihovi kolege koji i danas u ovim teškim vremenima krize “tuku” sva svjetska mora.

– Polaganje vijenaca u more Sindikat organizira u svim velikim hrvatskim pomorskim gradovima: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Pločama. Sjetili smo se u ovom trenutku i posljednje žrtve, 50-godišnjeg konobara Lošinjske plovidbe koji je nestao u Kineskom moru. Baš jučer je obustavljena potraga, pa nas i ta tragedija podsjeća na opasnost koju sa sobom nosi zvanje pomorca. Posebno je to aktualno danas kad je globalna kriza zahvatila cijeli svijet. Oko 85 posto svjetske trgovine obavlja se morem, ali je sve više brodarskih tvrtki koje su propale. Vozarine su strahovito pale kao i plaće pomoraca. U posebno teškoj situaciji su niža zvanja koja teško pronalaze posao, podsjetio je Marko Miočić, voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Zadru.

Miočić je naglasio da u Hrvatskoj ima oko 27.000 pomoraca, a samo u Zadarskoj, najpomorskijoj županiji, je oko 7.000 onih koji kruh zarađuju ploveći morima. Većina njih, dodaje Miočić, plovi u Tankerskoj plovidbi, gdje su svi pomorci iz Hrvatske, ali koja također ima velikih problema u poslovanju.

No unatoč tome, budućem nautičaru Nikoli Miletiću koji je položio vijenac Pomorske škole, zvanje pomorca znači avanturu i priliku da svojoj obitelji pruži život puno bolji od pukog preživljavanja kakvog sad vodi većina hrvatskih građana koja žive od svog rada.

Izvor: Zadarski list