fbpx

U zgradi Zavoda na Kolovarama niknut će hotel

Atraktivna zgrada Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) na Kolovarama uskoro će na prodaju, a na njezinu mjestu trebao bi niknuti novi gradski hotel. Novac dobiven od prodaje zgrade i pripadajućeg zemljišta iskoristit će se za opremanje novih prostorija ZJZ-a u novoj zgradi Poliklinike nakon završetka građevinskih radova do početka ljeta 2013.

– Mi smo spremni za prodaju. Do kraja ovoga tjedna dobit ćemo procjenu vrijednosti ovlaštenog vještaka, a idućeg tjedna, nadam se, i zeleno svjetlo Upravnog vijeća. Prijedlog za prodaju potom treba dobiti suglasnost Zadarske županije, odnosno Skupštine Zadarske županije koja na koncu i odlučuje o uvjetima prodaje, ali ne prije nego što nova zgrada Poliklinike bude završena – kaže ravnatelj ZJZ-a dr. Zoran Škrgetić.

Visoka ulaganja

Osim zgrade i parcele na Kolovarama, na natječaju će se naći i zemljište sa zgradom na Bilom brigu, gdje se sada nalazi Agrooprema, što je također u vlasništvu ZJZ-a.

– ZJZ će u novoj zgradi Poliklinike imati cijeli jedan kat, oko 4000 kvadrata. Za njegovo uređenje i privođenje svrsi potrebno nam je oko 10 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo prodajom spomenutih nekretnina uspjeti namaknuti taj iznos – navodi Škrgatić, ne želeći špekulirati oko mogućih cijena budući da je kriza bitno utjecala na procjenu vrijednosti nekretnina. Nešto ipak optimističnije prognoze iznosi dr. Dražen Grgurović, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća ZJZ-a i dogradonačelnik Zadra.

– Teško mi je reći koliko bi se za zgradu ZJZ-a na Kolovarama moglo dobiti, ali znam da su zgrada i pripadajuće zemljište prije nekoliko godina bili procijenjeni na dva do tri milijuna eura – govori Grgurević.

Dogradonačelniku nije poznato je li do sada bilo interesa investitora za nekretnine ZJZ-a, niti zna hoće li budući kupac morati izraditi neki od planova nižeg reda prije izgradnje hotela, što bi dodatno moglo utjecati na cijenu nekretnina, ali i visinu i brzinu ulaganja.

– Namjena zemljišta za hotel i nije velika prednost u današnje vrijeme s obzirom da takve investicije zahtijevaju visoka ulaganja i dugogodišnji povrat. Osobno bih najviše volio da Zadar na tome mjestu dobije hotel visoke kategorije u kojem bi zaposlenje našlo što više osoba, ali sam isto tako svjestan naših okolnosti. Interes kupaca sigurno bi bio veći da se na tome mjestu mogu graditi i stanovi – dodao je dogradonačelnik Grgurović, podsjećajući na sudbinu Ravnica koje su dvaput bile na prodaji, ali bez pravih ponuda.

[stextbox id=”okvir” caption=”Može hotel bez plana?” image=”null”]

Zadnjim izmjenama i dopunama prostornog plana grada Zadra, sadašnja zgrada ZJZ-a dobila je oznaku za hotel (T), kao što je to i predvidio Nikola Bašić u svome rješenju na kontroverznom natječaju za Ravnice. Znači li to da će budući kupac zgrade i zemljišta moći odmah krenuti u izgradnju hotela ili će morati izraditi urbanistički plan uređenja (UPU), u gradskoj nam upravi do zaključenja teksta nisu znali odgovoriti.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Čisti vlasnički papiri” image=”null”]

Zgrada ZJZ-a na Kolovarama, sa četiri kata i podrumom, ima 1695 kvadrata, dok zemljište ima 1090 kvadrata. I zgrada i teren imaju čiste vlasničke papire, za razliku od skladišta ZJZ-a iznad zgrade oko kojeg se vodi vlasnički spor te neće na prodaju. Iako se ZJZ nalazi na samoj obali mora, ravnatelj Škrgatić tvrdi da zgrada i zemljište nisu u obuhvatu pomorskog dobra te da s te strane nema zapreke za investitore. Zemljište ZJZ-a na Bilom brigu ima 1700 kvadrata, a objekt na njemu 233 kvadrata.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija