fbpx

Uhićen Dinko Mikulić, pomoćnik ministra Matića

Matić je kazao kako ne želi unaprijed nikoga osuditi ali da, s obzirom na to da je riječ o dužnosniku ministarstva imenovanom na njegov prijedlog, ima potrebu reći da je odlučan da se sve sumnje istraže do zadnjeg detalja i da svi za koje se sumnja da su sudjelovali u tome budu izvedeni pred lice pravde

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK donio je nalog o provođenju istrage protiv pomoćnika ministra branitelja (1952.) zbog osnovane sumnje za kazneno djelo primanja mita, objavilo je jučer Državno odvjetništvo RH na internetskim stranicama.

Riječ je o Dinku Mikuliću, u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja Hrvatski ratnih vojnih invalida (HRVI) i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji je jučer ujutro i uhićen.

Tražio isplatu ukupno 250.000,00 eura
DORH navodi kako je osumnjičenik – kao ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra branitelja, ranije ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje, te pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti – u Zagrebu od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine, kao protuuslugu da bi (mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva), bilo odabrano određeno trgovačko društvo kao prodavatelj stanova na području Varaždina – od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio isplatu ukupno 250.000,00 eura.

Osumnjičeniku je prilikom kupovine stanova za 2005. i 2006. godinu od člana Uprave i suvlasnika društva i isplaćen iznos od 50.000,00 eura.

Potom je tijekom 2008. godine osumnjičenik zatražio isplatu 100.000,00 eura te je nakon primitka ponude osigurao da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi RH o potrebi kupnje stanova od navedenog društva, ističe DORH.

Nakon što je sklopljen kupoprodajni ugovor, do prosinca 2012. godine osumnjičenik je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati daljnjih 100.000,00 eura. Nakon što njegovom zahtjevu nije udovoljeno zbog nedostatka sredstava, osumnjičenik je tražio da mu se u vrijednosti traženog iznosa preda odgovarajuća nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa koje bi društvu ispostavila društva prema njegovoj uputi.

Matić odlučan da se sve sumnje istraže
Na zahtjev USKOK-a sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi, navodi DORH.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je sinoć, komentirajući jučerašnje uhićenje njegovog pomoćnika Dinka Mikulića zbog zlouporaba u poslovima ostvarivanja braniteljskih prava, da je malo zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida.

“Je li riječ o pojedinačnom incidentu ili višegodišnjem kriminalu prepustimo da utvrdi istraga, ali želim u ime Vlade na načelnoj razini najoštrije osuditi svako nečasno ponašanje, a osobito koruptivno”, rekao je Matić. Dodao je da je posebno sramotno ako je riječ o zlouporabama na području zbrinjavanja hrvatskih branitelja.

Matić je kazao kako ne želi unaprijed nikoga osuditi ali da, s obzirom na to da je riječ o dužnosniku ministarstva imenovanom na njegov prijedlog, ima potrebu reći da je odlučan da se sve sumnje istraže do zadnjeg detalja i da svi za koje se sumnja da su sudjelovali u tome budu izvedeni pred lice pravde. Dodao je pritom kako je nebitno tko su i što su te osobe.

Ustvrdio je da je objava Registra hrvatskih branitelja bila prvi korak Vlade i Ministarstva branitelja prema transparentnijoj politici kada su u pitanju hrvatski branitelji.

Izvor: Zadarski list