fbpx

Ulje zadarske piljarice Jelene Erak šampion Dalmacije

Deseto mjesto osvojilo je ulje tvrtke Oleum Dalmatia d.o.o. iz Biograda na Moru. Sedmo mjesto osvojilo je ulje Ratka Romića iz Briševa. Drugo i peto mjesto osvojila su ulja OPG obitelj Vlatković iz Novigrada, a prvo mjesto i laskavu titulu šampiona manifestacije “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” osvojilo je ulje sorata oblice i krvavice Jelene Erak iz Zadra

U organizaciji Udruge uljara Dalmacija, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije, u hotelu Olympia u Vodicama u subotu 15. prosinca održana je druga manifestacija pod nazivom “Dani mladog maslinovog ulja”.

Najsvečaniji dio manifestacije bila je dodjela nagrada za najbolja mlada maslinova ulja koja se održala pred više od 350 maslinara.

Na ovogodišnju manifestaciju pristigli su uzorci ulja iz svih maslinarskih područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, ukupno 269 ulja. Maslinari i uljari Zadarske županije predstavili su se sa 51. mladim maslinovim uljem iz svih dijelova županije.

Da Zadarska županija prednjači u proizvodnji maslinovog ulja visoke kakvoće pokazale su brojne nagrade i priznanja. Maslinari Zadarske županije osvojili su dvije brončane i isti broj srebrnih odličja. Čak 26 mladih ulja maslinara Zadarske županije osvojila su zlatna odličja. Ali to nije sve. Među prvih deset najbolje ocijenjenih maslinovih ulja na ovogodišnjoj smotri “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” pet je ulja iz konoba naših maslinara.

Prema ocjeni članova panela “OLEA” Šibenik i članova panela završnog ocjenjivanja maslinovog ulja deseto mjesto osvojilo je ulje tvrtke Oleum Dalmatia d.o.o. iz Biograda na Moru. Sedmo mjesto osvojilo je ulje Ratka Romića iz Briševa. Drugo i peto mjesto osvojila su ulja OPG obitelj Vlatković iz Novigrada.

Prvo mjesto i laskavu titulu šampiona manifestacije osvojilo je ulje Jelene Erak iz Zadra.

Jelenu Erak veliki broj Zadrana, a napose kućanica poznaju kao vrijednu piljaricu koja gotovo svakodnevno na zadarskoj tržnici prodaje poljoprivredne proizvode, ali mali broj znade da je ova samozatajna osoba vrijedna maslinarka koja u skradinskom zaleđu obrađuje respektabilni maslinik. Za najbolje ulje proglašeno je ono koje je dobiveno od sorata oblica i krvavica prerađenih u uljari Laća commerce d.o.o. u Skradinu.

Jelena Erak nije mogla skriti suze radosnice kada je tajnik udruge Dalmatinskih uljara Damir Buntić pročitao ime vlasnika šampionskog ulja.

– Znam da je moje ulje odlično i svi oni koji su ga kušali to su mi potvrdili, ali da ću baš moje ulje biti šampion, tomu se nisam nadala niti u snu, kratko je rekla Jelena prepuna emocija nakon proglašenja šampiona i brojnih upita novinarskih ekipa i čestitanja svih nazočnih maslinara i uljara.

Trebat će nekoliko dana da se slegnu emocije i ova samozatajna i skromna maslinarka se privikne na brojna novinarska pitanja, a tada će i naša novinarska ekipa saznati više o maslinama i životu poznate zadarske piljarice.

Izvor: Zadarski list