fbpx

Volvo do 2020. želi napraviti auto u kojem nitko neće poginuti

Švedski proizvođač automobila Volvo postavio si je zadatak da do 2020. godine uz pomoć svojih “pametnih funkcija” napravi automobil u kojem neće biti ozlijeđenih ili poginulih

Švedski proizvođač automobila Volvo, poznat po svojoj usmjerenosti prema sigurnosti, postavio si je zadatak da do 2020. godine uz pomoć svojih “pametnih funkcija” napravi automobil u kojem neće biti ozlijeđenih ili poginulih, piše Local.

Trenutačno Volvo, koji je u vlasništvu kineske grupe Geely, razvija automobile “koji sami voze” te planira prvi model izbaciti na tržište 2014. Taj automobil bi trebao voziti maksimalnom brzinom od 50 kilometara na sat.

“Automobil treba biti kao farmerov konj”

– Naša je vizija da do 2020. godine napravimo automobil u kojem nitko neće biti ozlijeđen ili poginuti – kazao je direktor Volva Anders Eugensson.

Volvo je testirao automobil na cestama u Švedskoj i Španjolskoj. – Automobil bi u budućnosti trebao biti kao farmerov konj. Farmer može upravljati konjem i kočijom, ali ako zaspi, svejedno će doći do svoje kuće – slikovito je objasnio što žele od svojih automobila Eugensson.

Američka internetska kompanija Google također testira “automobile bez vozača” od 2010. godine.

Izvor: Večernji list