fbpx

Zadar pobijedio Split 1:0

Težak teren dočekao je igrače Splita i Zadra u posljednjoj utakmici ove godine. Očekivano, takvi uvjeti za igru bili su prepreka kvalitetnom nogometu, no zato je borbenost obostrano bila na visokoj razini. Kada se na terenu ne mogu izvesti akcije koje uigravate na treninzima tada ostaju udarci iz daljine, uz pretpostavku da bi lopta uz pomoć terena mogla prevariti vratara.

Prvih dvadesetak minuta najčešća slika na terenu bila su uklizavanja u kojima se nitko nije štedio. Prvu pravu priliku na utakmici vidjeli smo u 21. minuti kada je Hrgović s desne strane ubacio iz slobodnog udarca, a Rebić je sa vrha peterca neometan glavom promašio cijeli gol. Bio je to početak ozbiljnijih naleta gostiju koji su blizu pogotku bili i u 23. minuti. Rebić je na lijevoj strani “zavezao” Šimurinu koji je ostao u blatu. Ubacio je Rebić u sredinu gdje je natrčao Vojnović i sa 7-8 metara pucao iznad grede. Zadar je u tim trenucima pritiskom u sredini terena pokušavao preseliti igru na polovicu gostiju. Domaćini su u tome i uspjeli pa su se pred Vukovićem počele događati obećavajuće situacije za Zadrane. Najprije je u 25. minuti Mršić pokušao sa 17 metra s lijeve strane, lopta je pogodila mrežu s vanjske strane. Angažiraniji napadački pristup “plavima” je u 37. minuti donio vodstvo. Nakon pogotka Šimurine na terenu je bilo dosta povišenih tenzija, pa se utakmica u trenutku od prihvatljive borbenosti pretvorila u nepotrebnu nervozu. Sve je zakuhala dvojbena situacija iz 40. minute u kojoj je Perica najprije napravio prekršaj na Križancu, na što je gostujući igrač reagirao udarcem laktom. Sve je prošlo bez kartona. U međuvremenu, u dva je navrata Vuković spašavao Split i to nakon Prahićevog pokušaja glavom te Peričinog udarca.

Zadar u drugom poluvremenu nije branio vodstvo već je krenuo po drugi gol. Pravih prilika nije bilo, ali pokušaji iz daljine Mršića u 51. i Begonje u 56. minuti bili su dovoljan razlog za pljesak promrzlih gledatelja. Zadrani nisu posustajali u namjeri da još jednom pošalju loptu iza Vukovićevih leđa. Umjesto toga domaći su dočekali najveću opasnost za svoj gol – jedanaesterac za protivnika. Rebićev težak promašaj s 11 metara te slobodan udarac Obilinovića sa 25 metara (sjajna reakcija Ježine) bilo je sve što je Split napravio u drugom poluvremenu. Najbolju situaciju za Zadar imao je Perica u 73. minuti kada je dobio odličnu loptu sa domaće polovice terena. Krenuo je Perica sam prema Vukoviću i kada se odlučio za udarac Križanac ga je uspio blokirati. Zadar je samo malo posustao tek u posljednjih pet minuta u kojima je Split nabacivanjima pred Ježinu pokušavao izjednačiti. Gosti u tome nisu uspjeli, pa je Zadru ostala velika pobjeda koja ga je s posljednje pomaknula na desetu poziciju na ljestvici.

ZADAR – SPLIT 1:0
ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 300. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik) 6. Pomoćnici: Perica (Šibenik) i Modrić (Zagreb). Strijelac: 1:0 Šimurina (37′). Žuti kartoni: Prahić, Viduka, Bilaver, Surać (Zadar); Hrgović, Radeljić, Rebić (Split).

ZADAR: Ježina 7, Prahić 6,5, Jerbić 6, Šimurina 7, Bilaver 6,5, Begonja 6 (od 90′ Ćurjurić -), Banović 6,5, Viduka 6 (od 82′ Surać 6), Gržan 6 (od 66′ Muić 6), Mršić 6,5, Perica 6,5. Trener: Ferdo Milin.

SPLIT: Vuković 6, Marčić 5,5, Radeljić 5,5, Križanac 5,5, Hrgović 5,5, Radovčić 5,5, Paracki 5,5 (od 70′ Obilinović 5,5), Vojnović 5,5, Jelić 5 (od 46. Kvesić 5), Belle 5 (od 58′ Bagarić 5), Rebić 5. Trener: Zoran Vulić.

GOL
1:0 (37′) – Mršić je na desnoj strani prošao Hrgovića uspio ubaciti loptu pred vratara Vukovića gdje je Perica pucao glavom nakon čega je Vuković uspio odbiti loptu. Natrčao je Šimurina i u padu nogom ugurao loptu u mrežu.

REBIĆ PROMAŠIO JEDANAESTERAC
U 62. minuti Jerbić je loše reagirao na vrhu šesnaesterca i lopta je došla na desnoj strani do Marčića koji je ušao u kazneni prostor Zadra. Na Marčića je naletio Viduka i zaustavio prekršajem za jedanaesterac. Kazneni udarac izveo je Rebić koji je podigao loptu i pucao snažno, ali s Splitov napadač malo preračunao pa je lopta završila visoko iznad grede.

OD 18 DOMAĆIH IZ ZADRA 17 IGRAČA
Da se Zadar okrenuo domaćim snagama u igračkom i trenerskom kadru nije novost. No, nema mnogo momčadi koje u prvom sastavu imaju toliko igrača iz vlastitog klupskog pogona. Od 18 igrača, koliko ih je Zadar imao u zapisniku, čak 17 su igrači koji su nogometnu školu prošli na Stanovima. Iznimka je samo Igor Prahić.

DRESOVI U PUBLICI
Nakon utakmice dio igrača Zadra krenuo je baciti majice u publiku na istočnoj tribini. Nakon početne dvojbe baciti dres ili ne Bilaver, Šimurina, Perica, možda i još poneki igrač, gledateljima su darovali dresove. Slika kakvu na Stanovima nismo vidjeli godinama.

Recimo i to da su igrači obje momčadi na poluvremenu su zamijenili majice budući da je većini igrača nakon prvih 45 minuta oprema bila puna blata. Obje momčadi su na majicama imale zlatnu boju koja je vrlo slabo uočljiva s tribina i kad su uvjeti za igru znatno bolji. Zadru je tom bojom istaknuta reklama na prednjoj strani, kao i gostima, kojima se i broj na leđima “pozlatio”.

 Izvor: Zadarski list