fbpx

Zadar postao prva Ryanairova baza u Hrvatskoj

Rayanair će spajati Zadar i 16 gradova: London, Dublin, Bruxelles, Stockholm, Oslo, Marseille, Easte Midlands, Göteborg, Haugesund, Liverpool, Paris, Wroclaw, Karlsruhe, Billund, Frankfurt, Dusseldorf sa 72 leta tjedno i prevesti 300.000 putnika

Zadar postaje prva Ryanairova baza u Hrvatskoj, odnosno 54. baza u Europi, uvodi sedam novih linija uz postojećih devet, očekujemo 300.000 putnika, a što bi sve po međunarodnoj metodologiji (ACI) značilo 300 novih radnih mjesta u Zadru, kazao je, odnosno “radosno proglasio” Ryanairov zamjenik glavnog direktora Michael Cawley na konferenciji u Zračnoj luci Zadar.

Sama najava dolaska zamjenika glavnog direktora Ryanaira, najsnažnije niskotarifne kompanije na svijetu sa stotinama “naj” oznaka, upućivala je da je na pomolu nešto veliko, ali je objava iznenadila i optimiste u Zadru.

Partner sa 79 milijuna putnika

Cawley je, naravno, naveo sve “naj” odrednice Ryanaira uspoređujući ga s ovdašnjim novinarima najpoznatijim zrakoplovnim kompanijama uz generalni moto – najjeftiniji avioprijevoznik u Europi s najvećim prometom međunarodnih putnika na svijetu. Odnosno poziciju broj jedan u zrakoplovnom prometu osigurava im 79 milijuna putnika, a druga kompanija na svijetu ima 60 milijuna putnika (njemačka Lufthansa). To je preko 1.500 letova kroz 53, a od sada i Zadar kao 54. Ryanairovu bazu u Europi.

– Uz najnižu cijenu i najbolju uslugu, najvišu točnost polijetanja, najmanje izgubljene prtljage, najmanje otkazanih letova, odnosno 28 godina neprekidnog rasta i uspjeha uz maksimalnu sigurnost ove “paneuropske kompanije”, naglasio je među ostalim Cawley.

27 letova i 500.000 putnika za Hrvatsku

– Zadar je od 2013. godine od 1. travnja naša prva baza u Hrvatskoj u kojoj poslujemo sa tri zračne luke uključujući Rijeku i Pulu sa 27 letova od čega 17 na Zadar s prometom od 500.000 putnika, mahom turista koji posjećuju Hrvatsku, a što je prema međunarodnoj metodologiji (ACI) 500 radnih mjesta u Hrvatskoj. Ti će putnici leteći s nama, a ne s drugim kompanijama uštedjeti 96 milijuna eura. U RH smo od 2006. godine i, naravno, najbržerastuća aviokompanija sa stalnim stopama od približno 15 posto godišnje, navodio je impresivne podatke Cawley.

Uglavnom Zadar će imati stacionarni zrakoplov koji će omogućiti maksimalnu operativnost sedam novih ruta uz devet postojećih i 72 tjedna leta, odnosno 10 dnevno. Sam Zadar stoga očekuje 300.000 putnika od Ryanaira uz rast prometa od oko 70 posto i putnika od 60 posto.

Investicija Ryanaira u ovaj posao sa Zadrom iznosi 70 milijuna eura.

Izbor Ryanaira za partnera kao pametni potez uprave Zračne luke Zadar ilustrirao je podacima o pet zatvorenih zračnih luka u Europi i desecima u restrukturiranju s nizom traženja dokapitalizacija od matičnih država, a naveo je i situaciju u Croatia Airlinesu koji Vlada mora dokapitalizirati, iz čega je vidljivo da se u svijetu zračnog prometa sve zna.

– Mi smo najjeftiniji i najuspješniji i to ćemo i ostati, ponovio je Cawley – jer najniže cijene i tarife uz maksimalnu sigurnost uvijek pobjeđuju.

Radna mjesta i milijuni eura Zadru

Katica Pupić Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar, ilustrirala je to podacima:

– O kojima smo sanjali 2007. godine kada smo uspostavom prvog leta za London otpočeli suradnju s Ryanairom. Od 73 zaposlena 2006. godine prema satima rada smo ove godine imali 112, dakle, sa 53 posto rasta. Tada je Zadar imao 12 taksi dozvola sada 146, a računajmo da je na svaki taksi najmanje jedan zaposleni vozač. Na Booking.comu preko kojeg se nerijetko odabire smještaj preko web stranica Ryanaira nije bilo niti jednog smještajnog objekta s ovog područja, a sada ih je oglašeno 292 u krugu 50 kilometara od naše Zračne luke. Tada smo imali jedan rant-a-car, a sada 10 u Zračnoj luci i traži se mjesto više. Od 65.430 putnika ovu godinu završavamo sa 370.000. Uzbuđena sam jer je ovo veliki dan jer prvi put postajemo baza i to za najsnažnijeg i najuspješnijeg avioprijevoznika. Zahvalila bih Ryanairu, ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici i Ministarstvu turizma, Zadru i Zadarskoj županiji, TZ Zadarske županije i ostalim TZ-ovima na ovom području i gospodarskim subjektima iz turizma što su nam svojim partnerstvom ovo omogućili, a bio je to naš cilj od početka, zaključila je Pupić-Bakrać.

Cawley je tome dodao zahvalu Zračnoj luci i svim djelatnicima jer bez njihove efikasnosti i operativnosti ovo se ne bi dogodilo, kao i kooperativnosti kada su u pitanju tarife.

– Kako bismo proslavili otvaranje naše nove baze u Zadru, u prodaju dajemo 100.000 karata po cijenama koje se kreću od osam eura za putovanja po Europi u siječnju, a koja su dostupna do ponoći u četvrtak 20. prosinca, najavili su iz Ryanaira.

Izvor: Zadarski list