fbpx

Zadarska županija i dalje u samom vrhu po broju ovisnika

Sve manje se ističu obiteljske vrijednosti, a ujedno je sve više onih koji ispadaju iz mreže socijalne sigurnosti i ulaze u područje socijalne nesigurnosti i neizvjesnosti – Dario Vučenović

U organizaciji Udruge Porat i Obiteljskog centra Zadarske županije u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Gradskoj knjižnici Zadar održana je javna tribina pod nazivom “Prihvati život”. Ovo predavanje bilo je posljednje od brojnih koja su se održala u proteklih mjesec dana s ciljem prevencije i suzbijanja ovisničkih ponašanja.

– Program ‘Trening životnih vještina’ namijenjen je prevenciji ne samo ovisnosti već i nekih drugih asocijalnih oblika ponašanja. To je jedan američki program koji se pokazao jako dobrim u SAD-u te je prihvaćen kao model i kod nas. Razmišljanja na razini države su da to mora biti program koji će se provoditi u osnovnim školama. Broj konzumenata opojnih droga je u stagnaciji, zaustavili smo rast broja liječenih ovisnika na području Zadarske županije. Tu mislim i na novoregistrirane i liječene ovisnike. Smatram da su na to uvelike utjecali i prigodni programi, odnosno projekti te aktivniji rad Zavoda za javno zdravstvo, odnosno njihove Službe za liječenje i prevenciju ovisnosti, istaknuo je dr. Mladen Mavar, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije.

Suvremeno društvo često odbacuje pojedinca
Mavar je istaknuo kako je “Trening životnih vještina” samo jedan, ali možda najvažniji od preventivnih programa. Sufinancirale su ga Županija i Grad, a provodi ga Zavod za javno zdravstvo, odnosno njihova Služba za liječenje i prevenciju ovisnosti. Naglasio je kako je Zadarska županija u samom vrhu po broju liječenih ovisnika.

Cilj je ovog projekta da se u njega uključi cijela lokalna zajednica, škole, obitelj, odnosno svi koji mogu utjecati na sprječavanje rizičnog ponašanja, odnosno detektirati i usmjeravati rizičnu djecu, zaključio je Mavar.

Dario Vučenović iz Obiteljskog centra istaknuo je kako su tranzicijska društva, kao što je naše, obilježena velikim društvenim promjenama, kao što su povećana socijalna mobilnost, ubrzana urbanizacija i slom tradicionalnih društvenih vrijednosti.

– Suvremeno društvo često odbacuje pojedinca i skupine koje posustaju u svakodnevnoj borbi za materijalnim dobrima, društvenim položajem i moći. Sve manje se ističu obiteljske vrijednosti, a ujedno je sve više onih koji ispadaju iz mreže socijalne sigurnosti i ulaze u područje socijalne nesigurnosti i neizvjesnosti. Uzimanje psihoaktivnih droga, prekomjerno pijenje alkohola, kockanje, kao izraz bijega iz takve stvarnosti karakteristično je za naše društvo i općenito današnju, u suštini, ovisničku civilizaciju, istaknuo je Vučenović.

30 tisuća konzumira drogu sa štetnim posljedicama
Uloga obitelji, kao stupa prevencije ovisničkog ponašanja je značajno drugačija, te ona sve teže funkcionira i sve češće zakazuje kao izvor zaštite djeteta- Takva obitelj često stvara mlade s problemima, mlade koji izlaz traže u neformalnim skupinama vršnjaka ili odraslih s rizičnim ponašanjem.

– U Hrvatskoj je najviše mladih, čak njih 35 posto, koji eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti. U potkategoriju rekreativnih-vikend konzumenata spada do 10 posto mladih. Oko 30 tisuća osoba konzumira drogu s vidljivim štetnim posljedicama. Liječenih ovisnika u RH ima oko 18 tisuća. Posebno uznemiruje podatak da umjereno konzumira alkohol 90 posto stanovništva, dok je 15 posto muškaraca i pet posto žena ovisno o alkoholu. Upravo ovakvi podaci ukazuju na potrebu programa prevencije koji moraju biti osmišljeni tako da reduciraju rizične, a pojačavaju zaštitne čimbenike u odgajanju mladih ljudi. U tom smislu škole, njihove stručne službe i nastavnici, kao i druge ustanove, poput Obiteljskog centra, Zavoda za javno zdravstvo i dr. upućene su na pojačanu suradnju u području prevencije jer je takav način rada jedina mogućnost uspješnog rada na ovom polju, zaključio je Vučenović.

Izvor: Zadarski list