fbpx

Zadarsko sveučilište širom otvorilo vrata

Danas širom otvaramo vrata našeg Sveučilišta s ciljem predstavljanja svega što ono predstavlja, kazao je prorektor Bacalja istaknuvši kako će se budući studenti upoznati s resursima koje Sveučilište nudi

Na Sveučilištu održan je otvoreni dan na kojem su budućim studentima predstavljeni odjeli Sveučilišta, ali i sve druge ustrojbene jedinice. Središnji događaji održani su u Svečanoj dvorani, a odjeli su se pojedinačno predstavljali u hodnicima. Manifestaciju je svojim nastupom otvorila klapa “Študenti”, a okupljene je u ime uprave Sveučilišta u Zadru pozdravio prorektor Robert Bacalja.

Luko Paljetak i ’60-e

– Danas širom otvaramo vrata našeg Sveučilišta s ciljem predstavljanja svega što ono predstavlja, kazao je prorektor Bacalja istaknuvši kako će se budući studenti upoznati s resursima koje Sveučilište nudi.

– Otvorili smo cijelo Sveučilište, da se budući studenti mogu upoznati sa svakim pojedinim odjelom. Dajemo i mogućnost da se upoznaju s izvanrednim aktivnostima, a uputit ćemo i sve buduće studente na umreženost svih institucija, kazao je prorektor Bacalja. Nakon njegova govora prikazan je kratki film u kojem su o zadarskom sveučilištu progovorili glumica Tamara Šoletić i književnik Luko Paljetak, te studentica Natassja. Oni pozivaju maturante da se odluče upravo za ovo sveučilište poučeni vlastitim iskustvom. Uz kvalitetu studiranja istaknuta je ljepota grada Zadra, pa je tako Tamara Šoletić napomenula kako joj je predivan pogled sa zgrade Sveučilišta znao oduzimati koncentraciju. Luko Paljetak se prisjetio ’60-ih godina prošlog stoljeća i četiri godine koje je proveo na tadašnjem Filozofskom fakultetu, napomenuvši kako su odmah osnovali dramsku grupu. A upravo današnji dan iskorišten je za audiciju na Odjelu za talijanistiku za izbor članova Filodramske grupe za rad na predstavi “Muke sv. Margarite”. Za audiciju, održanu pod budnim okom profesora Živka Nižića, osnivača filodramske grupe je bilo potrebno pripremiti kratki izvadak proznog i stihovnog teksta od najviše četiri minute.

Odmah nakon uvodnih pozdrava prorektora i prikazivanja filma bilo je govora o studentskoj mobilnosti. Prorektor Bacalja je naglasio kako je njihov cilj internacionalizacija sveučilišta.

Sve škole na manifestaciji

Uz to što se svaki odjel predstavljao na pojedinačnim štandovima, u Svečanoj dvorani priređeno je predstavljanje Pomorskog odjela. Okupljenim maturantima Pomorske škole odjel je predstavio pročelnik dr. sc. Toni Bielić. Pomorci imaju izbor dva jednopredmetna studija, brodostrojarstva i tehnologije ili nautike i tehnologije pomorskog prometa.

No nisu samo maturanti Pomorske škole posjetili Sveučilište u Zadru. Naime, ovogodišnji Otvoreni dan koncipiran je drugačije negoli prijašnjih godina, pa je tako dogvoreno da svaka srednja škola posjeti sveučilište. Uz to što su nazočili audiciji na talijanstici zainteresirani maturanti mogli su vidjeti što to rade studenti na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja u likovnoj sekciji koju vodi Josip Zanki. Naime, u Galeriji Sv. Dimitrija otvorena je izložba studentskih radova, a ujedno je održana demonstracija otiskivanja klasične grafike. Zanki je budućim studentima približio rad s grafikom. Bilo je tu još niz događanja, uglavnom, kako je napomenuo prorektor Bacalja, svaki sat doghađalo se nešto, sve do 18 sati. Koliko će uspjeha polučiti otvoreni dan, tek će se vidjeti.

Izvor: Zadarski list